Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно Scales


Azwraith

Recommended Posts

Здравейте!От известно време се чудя какво да уча и смятам че май е време да науча някой друг скейл защото ми се струва че ако продължавам да уча някакви песни или части от песни бавно ще напредвам ... самоук съм си :thumbs_up:Но работата е там че не схващам абсолютно нищо от скейловете и знам няколко само.Ако може да ме опътите какво да започна да правя и кои са най-важните :thumbs_up: Съжелявам че ви тормозя ама просто вече започвам да се дразня :excl:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хехе точно досега и аз си мислех същото, виж тука какъв график измъдрих преди малко, ако не същия то поне би могъл да ти покаже няква посока. С подходящи упражнения може да си намериш насякъде по нета, най-малкото в YouTube.

 

(ХОПО е Hammer-On/Pull-Off)

 

immagineg.jpg

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

immagineg.jpg
Евала, луда програма си си направил. Но... Разграничаването на лява и дясна ръка няма смисъл. Прави упражнения, които са измислени не така, че да са предизвикателство само за едната ръка, ами за двете. Трябва ти синхрон :punk_guitar:. Техники като пул-оф, хамър-он, бенд, вибрато... се научават със свирене на музика. Взимаш едно парче (за предпочитане не на група, защото не ти трябва да свириш три рифа пет минути) и го разучаваш. Така ти отпадат ритъм и соло, особено соло. Гами (които вие наричате скали) - научаваш си гами, които да се разпростират на всичките шест струни, и ги свириш по осем пъти парчето. Свиренето на гами е страхотно упражнение, но и много трудно. И последно - по-добре е да си поставиш цели, а не: това - пет минути, другото - десет. Казваш си: "Днес ще уча парчето, което разучавам в момента, после ще свиря гами, след това ей тия упражнения". Без времеви ограничения. Може едно нещо да ти погълне цялото време, но важното е да стане качествено. За пет минути не може да очакваш да направиш нещо.

 

Ето ти генерални насоки на мислене, от които може да се възползва и авторът. Дано да ви помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В сайта на една книжарница (българска е, ама няма да казвам коя е, за да не правя реклама - лс, ако искаш) намерих книга по солфеж на разумна цена - предполагам, че вътре има гами и изобщо каквото друго те интерисува от тереотична гледна точка. Вярно, че в интернет можеш да намериш напрактика всичко, но все още мисля, че в книгите има известно богатство :)

Редактирано от Muteriac
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започни с натурален мажор, натурален минор, после научи кой е хармоничен, бихармоничен, мелодичен и ги упражнявай в 2 и 3 октави, докато ги научиш добре. Това са основните. Предполагам, че знаеш пентатониката, така че ти трябват тези основни и вече можеш да задълбочиш с умалени и т.н. Също така научи старите ладове - полезни са. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да разбираш поне малко от теория на музиката за да схванеш защо именно една гама (или "скейл" :) ) е такава. Иначе, разбира се, нищо не ти пречи и да си ги научиш само като пръстовки. Аз лично съм научил гамите, които знам (естествено не знам чак стотици...), по ЦЕЛИЯ гриф - това означава наистина ЦЕЛИЯ - от Ми от малка октава до ре от четвърта. Съветвам те и ти да го направиш - трябва да можеш без никакви проблеми и "запецвания" да я свириш както нагоре, така и надолу, по всякакви пръстовки и с всякакви техники, които си пожелаеш, тоест да ги знаеш перфектно. Иначе колегата slav ти каза - мажор и минор - натурални, после и другите видове. Старите ладове са страшно полезни, въпреки това научи първо другите неща, преди да се захванеш с тях.

@ odisey интересен график, ето пък моят :

 

солфеж - 45-60 мин(включва разпяване преди това)

гами (с метроном легато/стакато) - 30 мин (това е и за разгряване)

акорди - 60 мин(научаване на нови акорди, може и обръщения на стари или свирене на ритъм)

имровизация - 45 мин

четене на ноти/разучаване на нотен текст - 45-60 мин (може свирене на прима виста)

свирене за техника - 60 мин (някой път и доста повече от час, естествено с почивки)

 

пп Искам да уточня, че не всеки може да се занимава по 60 минути, даже не е препоръчително. Аз обаче съм привикнал и успявам горе - долу всеки ден да спазвам този график, въпреки това, за човек, който се занимава с някаква странична работа (или има личен живот :punk_guitar: ), тя може да се стори прекалено натоварена, така че времената и редът на заниманията могат да се променят по желание. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам че се споделят графици за свирене. А ето и моят:

 

15 минути свежи арпежи преди хранене сутрин, обед и вечер.

7:30 минути подскачане в такт с метроном, темпо 120 удара в минута. (Като напредна малко ще подскачам и триоли ) :rolleyes:

След всяко хранене - поне 30 минути легато в леглото.(Организма го изисква, за по добро храносмилане).

Вечер задължително минимум 3 гами отпред назад и отзад напред, последвани от лъскане на грифа, до пълно изнемогване.

Вече мога да заспя спокойно. :)

 

ПП.На тези които го прочетат ,преди да бъде изтрито се извинявам за несериозното ми отношение, породено от шантавото ми настроение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.