Azwraith Публикувано Февруари 23, 2009 Публикувано Февруари 23, 2009 Здравейте!От известно време се чудя какво да уча и смятам че май е време да науча някой друг скейл защото ми се струва че ако продължавам да уча някакви песни или части от песни бавно ще напредвам ... самоук съм си Но работата е там че не схващам абсолютно нищо от скейловете и знам няколко само.Ако може да ме опътите какво да започна да правя и кои са най-важните Съжелявам че ви тормозя ама просто вече започвам да се дразня Цитирай
odisey Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 (Редактирано) Хехе точно досега и аз си мислех същото, виж тука какъв график измъдрих преди малко, ако не същия то поне би могъл да ти покаже няква посока. С подходящи упражнения може да си намериш насякъде по нета, най-малкото в YouTube. (ХОПО е Hammer-On/Pull-Off) Редактирано Февруари 23, 2009 от MDFk Цитирай
MasterOfDisaster Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 http://www.all-guitar-chords.com/guitar_scales.php Най-важното при тея скали е метронома. Цитирай
lizardman Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 Евала, луда програма си си направил. Но... Разграничаването на лява и дясна ръка няма смисъл. Прави упражнения, които са измислени не така, че да са предизвикателство само за едната ръка, ами за двете. Трябва ти синхрон . Техники като пул-оф, хамър-он, бенд, вибрато... се научават със свирене на музика. Взимаш едно парче (за предпочитане не на група, защото не ти трябва да свириш три рифа пет минути) и го разучаваш. Така ти отпадат ритъм и соло, особено соло. Гами (които вие наричате скали) - научаваш си гами, които да се разпростират на всичките шест струни, и ги свириш по осем пъти парчето. Свиренето на гами е страхотно упражнение, но и много трудно. И последно - по-добре е да си поставиш цели, а не: това - пет минути, другото - десет. Казваш си: "Днес ще уча парчето, което разучавам в момента, после ще свиря гами, след това ей тия упражнения". Без времеви ограничения. Може едно нещо да ти погълне цялото време, но важното е да стане качествено. За пет минути не може да очакваш да направиш нещо. Ето ти генерални насоки на мислене, от които може да се възползва и авторът. Дано да ви помогне. Цитирай
Muteriac Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 (Редактирано) В сайта на една книжарница (българска е, ама няма да казвам коя е, за да не правя реклама - лс, ако искаш) намерих книга по солфеж на разумна цена - предполагам, че вътре има гами и изобщо каквото друго те интерисува от тереотична гледна точка. Вярно, че в интернет можеш да намериш напрактика всичко, но все още мисля, че в книгите има известно богатство Редактирано Февруари 23, 2009 от Muteriac Цитирай
Slav Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 Започни с натурален мажор, натурален минор, после научи кой е хармоничен, бихармоничен, мелодичен и ги упражнявай в 2 и 3 октави, докато ги научиш добре. Това са основните. Предполагам, че знаеш пентатониката, така че ти трябват тези основни и вече можеш да задълбочиш с умалени и т.н. Също така научи старите ладове - полезни са. Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 Трябва да разбираш поне малко от теория на музиката за да схванеш защо именно една гама (или "скейл" ) е такава. Иначе, разбира се, нищо не ти пречи и да си ги научиш само като пръстовки. Аз лично съм научил гамите, които знам (естествено не знам чак стотици...), по ЦЕЛИЯ гриф - това означава наистина ЦЕЛИЯ - от Ми от малка октава до ре от четвърта. Съветвам те и ти да го направиш - трябва да можеш без никакви проблеми и "запецвания" да я свириш както нагоре, така и надолу, по всякакви пръстовки и с всякакви техники, които си пожелаеш, тоест да ги знаеш перфектно. Иначе колегата slav ти каза - мажор и минор - натурални, после и другите видове. Старите ладове са страшно полезни, въпреки това научи първо другите неща, преди да се захванеш с тях. @ odisey интересен график, ето пък моят : солфеж - 45-60 мин(включва разпяване преди това) гами (с метроном легато/стакато) - 30 мин (това е и за разгряване) акорди - 60 мин(научаване на нови акорди, може и обръщения на стари или свирене на ритъм) имровизация - 45 мин четене на ноти/разучаване на нотен текст - 45-60 мин (може свирене на прима виста) свирене за техника - 60 мин (някой път и доста повече от час, естествено с почивки) пп Искам да уточня, че не всеки може да се занимава по 60 минути, даже не е препоръчително. Аз обаче съм привикнал и успявам горе - долу всеки ден да спазвам този график, въпреки това, за човек, който се занимава с някаква странична работа (или има личен живот ), тя може да се стори прекалено натоварена, така че времената и редът на заниманията могат да се променят по желание. Поздрави! Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 24, 2009 Отговорено Февруари 24, 2009 Виждам че се споделят графици за свирене. А ето и моят: 15 минути свежи арпежи преди хранене сутрин, обед и вечер. 7:30 минути подскачане в такт с метроном, темпо 120 удара в минута. (Като напредна малко ще подскачам и триоли ) След всяко хранене - поне 30 минути легато в леглото.(Организма го изисква, за по добро храносмилане). Вечер задължително минимум 3 гами отпред назад и отзад напред, последвани от лъскане на грифа, до пълно изнемогване. Вече мога да заспя спокойно. ПП.На тези които го прочетат ,преди да бъде изтрито се извинявам за несериозното ми отношение, породено от шантавото ми настроение Цитирай
lizardman Отговорено Февруари 24, 2009 Отговорено Февруари 24, 2009 ^Гами = дами? Само тва не зацепих. Цитирай
odisey Отговорено Февруари 24, 2009 Отговорено Февруари 24, 2009 @ultramega..... :hysterical: Забравих да сложа 15 мин къпане в програмата точно след Ритъм тренировката щото мн се потя Цитирай
Azwraith Отговорено Февруари 26, 2009 Автор Отговорено Февруари 26, 2009 Хей!Хора благодаря за информацията и съветите в момента съм започнал с G minor natural и Major scale Цитирай
Recommended Posts