Evtim Djerekarov Отговорено Март 2, 2009 Отговорено Март 2, 2009 (Редактирано) По принцип не съм фен на коментарите от тип "селска вечеринка", но както се казва - всеки със стила си! Редактирано Март 2, 2009 от Evtim Djerekarov
docc Отговорено Март 2, 2009 Отговорено Март 2, 2009 По принцип не съм фен на коментарите .... Ами както казах - no comment! Ама кой да забележи! (Всеки - с чувството си за отговорност... ... и с мераците си!).
Evtim Djerekarov Отговорено Март 2, 2009 Отговорено Март 2, 2009 (Редактирано) Колкото до отговорността - не мисля, че съм написал нещо подвеждащо. За мен "не си купувай процесор, защото ще се объркаш с него и няма да звучиш добре" не е вярно и е само един от възможните сценарии. Би могло да се напише и: "Не си купувай мощен амп, защото ако живееш в кооперация, ще надуваш главите на съседите, а трябва да го усилиш много, за да ти зазвучи добре. Освен това, когато свириш в тесен клуб ще правиш голяма шумотевица с него". Това също ще бъде вярно в даден частен случай, но може да бъде напълно невярно в друг. От трета гледна точка можем да напишем: "недей да се занимаваш с педалчета, защото транзисторния звук само разваля брилянтния динамичен звук на хубавия лампов усилвател". Това също няма да е лъжа и ще е вярно в определени случаи повече, отколкото в други. Затова и смятам, че по-горните убеждения за процесорите не са съвсем верни. Когато човек иска и знае как да постигне добър звук, може да го стори по много различни начини, използвайки различна техника. Знаеш, че всички във форума те уважаваме като голям капацитет и все си мисля, че е редно да постъпваш малко по-конструктивно към коментарите си в подобни спорове. No comment не върши особена работа, а и не обяснява нищо. По принцип имам навика да пиша бързо, понякога се получават двусмислици и неща, които звучат не точно както бих искал, но всичко подлежи на коментар и обсъждане. В общи линии това, което исках да кажа по-горе е: 1. С процесор поколение POD XT и нагоре може да се постигне, ако не прекрасен, то поне нелош звук. 2. Често моделите на полупроводникови педалчета във въпросните по-хубави процесори не се различават особено като качество на звука от самите педалчета. 3. Да, с процесор се работи по-сложно, никой в началото не знае как точно да си подреди чейна, но винаги може да прочете, попита и пробва. 4. Коментар относно музикантския опит на колегата, който не подценявам, но от който се интересувам, понеже изказва мнение от позиция на човек, който косвено заявява, че се има за "по-навътре в тези неща" от другите пишещи в темата, които в крайна сметка също сме пробвали някой и друг процесор, амп и педалче, кога- домашно, кога - на сцена или в репетиционна. Редактирано Март 2, 2009 от Evtim Djerekarov
Heartman Отговорено Март 2, 2009 Отговорено Март 2, 2009 ... докато не го продаде, щото нещо не го кефи и не му звучи реалистично през колонките на компа или директно в пулта на първия си лайф с бандата. И защото като го настрои вкъщи и пред огледалото е новия Steve Vai, в репетиционната ще се чуди как така той нищо не е пипал по настройките, а звука му е кофти - познато, нали? То в репетиционна, особено при начинаещи всичко звучи кофти. Ако въпросът е по-скоро "да се чува", то по-добре човек да стане пиколо флейтист, не китарист. А това с "непознатият звук в репетиционната" все едно не важи за педалчетата.... Нещо не сванах връзката с флейтиста ,понеже свиря и на флейта и на пиколо и на китара и не знам кое е по-добре.Ако се има предвид пробивния тембър на пиколото ясно.Обаче тая тема е направо офтопик половината.И ако човек не е свирил никога и не е ползвал ефекти няма да рабере нищо или поне защо се предпочитат едни или други ефекти "камиончета" и процесори.
docc Отговорено Март 2, 2009 Отговорено Март 2, 2009 (Редактирано) ^ ^Изобщо нямам предвид въпроси свързани с процесори! Визирам насажданата озадачаваща, субективна и повърхностна категоричност, претендираща за меродавност! Иначе по темата. Не съм си купувал и използвал (специализиран, китарен) "процесор" повече от 15г. .... Обаче наскоро си харесах един и вероятно ще си го взема! Изводи и заключения - да се търсят по градските соарета! Конструктивност (или както там бива наречено) - на ЛС! (За музиканти!) Редактирано Март 2, 2009 от docc
Evtim Djerekarov Отговорено Март 2, 2009 Отговорено Март 2, 2009 (Редактирано) @docc Целта на писанията ми не е да са на всяка цена "категорични". Те са просто отговор на отсрещната точно толкова озадачаваща категоричност от по-горе. Мисля, че що се отнася до конкретен съвет за автора, това дали да си вземе процесор, педалчета или по-функционално/моделиращо или друго ампче е по-скоро въпрос на вкус и личен каприз, отколкото може да се изтъкне някаква твърде очевидна качествена разлика, особено в ценовия диапазон, за който става дума. ...Ако се има предвид пробивния тембър на пиколото ясно.... За тембъра говорех, да. Обаче тая тема е направо офтопик половината.И ако човек не е свирил никога и не е ползвал ефекти няма да рабере нищо или поне защо се предпочитат едни или други ефекти "камиончета" и процесори. Прав си! Редактирано Март 2, 2009 от Evtim Djerekarov
docc Отговорено Март 2, 2009 Отговорено Март 2, 2009 ...И ако човек не е свирил никога и не е ползвал ефекти няма да рабере нищо или поне защо се предпочитат едни или други ефекти "камиончета" и процесори... Това, че "няма да се разбере нищо" е по-малката беля. По-неприятният момент (и последствия) е, когато се "разбере" (т.е. възприеме) заключение на някой, който също не е свирил (или си е попосвирил), а и си е формирал споделените предпочитания предимно по предположения и фантазии!
Evtim Djerekarov Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 (Редактирано) Понеже стана доста офтопик, ще кажа моите конкретни насоки от моя досег: ********************************** Процесори: За по-малко пари: Zoom 505 / 503 / 505-2/ 707 / 707-2 - познатият "пластмасов звук" на старите процесори. Digitech RP сериите - не мога да кажа със сигурност, но като че ли малко по-добри от горните. Behringer V-amp 1/2 - досадни проблеми със забавяне при смяна на блендите, иначе сравнително приятен звук, достоен за домашни упражнения и репетиции, може би и по-непретенциозни концерти. Малко пипкаво се правят по-тежки звуци с него. Boss GT6/GT8 - доста балансиран и приятен звук и сравнително удобно управление. Симулациите на разни настъпикутийки(драйвове) на тези процесори ми допадат много и ми звучат наистина близо до оригиналите на бос. Има от доста леки до доста тежки звуци в себе си. Line 6 POD XT - приятно звучащ процесор. Докато GT-сериите нa Бос ми звучат по-близо до чейнове с педалчета на бос отпред(когато включите съответната симулация, очевидно ), ПОД-а ми прилича повече на звук от GuitarRig и подобните софтуери. Не ме грабва с невероятно богатство на тона, понекога ми звучи малко запушено, но има някои доста приятни звуци в себе си. POD 2.0, VOX ToneLab - слушал съм ги на семпли от нета и ми грабват ухото. *************************** Педалчета: MetalZone MT-2, DOD/Digitech DeathMetal - силни дисторшъни, бих казал, че доста смачкват звука, макар и да се постигат някои задоволителни тежки звуци с тях. Boss HM-2 - средносилен дисторшън, може да звучи доста симпатично, когато си пасне с усилвателя. Boss SD-1, Ibanez TubeScreamer - нещо между буустер и дисторшън в зависимост от позицията на gain копчето - идеални за буустване на клийн и драйв канали на хубави усилватели. и др... според мен много от педалчетата(особено по-старите) на конкурентни фирми в някаква степен си приличат, но имат някаква , често малка разлика в характера си - трябва да се чуят. Ако вземеш повече настъпи кутийки, ще е добре и да помислиш за захранване, предназначено за повече ефекти, за да предотвратиш някои проблеми с брума. ************************* Може би няма да е зле да продадеш ампчето си и да вземеш някакъв моделиращ амп, като нещо на Line6 Spider сериите, Peavey Vypyr сериите и др. - това също е вариант. Behringer имат V-ampire серии ампчета с вграден V-amp, които обаче имат слава с честите си повреди. Колегата SviStyle успява да постигне доста приятен звук с такова ампче. Мисля, че можеш да послушаш семпли от нета, преди да вземеш решение. Редактирано Март 3, 2009 от Evtim Djerekarov
ultramega Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 По-неприятният момент (и последствия) е, когато се "разбере" (т.е. възприеме) заключение на някой, който също не е свирил (или си е попосвирил), а и си е формирал споделените предпочитания предимно по предположения и фантазии! Браво Дано да го прочетат младежите тук, които с лека ръка дават акъл, който самите те нямат. Има ги доста и са далеч по неинформирани от Евтим.
Fashion Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 Колкото повече човек се занимава с музика ,работа с наличната си техника и тази на околните, толкова по-малко време му остава да развива тези ,да дава препоръки и т.н., най-малко защото всичко е доста индивидуално и трудно може да се конкретизират нещата. Според мен за репетиции и лайфове ампа и педалчетата са незаменими. За домашни занимания процовете са идеални. За студийна работа ,комбинацията от всичката налична техника ,с голям набор от съответните знания за работа с нея ,дава доста добър резултат. Вариант , 200-300лв. за добър звук няма ,качествения звук струва пари /но това не е нещо ново/. Естествено , това е моята гледна точка.
Vynyl Sky Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 (Редактирано) ....Ако под "човек с много опит и активен свирач" имаш предвид себе си, ще се радвам да ме поканиш да послушам вашата група, да оценя как звучат китарите, но не само те, а как звучи и вокала, барабаните - цялостната музика и как конкретно китарата се вписва в нея. Само така може да се оцени кой колко опит има и колко активен и музикален свирач е. Другото са празни приказки. Само как, бе, man, като те поканя теб, така ли? Ти ли си оценителят с меродавно мнение? И ако обичаш, не поставяй кавички на преиначени от теб думи, защото това не е достоверен цитат. Няма смисъл от дребнаво и хлапашки нацупеното съществително "свирач". Поне за една дузина хора, колеги от форума се сещам, които свирят често в банди и са сменили и продължават да сменят апартура. Аз оценявам тяхното мнение високо, защото то е изградено на базата на пряк опит и ако бях на мястото на пича пуснал темата, щях да се вслушам в техния опит. Не мога да се сетя, обаче, за някой добър китарист у нас или в чужбина, чийто як звук да се ражда от процесори. А добри музиканти има много. И у нас дори. "Boss GT6/GT8 - доста балансиран и приятен звук и сравнително удобно управление. Симулациите на разни настъпикутийки(драйвове) на тези процесори ми допадат много и ми звучат наистина близо до оригиналите на бос." До кои оригинали, Метъл зон, НМ-2 и СД-1, произведени в Тайван (нямам нищо против тези модели сами по себе си)? Ако да, съгласен съм с теб. Но дотук. Fashion: " Колкото повече човек се занимава с музика ,работа с наличната си техника и тази на околните, толкова по-малко време му остава да развива тези ,да дава препоръки и т.н., най-малко защото всичко е доста индивидуално и трудно може да се конкретизират нещата. Според мен за репетиции и лайфове ампа и педалчетата са незаменими. ... Вариант , 200-300лв. за добър звук няма ,качествения звук струва пари /но това не е нещо ново/." Ама, хайде, да затваряме вече тази тема, де! Редактирано Март 3, 2009 от Vynyl Sky
Evtim Djerekarov Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 (Редактирано) Само как, бе, man, като те поканя теб, така ли? Ти ли си оценителят с меродавно мнение? Не, бе, man, за да чуя и преценя за себе си! В предишното ти мнения не знам дали умишлено се изкарваш малко "над всички" с това: Пичът пита какво мислим за процесорите и мисля, че е редно да се вслуша в мнението на хора, които свирят активно и често се сблъскват с тези проблеми един вид, вижте ме колко голям пич съм и как трябва да се вслушате в моето мнение. Може и да се е получило случайно и да не си имал предвид това. Редактирано Март 3, 2009 от Evtim Djerekarov
rockfire Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 Аз съм за процесор по няколко причини: -по -малко кабели и захранване -наличие на тунер /бърза корекция/ -възможност за експерименти Имам опит с процесори на Корг, Зуум и последно с Лайин 6-това е машина с доста близка имитация на посочените в нея Маршал ,Фендер и Меса. Купи си процесор - дори и втора ръка...
ceco milanov Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 Абе незнам кой, колко разбира, но само Евтим се хвана да обясни като хората. Повече такива постове и по- малко празни приказки ако има, темата ще си е много ясна и разбрана.
Recommended Posts