Evtim Djerekarov Публикувано Септември 27, 2005 Публикувано Септември 27, 2005 На доста адаптери определена струна(обикновено 3-та)звучи доста по-силно, и това прави проблеми при чисто свиренйе. Как според вас е най-добре да се разполагат магнитите(винтчетата). А, сетих се и друго - дали трябва като сложим прагчета на китарката да ги запилим с голяма равна фина пила отгоре за да ги изравним или не. Още нещо - как се разлепя фингърборд? Цитирай
synchu Отговорено Септември 27, 2005 Отговорено Септември 27, 2005 На доста адаптери определена струна(обикновено 3-та)звучи доста по-силно, и това прави проблеми при чисто свиренйе. Как според вас е най-добре да се разполагат магнитите(винтчетата). А, сетих се и друго - дали трябва като сложим прагчета на китарката да ги запилим с голяма равна фина пила отгоре за да ги изравним или не. Още нещо - как се разлепя фингърборд? 1. Е така, че да ти звучи равномерно например, само дето на мен не ми звучи така например 2. НИКОГА АМА НИКОГА НЕ ПИЛИ ПРАГЧЕТАТА С ГОЛЯМА РАВНА ПИЛА ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА ГИ ЗАРАВНЯВАШ. Не случайно си имат "коронка". За повече информация - google on "fret crown", че нямам време да го изпиша сега. Ако до утре няма някой обяснил ще го изпиша Цитирай
7thString Отговорено Септември 27, 2005 Отговорено Септември 27, 2005 На доста адаптери определена струна(обикновено 3-та)звучи доста по-силно, и това прави проблеми при чисто свиренйе. Как според вас е най-добре да се разполагат магнитите(винтчетата). А, сетих се и друго - дали трябва като сложим прагчета на китарката да ги запилим с голяма равна фина пила отгоре за да ги изравним или не. Още нещо - как се разлепя фингърборд? осите на магнитите се настройват индивидуално- и аз търсих из интернет някакви "насоки", ама навсякъде това казват- слушаш, въртиш, слушаш, въртиш............ и евентуално след накой друг час ще ти хареса звука За разлепянето на грифа... потърси в интернет- като прочетеш за какво става въпрос ще си го избиеш от главата При мен поне така стана Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 27, 2005 Отговорено Септември 27, 2005 Това дето ти звучат по-силно някои струни е от самите струни, не е от адаптерите. Настройването наистина става с въртене и слушане. За прагчетата има специални пили. Има и различни видове прагчета - по-тънки, по-масивни, по-високи... Твоите какви са и до какво дережде искаш да ги докараш? Зависи и какъв ти е радиуса на фингърборда. Ако е с еднакъв радиус по продължение на целия фингърборд, прагчетата първо се зашкурват със специално блокче, за да се изравнят. После почва crowning-а и накрая се полират. Отлепянето на фингърборд от грифа в домашни условия го правят с парна ютия. Ето тук е обяснен процесът: http://projectguitar.com/tut/removal.htm Цитирай
pacman Отговорено Септември 28, 2005 Отговорено Септември 28, 2005 А, сетих се и друго - дали трябва като сложим прагчета на китарката да ги запилим с голяма равна фина пила отгоре за да ги изравним или не. Общо взето винаги се налага. Дори самият фингърборд да е перфектно нивелиран и праговете да са сменени много старателно. Но с пила... само ако е много фина и наистина равна. Аз лично използвам дебело стъкло (много равно)- продават се като 'рафтове' за етажерки с шкурка (300 някъде) залепена с каноколит за него. След като се уверя, че праговете са изравнени - crown-ване (връщане на облата форма на прагчето) с малка триъгълна пила, на която ъглите са затъпени и заоблени, за да не наранят дървото( въпреки това се облепва самия фборд с хартиена лепенка). Принципно има специални пили за тази цел с вдлъбната обла форма. След crowning- шкурка 500, после 1500. Ако фбордът обаче е много крив и няма възможност да се нивелира добре (поради това, че е тънък или други причини) номерът със стъклото не работи. Тогава може да се използва нещо по-късо за 'основа' на шкурката- алуминиево блокче или профил някакъв с равна повърхност. Но ако ситуацията позволява- фборда трбва да се нивелира много добре, за да се намали нуждата от пилене на самите прагове. Общо взето, методът се припокрива с показаното тук, и продължението тук Още нещо полезно Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 28, 2005 Автор Отговорено Септември 28, 2005 На една стара кремонка и бях сменял прагчетата, и накрая ги запилих отгоре с една голяма пила без дръжка. С първите струни малко чегърташе, ама с вторите вече беше добре. Иначе стана много вярна и изглежда ефектно(сменянето). Тези прагчета, дето ги дават на лента, обаче май са доста меки. Тези дънлоп твърди ли са? Цитирай
stalowa_wola Отговорено Септември 28, 2005 Отговорено Септември 28, 2005 Това, дето една струна звучи по-силно от другите, си е точно от адаптерите, а не от струните. Цитирай
pacman Отговорено Септември 28, 2005 Отговорено Септември 28, 2005 Аз съм използвал 2 вида дънлоп, и двата бяха нормално твърди на сайта на дънлоп има подробна таблица с всички размери и твърдостта. Повечето популярни модели са 18% N/S HARD, които както казах са нормално твърди. След пилата обаче трябва още работа- освен стъргането при bending, ако праговете не се крауннат (и полират след това), ще има проблем с интонацията при горните прагове и малко повече дръчнане на струните по праговете. Цитирай
Recommended Posts