Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си направя струните на китарата по-меки ?


X_eNeMy

Recommended Posts

Описах всичко в заглавието. Искам струните ми да са по-меки. Не материала или нещо друго - все едно опъна на струните да е по-малък. Мислил съм си за по-дебели струни, но в строй E не ми се е получавало (от доста време вече свиря в D#).

 

Снощи смених струните бяха 10-ХХ (не си спомням 6та колко беше) - сега са Дийн Маркли 10-46 (за което дълбоко съжалявам и после като снимам ще пусна тема и ще обясня защо ! ). Сега са малко по-меки, но беше мърдано магарето/бриджа. Аз пак си го настроих за Ре# за тея струни за оптимална близост до грифа. Китарата седя няколко часа в Ми със старите струни.

 

От интонаторите ли се прави това ? Давайте идеи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пич, по мое скромно и некадърно мнение смятам че ако свириш метъл струните ти трябва да са възможно най-нееластични така да се каже... почти да не помръдват ... мое мнение си е това ... а за меки мисля че Ърни Бол Никел 9-43(не съм сиг. дали беше 43) са дооста еластични според мен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, мисля, че ако ползваш предимно никелови струни, е нормално да са по "корави"....

 

Мисълта ми е друга, и аз се чудех за т'ва веднъж... Попадна ми едно мазило, 100% го знаеш Fast Fret... Та намазах не само откъм грифа, а по цялата дължина и, струва ми се, имаше ефект. Пробвай, Fast Fret-a е 10 точки. :headbang:

 

Ако не стане и съм изляза бастун, поне ще си имаш смазка за струните :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интонаторите няма как да ти "смекчат" струните, не им е тва работата. Единственото решение, за което се сещам е по-тънки струни. За половин тон по-нисък строй едни 9ки слагаш и тва е. Не е голяма философия.

^Фаст фрета ти запазва звънливостта на струните, да ги прави по-меки... :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Ленор" ? :unsure:

 

Извън майтапа - занеси си китарата на сетъп на лютиер с тази молба и го помоли да наблюдаваш процеса - надявам се, че никой няма да откаже - ако това все пак се случи си взимаш китарката и отиваш по друг, просто защото този не заслужава да има клиенти.

 

Не си писал и каква е свирката?

По принцип зависи от настройката и огъването на грифа, наклона на струните при магарето и при nut позицията.

И все пак има някакъв минимален опън, не може да се очаква на струни 12-60 да се свири, като на 8-36 при една и съща настройка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз мн дълго време имах 8-ци .. после да скала ме смъмри и си сложих 10-ки (прехода беше мн труден и болезнен :unsure: ) но и клептан в по ранните си години дори е свирил само с 8-ци (ца което пише в автобиографията си ) другия вариант е комплект 8-9 8-42 оба4е нз дали има готово направен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аре стига сте ми спамили бе !!! "Скромно и некадърно мнение..." Моето мнение е скромно и некадърно и за това питам по-знаещите от мен !!! Съвети от типа на "ако свириш метъл трябва да са ти опънати" са излишни !!! Лелее, как ме вбесяват тея ! АЗ СИ РЕШАВАМ КАКВО ДА СВИРЯ И КАК !

 

Въпроса ми е чисто технически...

 

^^^ LTD Ex-50 Стандартна мензура ( не знам колко е).

 

^^ Мерси AXE, само че пък музиката ми изисква поне 46 да е 6та струна.

 

А за лютиер - патих си като си слагах адаптера... Тоя ми удари инструмента още като му го занесох, пред мене. Нещо не ми се занимава с лютиери. Като си я взех беше покрита със стружки и прах. Да точно така, СТРУЖКИ, не дървесина. И накрая премества една отверка и ми подава китарата с думите "Леко да не надраскаме лака"....

 

Тоя сетъп в какво се изразява ? Ако е с магарето - мога и сам ;) Ама не съм забелязал някаква разлика :unsure: По-важно ми е да не бръзди..

 

 

И престанете да ми обяснявате ВИЕ с какви струни свирите и дали сте доволни или не !!! Имам конкретен въпрос ! Ако не можете да отговорите адекватно - не пишете !!! Белким и вие да научите нещо !!!

Редактирано от X_eNeMy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общи линии факторите, които влияят на опъна на струните са дължината на грифа (мензурата), дебелината на струните и тоновете, на който са настроени.

При положение, че второто и третото са ти константи, решението е или да си смениш китарата или да се се адаптираш към по-твърдите и дебели струни.

Настройките на магарето и грифа се правят с оглед китарата да звучи вярно и да е удобна. Не мисля че от там можеш да 'спечелиш' много.

 

Разбира се винаги има и друг вариант, но не ти го препоръчвам, защото ще ядосаш вашите - петната от кръв и мозък по тапетите се чистят трудно :greenangel:

 

 

Едит: По-полека с нервите ;) Хората по света се избиват, а това тук са някакви си нули и единици ;)

Редактирано от AXE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

освен това което АХЕ каза:

1) намаляване на мензурата 25.5"-> 24.75" -> защо не и по- малко(браян мей 24")

2)сваляне на настройката : ми->миБемол->ре и т.н

3)-> явно си я "свалил" височината(магаре и прав гриф) достатъчно преди "бъз"

 

4) хибридни струни - 9-46 : "соло" 9ки , "бас" 10ки

5) мисля ,че джъмбо прагове ще помогнат(или пък по-"бруталния" вариант -"издълбани" позиции - scalloped neck) това до колкото съм запознат спомага за лесно бендове(което ми звучи като по- меки струни, нека ако греша ме поправете (ще науча нещо ново .. и няма да съм в заблуда))

6) не знам за ЕЛ но имаше някакви струни за ак. (мисля Silk&Steel) не съм ги пробвал , но се водят за "по-меки" --- вероятно има и елЕквивалент

 

П.П. пиша това сега (след АХЕ) нещо беше "паднал" форума(при мен) и чак сега виждам накъде се е развила темата

П.П.2 ... ако искаш да омекна ТРЯБВА да смениш нещо .... китара(мензура), строи, струни(марка), струни(дебелина) -иначе с мазила няма как да ти "омекна" нови струни(ако не са найлонови и да ги нагрееш)

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

По принцип се стремя да не пиша в раздел Китара, но тази тема е изключение. Значи:

 

1. Имаш проблем с китарата, който не можеш да разрешиш сам, поради липса на нужната информация

2. Не искаш да ползваш услугите на лютиер (компетентно лице)

3. Проявяваш доста арогантно отношение към хората, които се опитват да ти помогнат (доколкото могат - мисля, че отговорите са напълно в очакванията за този форум/раздел)

 

4. Преосмисли нещата малко...

 

 

Моят съвет е да се научиш да си правиш сетъп на инструментите и/или да се обърнеш към лютиер. Сетъпа (в твоя случай) ще се изразява в корекции на мостчето, магарето, тръс рода, смяна на модела (марката), дебелината и вида на струните (може би и материала от който са направени), евентуално строя (ако това е ОК с музикалните ти нужди).

 

 

Успех!

 

 

Петър

 

едит: Аз самият, въпреки натрупания опит, притежаването на доста и различни инструменти през годините, както и непрекъснатите ми опити в тази посока, все още не мога да правя добър сетъп на китарите си. Затова се обръщам към услугите на професионалисти. Според мен, сетъпа е една огромна част от звука на инструмента(листа).

 

едит2: И тъй като темата, зададена по този начин, предразполага към няколко различни подтеми, бих ти препоръчал да преосмислиш и техниката си на звукоизвличане в дясната ръка - постановка, вид на перото и т.н.

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствените възможности са по-тънки струни или по-нисък строй. Ако не те устройва - свикваш да свириш с по-дебелите, това е. А за нервите можеш да идеш на доктор да ти предпише хапченца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ще се залепят за магнитите на адаптерите тогава :greenangel:

 

По темата - колегите минаха, общо взето, през повечето възможности, аз само бих добавил - седни и свири повече. Свири, докато ти станат меки струните, които са ти твърди в момента и тогава мини на по-дебели, докато и те омекнат в ръцете ти - това е, свирене си требе, а не виртуална агресивност ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно имаш проблем с бендването - поработи над техниката. Но и с перфектна техника трябва много бендове да направиш, за да започнеш да повдигаш струната с лекота.

 

Казаха го вече, но ще го кажа и аз - пробвай различни марки струни. Има струни, правени по различни технологии, които са много меки, дори твърде много.

 

И не на последно място - осмисли си приоритетите и реалните последствия от използването на по-дебели струни. "Такива струни за такава музика" - такова нещо няма. Дебелите струни ще затруднят развитието ти. Дали си струва и какво печелиш от използването им? Ти си решаваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.