Jump to content
Българският форум за музиканти

Атанас Янкулов: "mедиите абортират българската музика"


Recommended Posts

Атанас Янкулов: "Mедиите абортират българската музика"

 

 

...в София имало още хора ,които да са в Час...жалко,че малко останахме разумните хора... :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 76
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

А здрасти БГ радио и музика всичко е ташак не се косете скоро и това ще мине ще се забрави но нас няма вече да ни има

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги каквото и да изкоментираме то ще си остане тук в този прекрасен форум и никой няма да се интересува от нашето мнение.Чета пак се говори за изпълнители които вече са си изпяли песента... ясно е едно мутрите си дръпнаха паричките от този бранш и край, не са виновни медиите чак толкова просто тия сега дето реват ги научиха че БГ музиката може да се върти и без да се плаща авторско право и подбора на песните да бъде да се прави под масата така е ,и невидимата цензура тип БКП все още съществува облечена в други дрехи.Като знам как се караха кой ще взима наградите от разни фестивали събития кой колко бил зле не можели да свирят абе бегай...сега се оплакват от това че няма на кой кожицата да смъкнат и че повечето си правят песните в къщи.Ще ми се да сканирам един продуцентски договор от прословутата 2002г. да видите за какво иде реч не знам дали ще има смисъл..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ме развълнува тази тема!

1. Иде ми да я подхвана от няколко гледни точки и едната е САМООЦЕНКАТА на българина. Като си признавам, че това е своего рода свръхобобщение (значи е неточно), ще ви представя някои свои наблюдения чрез едно... езиково сравнение.

На български казваме: "Студено ми е."

А на английски: "I'm cold."

В българското изречение конструкцията е безлична (кой върши действието - някакво си "то"), а говорещият е ОБЕКТ на въздействие (пасивен, "страдащ"). Кой носи отговорност за това, че на мен ми е студено? То!

В английското изречение авторът на съждението, обратно на балканските разбирания (!!!), "върши действието". Авторът носи отговорност за това, че му/й е студено! (Моа ли си представите?)

 

Ей на това аз му викам "манталитетец". Като си поемаш инициативата и си вършиш работата, и температурата на околния въздух ти е подвластна (или по-скоро собствената ти терморегулация)! А ние, като само мрънкаме и някой друг ни е виновен, ше ни се качат на главата секкви "мадони" и измислени западни еднодневки!

 

2. Съгласна съм, че медиите трябва да пускат българска музика и то по рубрики, в блокове, с усет и разбиране за слушателската аудитория, за естетическата концепция на медията (ако изобщо имат такава), с ЛЮБОВ към българската култура! На България много й попречи комунистическият режим и информационното затъмнение, цензурата върху българските творци, липсата на стойностна западна музика в българските "музикални книжарници". Това не е просто механична или икономическа "дистанция", която трябва да наваксаме сега, това е критериален дефицит на цяло поколение автори и аудитория. Да не говорим за огромния скок от това да си просто информиран за определени критерии, по които консумираш музика, до това да приложиш тези същите критерии за създаването на такава музика!

Много труд и търпение се иска да имаме едни към други и действително, за да има българска музика, трябва да си изтърпим периода на нейното израстване, да си я култивираме, да си имаме места и медийно пространство за нейното "отглеждане", както се казва. (По тоя повод много болно ми стана за закриването на клуба във Варна, въпреки че не познавам конкретната обстановка.)

 

3. Не слушам и не си купувам българска музика, признавам си! Дразни ме елементарщината на мисленето, особено в естрадата! (Но ако бях музикален редактор, щях да се отърва от всякакви мераци "да представям себе си", в едноличен план - това е пълна тъпотия! Форумът е подходящо място да си изразявам вкусовете, но аудиторията на едно радио се дефинира на коренно различен принцип.) Въпреки това, има неща, които "утвърдените имена" можеха да направят и по комунистическо време. Не за всичко ги оправдавам с политическия режим и цензурата. Това са хора, които са пътували в чужбина, имали са достатъчен достъп до информация и плочи. В единия Белград ИМАШЕ ВСИЧКО - от пиле мляко в музикалните магазини! Аз съм си купувала и Beatles, и Foreigner, и Pink Floyd, и U2. Значи... могли са и те да си купят, да се информират, че има, и да се понапънат да "промушат" повече качество в музиката си. Не се иска и страшен технически ресурс да направиш парче като Her Majesty на Beatles, например, но съм убедена, че Тони Димитрова не е виждала такива акорди, и ако я накарам да пляска с ръце на смените, ш'се обърка. (Щот за парчета като на Floyd, ше кажат, че в "Балкантон" не е могло да се записват, да не говорим, че в цял свят няма кой друг да измисли подобна музика!)

 

4. Част от политиката на "музикалните корифеи и дзвезди" от старата генерация е да подтискат и да не допускат до изява нови, млади, качествени автори и групи. Има прекрасни такива! Но ги допускат за малко и им разказват играта, защото са незрели. Допускат ги, защото нямат опит и лесно им се извиват ръцете, защото "големите" искат някой да ги гледа с кучешка радост в очите и да маха с опашка. Защото много от "големите" ги мързи и ги е страх да се състезават, а си търсят клакьори!

 

5. Не приемам сравнението между българските вина и българските музиканти. Българското винарство е традиционно силно и конкурентноспособно в цял свят! За "модерната" българска музика и нейните традиции далеч не може да твърди същото. Това сравнение е манипулативно!

 

6. Аз съм патриот! Затова никога няма да ви кажа: направете компромис с вкуса си и слушайте или си купувайте българска музика, само защото е "българска". Така ние се самозаблуждаваме. Но че качеството на българската музика може да порасне чрез труда на българите и българските музиканти - това е факт! Факт е също, че трудът на българските музиканти трябва да бъде достойно възнаграден, че медиите трябва да отделят приоритетно място на родната музика и редакторите ревностно да издирват нова продукция, а не да дискриминират българските автори! Факт е, че в училищата трябва да се възпитава музикален вкус и естетика (дори в този форум има много ученици)! Това не е само от компетенциите на музикалните редактори, а е въпрос на цялостна политика и светоглед, на дълбоко преосмисляне. Честно си казвам, душа давам и мога "кости да оставя" от работа, та един ден и нашата музика да се състезава в пълното си достойнство със западните продукции! Не че нямаме музиканти, но като си представя какво можем да имаме и колко таланти се прахосват, ми иде да вия като куче! (Ма реших, че е по-добре да пея... ;):unsure: )

 

(Стана сто километра дълго, извинявам се много!)

 

Mark Avrelii, разбира се, че има смисъл, пусни да видим! Ако всички вдигнем ръце и кажем "няма смисъл", наистина няма да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...смисъл няма...

...поколения трябва да се сменят - това е ясно...

...всеки си има трески за дялане...а и аз на този Продуцент не съм Фен...

...темата е Важна - обаче...

...щото Губещите сме ние автори,изпълнители,банди,студиа и продуценти...

...много неща си казахме в Този Форум - и много още имаме да си кажем...

...но Добре е Популярните Хора да Надигнат Глава и Глас...

...и евала ,че някой все още го прави...

...но каде са Артистите,които той защитава - скрили са се като Мишки и лапат Трохичките...вместо да се вдигнат и да си защитят Интересите?!

 

 

...това интервю породи смесени чуства в Мен - щото един се жалва, друг се навежда и скатава, трети тарикатсва и гушка по някоя далаверка(особено преди изборите) - а накрая всички сме Наебани...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...смисъл няма...

...поколения трябва да се сменят - това е ясно...

...всеки си има трески за дялане...а и аз на този Продуцент не съм Фен...

...щото Губещите сме ние автори,изпълнители,банди,студиа и продуценти...

...но Добре е Популярните Хора да Надигнат Глава и Глас...

...и евала ,че някой все още го прави...

...но каде са Артистите,които той защитава - скрили са се като Мишки и лапат Трохичките...вместо да се вдигнат и да си защитят Интересите?!

quote]

 

Moга да потвърдя това което Наско е написал, познавам човек който е автор на над 100 български песни и изпълнител на много от тях, които се въртят от радиата и взима по няма и 100 лева на година отчисления от "Музикаутор". Аз също съм регистриран автор там и заедно с други мои колеги не взимаме нищо въпреки, че песни които сме създали са получили своя шанс и приемственост и са станали любими на хората, защото парите които се събират са нищожно малко от отчисления тъй като никой не плаща. Факт е, че когато Янкулов ни беше продуцент и издател ние създадохме тази музика и във времето от 2000-2003г. имаше музиката имаше изпълнителите имаше клубовете, концертите и музикалният живот...колкото и да беше недостатъчен имаше среда...сега обаче нещата се сринаха както всяка една сфера в страната ни. Рибата се вмирисва от главата - има създаден закон - има и дружества които се опитват да си вършат работа, но как да отидат да си събират таксите от въпросните " свалящи президенти" наглеци след като нямаме държавни институции от съдебна и изпълнителна власт зад гърба си да ги подкрепи? Ами те с двама трима златковци галевци митьовци очите и разни кокошкари не могат да се разправят и да ги тикнат в дрънголника, камо ли собственици на медии. Хубаво е, че Корсаря който ми е приятел и един от хората в тая държава които се опитват да продуцират и издават качествена бг музика със зъби и нокти...поставя въпроса радикално и пита кога ще защитим правата си, обаче правата не само на музиканти ами на полицаи, млекари, пенсионери, студенти, онкоболни, таксиджии, шофьори, работници, миньори, режисьори, актьори, театрали, журналисти, лекари, християни... абе въобще има ли сфера в която да не се е разскапала тая държава и след като говорим за оправия всички ние трябва да излезнем на улицата ама като излезем трябва да сме много - стотици хиляди...както гърците както французите и въобще всяка една нормална държава с гражданско общество. Ние като не умеем да им потърсим отговорност как те ще потърсят от някой който нарушава нашите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Част от политиката на "музикалните корифеи и дзвезди" от старата генерация е да подтискат и да не допускат до изява нови, млади, качествени автори и групи
Вярно е..

Както пееше Камен Кацата-

"Мазен популярен гей

прави се на корифей

неговото мнение

е извън съмнение" :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато бях доста по-млада и перЕспективна, и тропах по вратите на люде от тая порода, един (друг) Продуцент ми предложи да изпея те тая shit-ня:

http://www.youtube.com/watch?v=4ChsQxU7OTg :girl_cray2:

Аргументът беше, че това щяло да ми продаде цял албум.

Отказах я. Оттогава не ме брига за никкви продуценти.

Те насила направиха от българската музика помия и чалга.

За кинти!

Сега ни заливат "хитове" баш на изрусените метли с манталитет на квартални келнерки, а разни културтрегери кършат ръце в публичното пространство и театрално се питат: "Къде сбъркахме?"

По default.

20 години едни и същи глупости. :)

То е ясно - както и да пееш, ако с това пробиеш, такъв етикет ти лепват. Не съществува такова нещо като "После, като посъбереш пари, ще си запишеш каквото искаш."

Никога не настъпва такова "после" и парите (когато вече ги има) не спасяват положението.

И никой не очаква от чалга-пача да запише стойностна музика.

Аз също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом велики продуценти като въпросния "Г...з" ревнаха какво да кажем ния обикновените музиканти

всичко е хоби така че колкото по рано го осъзнае човек по малко ще страда и ще си хаби нервите

Пък затова си има велики изпълнители като Графа , Каризма и още една дузина педали които пиратството ги "ограби" за това нека се снимат голи поне така и така са гола вода а за радиата Аз ако съм редактор и една такава песен не бих пуснал

до като ни заливат с такава помия от всякъде по добре въобще да не пускат български песни

Редактирано от temerut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пьивиците формулата на успеха е следната:

За да бъде издавана, пьивицата трябва да е по-тъпа от продуцента.

Резултатите са налице.

Наздрае! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пьивиците формулата на успеха е следната:

За да бъде издавана, пьивицата трябва да е по-тъпа от продуцента.

Резултатите са налице.

Наздрае! ;)

 

много правилно и на място казано

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом велики продуценти като въпросния "Г...з" ревнаха какво да кажем ния обикновените музиканти

всичко е хоби така че колкото по рано го осъзнае човек по малко ще страда и ще си хаби нервите

Пък затова си има велики изпълнители като Графа , Каризма и още една дузина педали които пиратството ги "ограби" за това нека се снимат голи поне така и така са гола вода а за радиата Аз ако съм редактор и една такава песен не бих пуснал

до като ни заливат с такава помия от всякъде по добре въобще да не пускат български песни

Точно така! Ще правя каквото смятам, че трябва , пък да става каквото ще! Няма да стана професионалист или 'наемник". Бъркам си бетон и си питам... Това е положението. :greenball: Всеки има право на избор. Трябва ли да си известен и продаван с цената на всичко или искаш да правиш музиката, която обичаш и която, даже е твоя живот? Егото или любовта?

Важното е да си искрен, тя ако "пьевицата" е тъпа, но е искрена - нема лошо. Аз, па да не съм гений, нещо... Или па, да съм ного убав? :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важното е да си искрен, тя ако "пьевицата" е тъпа, но е искрена - нема лошо.

"По-тъпа от..." значи "зависима от...".

Това не се отнася само за България. Такива отношения могат да се представят и с доста по-изискан фасон - като за пред цивилизованио свет! Могат да бъдат "светли", искрящи, парфюмирани, куул, да лъскат, да шумолят и да дрънчат тенекиенко...

Кьорфишек до кьорфишека! Шоу! :)

Една колосална индустрия за естетично протезиране и "тунинговане" на... НИЩОТО!

Имам чувството, че 90% от "музикалния бизнес" могат да напишат докторати по таа специалност!

 

Та, като казвам "тъпа", не е задължително да се придържаме към класическия пример, когато дивата, с маниакален блясък в очите отваря уста, да произведе изречение, и ти разбираш, че... жабата е бозайник. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.