Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко помощ


joykata

Recommended Posts

Здравейте!Въпросът ми е следния:Като имаш песен пред себе си с акордите как разбираш как да си движиш ръката нагоре,надолу (мисля че се нарича стръминг)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако използваш софтуер като Guitar Pro, например, там почти винаги е указано дали да направиш съответната атака нагоре или надолу. Доколкото разбирам обаче, тук става дума за онези материали в нета, в които само са посочени акордите без да са дадени насоки за изпълнението им. В такива случаи трябва да се хване определен ритъм. Не съм запознат дали определените песни се изпълняват с конкретен ритъм, но ако потренирваш повече, след време почваш сам да усещаш как звучи най-добре (за теб де, това си е лична преценка все пак). Аз, например, свирех една балада на групата HammerFall (Dreams Come True, ако някой се интересува), но първо я гледах в нета на акорди. Свирех си я така, както на мен ми звучеше (и се получаваше). Когато по-късно я изтеглих като таб за Guitar Pro, установих, че ритъмът на оригинала е малко по-различен, но това не влияеше негативно на изпълнението ми, а даже му придаваше нещо като личен стил.

Та в заключение ще кажа: Свири си, пробвай си. Както ти звучи най-добре, така го прави. Слушай и оригинала няколко пъти - определено помага. Изчакай мнението и на по-опитните колеги, но смятам, че това ще ти помогне :) Айде, успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото учителят ми ме е запознал, в ПОВЕЧЕТО пъти (но не казвам всички :) ), на слабо тактово време трябва ръката да се движи в посока нагоре, а на силно - надолу. Също така на слабо време акцентът трябва да пада на горните струни, а на силно - на басовите. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушаш ритъма на оригинала и действаш. Лесно е просто да се каже, но в действителност не е толкова лесно да хванеш цаката как се свири ритъм. А цаката е да не спираш да движиш ръката нагоре-надолу. Движи я нагоре-надолу в синхрон с музиката, без да удряш струните. След това трябва да усетиш на кои места ръката удря струните и на кои само прави движение без да ги удря.

 

Например имаш размер 4/4. Започни да такуваш с крак. След това вземи китарата и тактувай с крак и движи ръката нагоре-надолу. Когато кракът отива надолу, имаш удар надолу, когато кракът ти отива нагоре, имаш удар нагоре. И така без да удряш струните потренирай "на сухо". След това на всяко движение на крака надолу сложи атака надолу. Така ще се получат общо 4 атаки за един такт. След това опитай на първото движение на крака надолу да сложиш атака, на второто да пропуснеш, на третото и четвъртото да сложиш, т.е. V П V П V П V П, като V е атака надолу, П е атака нагоре, удебелените значат удар на струните (съответно нагоре или надолу), а другите значат пропускане на удар (само движение на ръката). После може да пробваш V П V П V П V П.

 

Така можеш сам да си измисляш по-сложни и по-сложни ритми и да си се упражняваш. Пусни си метроном на бавно темпо и давай. Надявам се да ти помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия неща навремето се учеха на пейките. Събирахме се от махалата свирехме и си показвахме парчета, чалъми, пиехме бири, ракии, милицията ни гонеше... Сега как да ти показвам чалъми за ритъм китара по интернет? И в ютюб да гледаш не е както наживо.Освен това държа да отбележа, че много от преподавателите по класическа не ги могат добре някои неща с ритъм китарата. Такова им е естеството на инструмента, не друго. Ти с уестърн китара ли си? Защото ако е класическа с найлонови струни, няма да звучат добре такива опити. Най - важното - отпусни дясната китка!

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да с класическа съм,но имам и електрическа и незнам дали е по-добре на нея да ги свиря,защото не съм мното добра :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то това са два различни инструмента и изискват различен подход. Някаква възможност за преподавател? И най-вече да решиш какво искаш да научиш, а не "свири ми се, ама не знам какво". Насочи се към музика, която те вълнува и питай пак. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия неща навремето се учеха на пейките. Събирахме се от махалата свирехме и си показвахме парчета, чалъми, пиехме бири, ракии, милицията ни гонеше...

 

:D Ей това беше моята школа . Сега децата са в нета и получават много повече информация и напредват бързо, но ако мога да избирам пак бих предпочел пейките и бирите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали напредват по-бързо е малко спорен въпрос, но определено не се притесняват да питат

Интернет дава достъп до много ресурси, но ако нямаш идея как да ги използваш... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние на пейките им викахме скамейки. А песните научени там "скамейкаджийски". И до днес го ползваме за нарицателно за песни , които нямат някаква кой знае каква техника на свирене или така наречени популярни песни.

 

Преди около 5-6 години като за пръв път изтеглих от интернет с дайъл-ъпа текстовете на няколко песни направо умрях от кеф!!

Сега всичко има в НЕТЯ ..Направо всичко. на всякакви нива - от напълно аматьорски до професионални уроци , теми , партитури, табулатури...абе всичко.

 

И един текст от преди интернета записан прилежно в тетрадка от 40 листа. Доста омачкана. ,....трябва да ги сканирам:

"Мама тейк диз бедж фор ми

ай кент юзет енимоур

ц ге'инг дарк то дарк то сии

фиилз лак а нокин она хевънс доуор"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..или направо да говорим с Рафо да се свърже сдружението музикант.орг със Столична Община, да направят специално за музикант.орг няколко ЗДРАВИ пейки с навеси из градинките из центъра, та да се развива пейкаджийското музикално изкуство...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.