Jump to content
Българският форум за музиканти

Дървесина


Recommended Posts

Здравейте!

 

Имам едно запитване, тъй като из нета не мога да намеря никъде информация, реших, че тук ще им по-запознати.

 

Та, интересуваме, къде във Варна, евентуално, може да има дървени... плоскости не, а по-скоро талпи (грубо!!!) и разбира се, да има поне малко избор... Да не е само чам. :greenangel:

Няма да си паля печката, ами ми трябва за един проект, евентуално, някои ден... Въпроса е, че малко работата идва в повече и нямам свободно време да обикалям, за да поразгледам, освен неделя... Та, ако някои има някаква информация, бих се радвал да я сподели.

 

А, също и нещо друго. Гледам в един Щатски сайт цени на готови парчета дървесина за китари (неизрязани) и цените варират... хм Alde, дето май беше Елша - 48 - 33 - 5 см е почти 80$ тцтц... Някаква идея от някой или бегла представа, ако е пазарувал или се е интересувал, какви са цените....?

 

Благодаря предварително!

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип трудно се намират такива талпи защото не влизат в широката употреба и почти на всякъде продават Бор - "Чам" мразя турцизмите в езика ни, http://www.jaf-bulgaria.com/ Тук има всякави видове даже и Бубинга можеш да си направиш поръчка доставят от цял свят но цените може и да не ти харесат.Другия ти вариант е да търсиш човек който работи в озеленяването към общината те режат много ценни дървесни видове в след което всичко отива в печката тъй като повечето трупи са пълни с пирони и кабърчета от добросъвестни граждани който си коват обявите и некролозите по дърветата.Това с пироните не чак такъв пролем щото може да се махнат и всичко си ОК.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Slide,

 

виждам, че се ориентираш към Варненска оферта за материал. Ако не те притеснява оферта от друго място- обърни внимание на тази!

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=51858

 

Друго, което мога да ти предложа е Елша със размери:

Дължина -1250мм

Широчина -приблизително 400мм

Дебелина - 55мм

 

Тази дъска е достатъчна за две цели тела на китара или бас. Материала не е достатъчно сух. Миналата година пролетта е рязан и определено му е необходимо още малко да изсъхе.

Тази Елша не ми е за продан, но при положение, че ми предложиш цена, която да ме заинтересува, ще ти я продам.

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ти работи линка... Така и така пиша тук - ще си кажа болежката: пиши ми едно лично, ако обичаш, каква дървесина ти се намира със съответните размери (говоря за приемливо суха дървесина (под приемливо суха имам предвид лежала поне година на сушилка)). Конкретно парчета за тела ме интересуват, както и топ фурнир (10-20мм) с флейм. Имаш ли също така възможност да ги оквадратиш на щрайхмус?

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се линка! Сега всичко е ОК!

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=51858

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баси чудото!

 

Все повече се убеждавам, че трябва приятеля, на братовчед ти, да е познат на горския, че да те уреди с някое парче дърво с размери 50х50х10, примерно, ако не искаш да си купиш плоча два квадрата, дебела половин метър...

 

Голям кът ще излезе тая дървесина... Честно казано, мисля, че по-голям успех ще имам, ако говоря с някой конкретен дърводелец из Разград или пък по селата из областта. Току виж изпаднала някоя талпа на сносна цена... Че то иначе направо мисията невъзможна, освен, както казах, ако не искаш да купиш дървесина да си направиш ламперия във всички стаи у вас... Прецедент ще е направо, ако от някъде ти предложат талпа/плоча с такива размери...

 

ПП: Тц,тц... спомням си, като бях някъде на 8-9 години, цеха за водно стъкло в гр.Завет (Разградско) имаше странична дейност с дървесина (за огрев). Кви големи чворове се режеха там... Що нещо беше... Ама мина то време. :thumbs_up: (Казвам го, щото имаше вътрешна връзка там, по него време.)

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами нормално е - чамът (чам не е само бор, ами всякакъв иглолистен и съоответно смолист материал) е много по-евтин от всичко останало. В казанлък съм виждал и букови летви, но те за нищо не ставаха. И понеже е евтин хората търсят него, а оттам и не се зарежда друго. Най-голям успех ще имаш наистина с дърводелци. Не че няма дървесина, просто се изграждат канали, защото не всеки търси и оттам предлагането е никакво почти... Но си има хора в бранша, които пласират и съответно продават и на трети лица летви, талпи и фурнири. Най-добре е да питаш кой от форума ще ти продаде - имаш най-голям шанс да си намериш нещо.

 

Иначе ако става въпрос и в софия навремето е имало завод за фурнири от екзотични дървета (имам даже от него махагонов фурнир в работилницата скътан) обаче сега да идеш да питаш дори на същото място - никой ен знае за подобно нещо... Нещо като зона 51...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, наистина търсенето определя пазара. Но в действителност си мисля, че ще имам по-голям успех при някой дърводелец, намирането на метриал, отколкото при някой търговец...

 

ПП: Днес получих прозрение, че в мазата ни в Разград до скоро се търкаляха едни големи безформени парчета орех... Щяхме да правим нещо с тях, но вече не мога да си спомня. Да се надяваме, че не се заминали в печката само...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За склад за дървен материал(не само чам) ,близо до Варна , съм чувал някакъв в с. Тополи имало ,но не съм ходил там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тцтц, в Ebay се търкалят страт тела за по 0.99 долара с по 1-2 бид-а. Все на някое може да се закачи човек, ама шипинга до България - ~50$...

 

Сега видях - Африкански махагон с размери 21х13,5х1,7/8 (инчове) за един $ с нула бид-а за сега... Вярно, шипинга му е близо 70 долара... Ама тука ще ти одерат кожата за такава талпа.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...не забравяй и митницата!!!

 

К. Димитров

 

Не, аз няма да пазарувам от там, в състояние на финансова криза. Въпроса беше по-скоро, ако си представим, че сме от САЩ, където шипинга ще ни е 5-10$ и няма митница.... То че е ясно, че няма да го вземеш махагона с 10$ бид - ясно , но все пак, спрямо тук, нещата там наистина са по-розови...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ееех, детска наивност :surprise:

 

В и-бей всичко се купува в последните 2 минути - тогава се качват много наддаванията. Всъщност тия аукциони седят толкова време, за да се забележат, а не да се наддава на тях седмица преди края. Така на един аукцион както всичко си беше точно и спокойно, тихичко се надцаквахме 2-3-ма човека последната минута и половина и изведнъж някъв се изсра отгоре с 60евро над всички ни и олапа хубавата стока, която искахме да вземем всички Тънко. Така че не гледай кое колко е на по 1-2 бида с оставащи 30 дни до края на аукциона. Виж по-хубаво вече продадените неща и провери на какви цени вървят. Иначе шипингът не е толкова голям. Просто ние сме в печка си лелина и затова само до бг и околните братя византийци, турци, румънци, сърби, македонци и т.н. народи от прованса шипингът излиза по-соленко, защото няма много доверие към нас... :surprise:

 

Моят съвет е да не се занимаваш, ами да се разходиш до околните села да видиш за дърводелци - те 100% имат нещо подходящо :rolleyes:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Надявам се си прочел предния ми коментар! ;)

 

Иначе, точно тва мисля да направя, да се резходя из околията и белким да изпадне някое дърво от някъде.

 

И спокойно, не е детска наивност. Не си въобразявам, че ще намеря Махагон, колкото маса за тенис, за 50-60 лв. :icon_shithappens:

 

Опита ми в дърводелствтото е скромен, но все пак имам някаква основа, въпреки, че нещата, с които съм се занимава са по-скоро груби и не толкова детайлни. Въпрс на проби е, не е задължително да се получи нещо невероятно, като разбира се - за никакви пари. (Мечтата на всеки. Или по-скоро наивността на всеки. :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.bezplatno.net/listing-90158-Durven_material.html

 

Това беше единствената обява която намерих където предлагат елшови талпи. Не е от Варна ама ако имаш желание може да им се обадиш за малко инфо относно дървесината и дали ще са склонни за търговия на дребно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.