Jump to content
Българският форум за музиканти

Има ли голям разлика ?


Draganov

Recommended Posts

Здравейте. Имам лаптоп на който искам да си сложа външна звукова карта и ми трябва за записи с добро качество. Спрял съм се на това. Ако може да коментирате и да ми кажете кое е по-добро. Но тъй като нямам Firewire съм се насочил повече към USB картата. Ето ги и тях:

 

M-Audio Fast Track Pro USB:

http://www.thomann.de/gb/maudio_fast_track_pro.htm

 

M-Audio Firewire Solo:

http://www.thomann.de/gb/maudio_firewire_solo.htm

 

Phonic Firefly 302:

http://www.thomann.de/gb/phonic_firefly_302.htm

 

Мерси предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разлика има в скоростта на обмен на данни и доколкото знам е доста осезаема.

За мен М-аудио е по-добрият избор, а от двете fw е по-добрият избор от usb.

След като нямаш файър, можеш да си сложиш и си готов.

http://eshop.macsales.com/item/Other%20Wor...uting/PCMCIA2P/

или пък просто да си вземеш юсб картата. :metalist:

Редактирано от capri
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

FireWire е по-добър вариант, защото ЮСБ интерфейса има способността да се "клати" според това колко и какви устройства са плъгнати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas е прав.Иначе по отношение на скоростта, USB е незначително по-бързо (480kbps срещу 400 за FW).При саундкартите се оказва, че FW работи много по-добре.И аз препоръчвам M-Audio FW.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW, има от доста време вече и FireWire 800, което е двойно по-бързо спрямо стария стандарт. В продуктите си RME имат и модели специално за тоя новия стандарт. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам.Знам за него, но все още са малко саундкартите с такъв стандарт.Да не говорим за това, че и много компютри нямат FW800.Но това, което ме учудва е, май ще спират FW протокола.Windows Vista май вече не го поддържа (нещо такова чух), Windows 7 мисля, че също няма да го има, а и по-евтините MAC-ове също нямат FW порт.Дано да не съм прав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лоша работа.Ами то повече от половината яки интерфейси са на FW.Ебаси...винаги съм се дразнел на такива неща.Нещо, което се използва много и изведнъж му спират поддръжката и те принуждават да си купиш ново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия дни четох по-задълбочено по темата.

Какво разбрах накратко - FW ще бъде пратен в пенсия, както става ясно и самите Apple го изоставят (нямало го в новите им нотбуци).

За сметка на това УСБ 3.0 е значително ъпгрейднат:

 

- теоретичната максимална скорост на комуникацията става 4.8 Gbps (при УСБ 2.0 до момента е 480 Mbps, а в реална работа е практически наполовина)

- комуникацията става full duplex (до момента УСБ 2.0 предлага half duplex комуникация - т.е. в даден момент от време данните текат само в една посока)

- въвеждат се нови типове трансфери, специално ориентирани към приложения, които стриймват големи количества данни, т.е. точно за аудио и видео.

- устройствата вече ще могат да рекуестват трансфери (при FW всяка страна от комуникацията може да бъде master), което значително щяло да подобри response-а и енергийната ефективност

- всяко устройство ще може да дърпа до 900мА от шината, а не както досега - до 100 мА.

- не на последно място - куплунга ще се запази обратната съвместимост с досегашните устройства, но все пак ще трябва да се ползват новите кабели (те ще имат повече пинове).

 

С две думи - нищо лошо не се задава, напротив. Обаче пак се почва отначало - първо трябват компири с УСБ 3.0 хост контролер, после ще трябва да чакаме и съответните аудио/видео интерфейси. Прогнозите са първите устройства изобщо да се появят през 2010-та година, за аудио интерфейси ще минат поне 2 години, докато станат читави за работа.

 

Всеки сам решава към какво ще се ориентира.

 

Ето една сравнително достъпна и добре написана статия по темата:

http://blog.wired.com/gadgets/2008/11/superspeed-us-1.html

Редактирано от KAE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глиста поддържа FireWire, но не и мрежа през него!!! Твърдението на М$ е, че не им трябвало на хората... Бастуни! Според мен е доста яко и съм го ползвал неведнъж. Най-малкото ако искаш да закачиш мрежово към друг комп първо не си разкачаш нета, второ не си разбрицваш настройките. Отделно върви бая по-яко - в реален тест (дисков трансфер) точно два пъти по-бързо тръгна копирането!

 

А Епъл този месец пуснаха нови леко ъпгрейднати лаптопи от сериите MакБуук и МакБуукПро (известен и като МВР (МеВеРе)), където отново има FireWire портове!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така.. Благодаря на всички за мненията и препоръките... Значи остава M-Audio Firewire Solo... но при положение че нямам FW порт , ще трябва да си добавя... само че като ходих днес да питам дали ще ми сложат на лаптопа и дали ще може... ми казаха че лаптопа ми бил сравнително нов... и звъняха да питат дали има такива нови чипове за FW , някакви нови платки... Незнам... :) Казаха , че имат отскоро такива... и най-вероятно тва остава като вариянт

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.