Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте. Имам лаптоп на който искам да си сложа външна звукова карта и ми трябва за записи с добро качество. Спрял съм се на това. Ако може да коментирате и да ми кажете кое е по-добро. Но тъй като нямам Firewire съм се насочил повече към USB картата. Ето ги и тях:

M-Audio Fast Track Pro USB:

http://www.thomann.de/gb/maudio_fast_track_pro.htm

M-Audio Firewire Solo:

http://www.thomann.de/gb/maudio_firewire_solo.htm

Phonic Firefly 302:

http://www.thomann.de/gb/phonic_firefly_302.htm

Мерси предварително :)

Отговорено (Редактирано)

Разлика има в скоростта на обмен на данни и доколкото знам е доста осезаема.

За мен М-аудио е по-добрият избор, а от двете fw е по-добрият избор от usb.

След като нямаш файър, можеш да си сложиш и си готов.

http://eshop.macsales.com/item/Other%20Wor...uting/PCMCIA2P/

или пък просто да си вземеш юсб картата. :metalist:

Редактирано от capri
Отговорено

FireWire е по-добър вариант, защото ЮСБ интерфейса има способността да се "клати" според това колко и какви устройства са плъгнати.

Отговорено

Baby Thomas е прав.Иначе по отношение на скоростта, USB е незначително по-бързо (480kbps срещу 400 за FW).При саундкартите се оказва, че FW работи много по-добре.И аз препоръчвам M-Audio FW.

Отговорено

BTW, има от доста време вече и FireWire 800, което е двойно по-бързо спрямо стария стандарт. В продуктите си RME имат и модели специално за тоя новия стандарт. :punk_guitar:

Отговорено

Дам.Знам за него, но все още са малко саундкартите с такъв стандарт.Да не говорим за това, че и много компютри нямат FW800.Но това, което ме учудва е, май ще спират FW протокола.Windows Vista май вече не го поддържа (нещо такова чух), Windows 7 мисля, че също няма да го има, а и по-евтините MAC-ове също нямат FW порт.Дано да не съм прав.

Отговорено

Лоша работа.Ами то повече от половината яки интерфейси са на FW.Ебаси...винаги съм се дразнел на такива неща.Нещо, което се използва много и изведнъж му спират поддръжката и те принуждават да си купиш ново.

Отговорено (Редактирано)

Тия дни четох по-задълбочено по темата.

Какво разбрах накратко - FW ще бъде пратен в пенсия, както става ясно и самите Apple го изоставят (нямало го в новите им нотбуци).

За сметка на това УСБ 3.0 е значително ъпгрейднат:

- теоретичната максимална скорост на комуникацията става 4.8 Gbps (при УСБ 2.0 до момента е 480 Mbps, а в реална работа е практически наполовина)

- комуникацията става full duplex (до момента УСБ 2.0 предлага half duplex комуникация - т.е. в даден момент от време данните текат само в една посока)

- въвеждат се нови типове трансфери, специално ориентирани към приложения, които стриймват големи количества данни, т.е. точно за аудио и видео.

- устройствата вече ще могат да рекуестват трансфери (при FW всяка страна от комуникацията може да бъде master), което значително щяло да подобри response-а и енергийната ефективност

- всяко устройство ще може да дърпа до 900мА от шината, а не както досега - до 100 мА.

- не на последно място - куплунга ще се запази обратната съвместимост с досегашните устройства, но все пак ще трябва да се ползват новите кабели (те ще имат повече пинове).

С две думи - нищо лошо не се задава, напротив. Обаче пак се почва отначало - първо трябват компири с УСБ 3.0 хост контролер, после ще трябва да чакаме и съответните аудио/видео интерфейси. Прогнозите са първите устройства изобщо да се появят през 2010-та година, за аудио интерфейси ще минат поне 2 години, докато станат читави за работа.

Всеки сам решава към какво ще се ориентира.

Ето една сравнително достъпна и добре написана статия по темата:

http://blog.wired.com/gadgets/2008/11/superspeed-us-1.html

Редактирано от KAE
Отговорено

Глиста поддържа FireWire, но не и мрежа през него!!! Твърдението на М$ е, че не им трябвало на хората... Бастуни! Според мен е доста яко и съм го ползвал неведнъж. Най-малкото ако искаш да закачиш мрежово към друг комп първо не си разкачаш нета, второ не си разбрицваш настройките. Отделно върви бая по-яко - в реален тест (дисков трансфер) точно два пъти по-бързо тръгна копирането!

А Епъл този месец пуснаха нови леко ъпгрейднати лаптопи от сериите MакБуук и МакБуукПро (известен и като МВР (МеВеРе)), където отново има FireWire портове!

Отговорено

Така.. Благодаря на всички за мненията и препоръките... Значи остава M-Audio Firewire Solo... но при положение че нямам FW порт , ще трябва да си добавя... само че като ходих днес да питам дали ще ми сложат на лаптопа и дали ще може... ми казаха че лаптопа ми бил сравнително нов... и звъняха да питат дали има такива нови чипове за FW , някакви нови платки... Незнам... :) Казаха , че имат отскоро такива... и най-вероятно тва остава като вариянт