Jump to content
Българският форум за музиканти

Pimp My Кремонка :) малко помощ


Recommended Posts

Здравейте,

Тъй като в нашата т.нар. група сме 2ма китаристи пък единия се мъчи с една дърта кремонка а пича няма пари за нова китара сме решили да я постегнем. Кремонката е с 2 единични адаптера но пластмасата и отгоре се е изметнала и адаптерите опират в струните. Сваляхме ги колкото може но не става работата...Моля дайте ми съвет от какъв материал да си изрежем една нова ... как да го кажа... плочка. Другия ми въпрос е с цел получаване на повече траш звучене какви адаптери да и търсим (единични, хъмбъкъри .. също незнам пасивни и активни разликата)? в момента китарата си е с 2 единични адаптера оригиналните при бриджа и при нек-а. Това ми е важно да знам като режа пластмасата какви легла да оставя. Иначе екранирането ще го направим както си е описано в една тема из форума...Като цени на адаптери не съм запознат надявам се за 60-70 лв да намеря нещо свястно може и на старо. Прагчетата и не са първа младост - сигурно имат още хляб ;) но все пак ако някой е сменял да сподели ориентировъчна цена . Ами това се сещам засега. Дано не съм наговорил много глупости тъй като се считам за голям лаик по ел китарите все още. Благодаря на всички предварително и дано да върнем животеца на тази стара др-Елка :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам да вземеш един Хъмбъкър на старо от съфорумец. В раздел продава изпадат адаптери от Ibanez, B.C. Rich и други подобни за доста прилични цени. Един адаптер за 10-20 лева ще ти свърши перфектна работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да я постегнете качествено ще ви излезе повече, отколкото да съберете парички и да купите нова евтина китарка. В раздел "Купувам-Продавам" изпадат и доста тънки оферти. И пак няма да звучи точно както трябва.

 

Колкото до стягането - в този раздел има цялата информация, която ви е необходима, стига да си я намерите и прочетете.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нова "плочка" можеш да си вземеш от Пловдив.Вървиш по "Руски" в посока моста на Герджика.Точно преди да се качиш на моста свиваш вдясно.Там на завоя има вулканизатор, а преди него има магазин на който пише "Partners". В него продават плоскости.Тази плочка мисля,че можеш да я изрежеш по твой вкус на ул "Авксентий Велешки"(почти до Сточна гара.Там има магазин "Car audio", но извършват и услуги на лазер.Плочката излиза 3-4 лв, но лазера не знам колко ще ти струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, за съжаление качественото стягане ще излезе колкото една нова китара. Иначе ако е въпрос просто да редуцирате стърженето тип кофа породено от множество фактори намерете някой адаптер от купувам продавам (един хъмбъкер ще е предостатъчен - щом свирите траш ръгате го и дотам. Съмнявам се да търсите особено честотно разнообразие, че да се нуждаете от повече от един адаптер). "Плочката" можете да си я изрежете практически от всичко - като се почне от всякакви пластмаси и накрая свършите с фазери, шперплати и тънки фурнири дърво. Въпрос на вкус, търсен ефект, а във вашия случай по-скоро въпрос на подръчни материали. Праговете по последни данни (отпреди8-9 месеца когато последно съм ходил по музикални магазини в бг) бяха ориентировъчно 20-28лв. Има в софето в магазина в лиляна димитрова пръчки дънлоп, мисля че бяха по 6лв ако не се лъжа и за един гриф кремонски (не особено широк и около 20 позиции без нулева) отиваха две пръчки. Цената ако не се лъжа беше 6лв последно - сега не знам каква е и дали още имат. Писано е достатъчно за всички интервенции кое как се прави - просто се разровете.

 

П.П. Моят съвет е да пробвате да вземете някакъв по-сносен адаптер и да замажете влиянието на дървесината (която не се знае на тоя етап каква е) с гейн - хем вие сте доволни, хем не си личи, ако е чамова китарката, защото е прекалено омазано с много скърцане и стържене от хард клипинга на диста...

 

П.П.П. Казахме вече, но да кажа пак - ползвай търсачката или просто виж боднатата тема "интересни теми" - прегледай поне тях и ще ти стане ясно накъде са се запътили нещата. Не очаквайте все пак върховен резултат, де...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за помоща колеги. Ще се поровичкам още веднъж щателно из форума. Вчера го правих но инфото някак си ми доиде в повече та затова пуснах темата. Последно като намерим хъмбъкър адаптер на бриджа ли да го сложа или при нек-а? НЕ целим чудеса като краен ефект просто да постегнем прилично китарката за под 100тина лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какви честоти ви трябват. Аз лично свиря главно на бридж, защото харесвам по-ясни високи. На нек има прекалено много ниски, което по мое мнение омазва звука и ме дразни. Някои хора пък ги кефи. Най-добре го сложете там където ви трябва - предполагам ще е бриджът :offtopic-001: Проверете спрямо другата китара и рига, с който ще свири после кремокастера.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси са съветите. Много ми хареса новата марка КремоКастер :rolleyes:. Както и да е купих 2 хъмбъкера ще ги разположим при бриджа и при нека. Тя си има превключвател бридж нек така че няма проблеми. Като сменим прагчетата екранираме и поставим новия гиър ще пиша и покажа к'во се е получило :D Само още един въпрос в момента не е с потенциометър за TONE а е с превключвател с 5 позиции 2 ниски 1 средни и 2 високи. Ако решим да го сменяме с потенциометър какво съпротивление да търсим? Отново благодаря за помоща ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да си вземеш 1Мегаом линейни потенциометри за левче от магазин за електрооника и да им вържеш примерно 330К или 250К резистор между средния и единия от крайните терминали(не помня точно кой), за да си малко по-близо до логаритмична крива.

 

Преди 2 седмици сменях потенциометри на колегата drizzt, а той беше взел от тези Фендер потове, дето са 15 лева парчето. Едно, че 2 от тях не ставаха за волюм, а само за тон(едното крайно краче не беше свързано с потенциометръра изобщо и в максимално усилено положение и трите крачета бяха "отворена верига" - явно това е целта на потенциометъра, обаче никой не го е информирал за това), друго, че волюм потенциометъра нямаше нищо общо с аудио-потенциометър и превключваше буквално от най-силно до най-тихо в границите на не повече от 10 градуса от хода на потенциометъра - ужас, почти ключ - и 15 лева за това....

 

Може да пробваш от Капъша неговите, мисля, че са по 6 лв, но за тях не мога да гарантирам, не съм ги пробвал..

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здрасти пак. Дотук съм сменил прагчетата при Иван Вълчинов - доволен съм от резултата и от цената. Купил съм 2 хъмбъкера новички и потенциометри. Сега остана да изрежем пластмасата (скрачплейта :icon_shithappens: ). Исках да питам тъй като 2та адаптера са с различно съпротивление как да разбера кой се слага на нек и кой на бридж. Благодаря предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.