Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Тъй като в нашата т.нар. група сме 2ма китаристи пък единия се мъчи с една дърта кремонка а пича няма пари за нова китара сме решили да я постегнем. Кремонката е с 2 единични адаптера но пластмасата и отгоре се е изметнала и адаптерите опират в струните. Сваляхме ги колкото може но не става работата...Моля дайте ми съвет от какъв материал да си изрежем една нова ... как да го кажа... плочка. Другия ми въпрос е с цел получаване на повече траш звучене какви адаптери да и търсим (единични, хъмбъкъри .. също незнам пасивни и активни разликата)? в момента китарата си е с 2 единични адаптера оригиналните при бриджа и при нек-а. Това ми е важно да знам като режа пластмасата какви легла да оставя. Иначе екранирането ще го направим както си е описано в една тема из форума...Като цени на адаптери не съм запознат надявам се за 60-70 лв да намеря нещо свястно може и на старо. Прагчетата и не са първа младост - сигурно имат още хляб ;) но все пак ако някой е сменял да сподели ориентировъчна цена . Ами това се сещам засега. Дано не съм наговорил много глупости тъй като се считам за голям лаик по ел китарите все още. Благодаря на всички предварително и дано да върнем животеца на тази стара др-Елка :surprise:

Отговорено

Препоръчвам да вземеш един Хъмбъкър на старо от съфорумец. В раздел продава изпадат адаптери от Ibanez, B.C. Rich и други подобни за доста прилични цени. Един адаптер за 10-20 лева ще ти свърши перфектна работа.

Отговорено (Редактирано)

Да я постегнете качествено ще ви излезе повече, отколкото да съберете парички и да купите нова евтина китарка. В раздел "Купувам-Продавам" изпадат и доста тънки оферти. И пак няма да звучи точно както трябва.

Колкото до стягането - в този раздел има цялата информация, която ви е необходима, стига да си я намерите и прочетете.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Нова "плочка" можеш да си вземеш от Пловдив.Вървиш по "Руски" в посока моста на Герджика.Точно преди да се качиш на моста свиваш вдясно.Там на завоя има вулканизатор, а преди него има магазин на който пише "Partners". В него продават плоскости.Тази плочка мисля,че можеш да я изрежеш по твой вкус на ул "Авксентий Велешки"(почти до Сточна гара.Там има магазин "Car audio", но извършват и услуги на лазер.Плочката излиза 3-4 лв, но лазера не знам колко ще ти струва.

Отговорено

Мда, за съжаление качественото стягане ще излезе колкото една нова китара. Иначе ако е въпрос просто да редуцирате стърженето тип кофа породено от множество фактори намерете някой адаптер от купувам продавам (един хъмбъкер ще е предостатъчен - щом свирите траш ръгате го и дотам. Съмнявам се да търсите особено честотно разнообразие, че да се нуждаете от повече от един адаптер). "Плочката" можете да си я изрежете практически от всичко - като се почне от всякакви пластмаси и накрая свършите с фазери, шперплати и тънки фурнири дърво. Въпрос на вкус, търсен ефект, а във вашия случай по-скоро въпрос на подръчни материали. Праговете по последни данни (отпреди8-9 месеца когато последно съм ходил по музикални магазини в бг) бяха ориентировъчно 20-28лв. Има в софето в магазина в лиляна димитрова пръчки дънлоп, мисля че бяха по 6лв ако не се лъжа и за един гриф кремонски (не особено широк и около 20 позиции без нулева) отиваха две пръчки. Цената ако не се лъжа беше 6лв последно - сега не знам каква е и дали още имат. Писано е достатъчно за всички интервенции кое как се прави - просто се разровете.

П.П. Моят съвет е да пробвате да вземете някакъв по-сносен адаптер и да замажете влиянието на дървесината (която не се знае на тоя етап каква е) с гейн - хем вие сте доволни, хем не си личи, ако е чамова китарката, защото е прекалено омазано с много скърцане и стържене от хард клипинга на диста...

П.П.П. Казахме вече, но да кажа пак - ползвай търсачката или просто виж боднатата тема "интересни теми" - прегледай поне тях и ще ти стане ясно накъде са се запътили нещата. Не очаквайте все пак върховен резултат, де...

Поздрави,

Влад

Отговорено

Благодаря за помоща колеги. Ще се поровичкам още веднъж щателно из форума. Вчера го правих но инфото някак си ми доиде в повече та затова пуснах темата. Последно като намерим хъмбъкър адаптер на бриджа ли да го сложа или при нек-а? НЕ целим чудеса като краен ефект просто да постегнем прилично китарката за под 100тина лв.

Отговорено

Зависи какви честоти ви трябват. Аз лично свиря главно на бридж, защото харесвам по-ясни високи. На нек има прекалено много ниски, което по мое мнение омазва звука и ме дразни. Някои хора пък ги кефи. Най-добре го сложете там където ви трябва - предполагам ще е бриджът :offtopic-001: Проверете спрямо другата китара и рига, с който ще свири после кремокастера.

Поздрави,

Влад

Отговорено

Мерси са съветите. Много ми хареса новата марка КремоКастер :rolleyes:. Както и да е купих 2 хъмбъкера ще ги разположим при бриджа и при нека. Тя си има превключвател бридж нек така че няма проблеми. Като сменим прагчетата екранираме и поставим новия гиър ще пиша и покажа к'во се е получило :D Само още един въпрос в момента не е с потенциометър за TONE а е с превключвател с 5 позиции 2 ниски 1 средни и 2 високи. Ако решим да го сменяме с потенциометър какво съпротивление да търсим? Отново благодаря за помоща ;)

Отговорено

Здрасти, с хъмбъкери обикновено се използват 500кОм потенциометри, но не е твърдо правило :offtopic-001:

Отговорено (Редактирано)

Можеш да си вземеш 1Мегаом линейни потенциометри за левче от магазин за електрооника и да им вържеш примерно 330К или 250К резистор между средния и единия от крайните терминали(не помня точно кой), за да си малко по-близо до логаритмична крива.

Преди 2 седмици сменях потенциометри на колегата drizzt, а той беше взел от тези Фендер потове, дето са 15 лева парчето. Едно, че 2 от тях не ставаха за волюм, а само за тон(едното крайно краче не беше свързано с потенциометръра изобщо и в максимално усилено положение и трите крачета бяха "отворена верига" - явно това е целта на потенциометъра, обаче никой не го е информирал за това), друго, че волюм потенциометъра нямаше нищо общо с аудио-потенциометър и превключваше буквално от най-силно до най-тихо в границите на не повече от 10 градуса от хода на потенциометъра - ужас, почти ключ - и 15 лева за това....

Може да пробваш от Капъша неговите, мисля, че са по 6 лв, но за тях не мога да гарантирам, не съм ги пробвал..

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • 2 weeks later...
Отговорено

Здрасти пак. Дотук съм сменил прагчетата при Иван Вълчинов - доволен съм от резултата и от цената. Купил съм 2 хъмбъкера новички и потенциометри. Сега остана да изрежем пластмасата (скрачплейта :icon_shithappens: ). Исках да питам тъй като 2та адаптера са с различно съпротивление как да разбера кой се слага на нек и кой на бридж. Благодаря предварително :)