Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Включил съм синта към PC-то с миди кабел, а компа не го засича. Трябва ли някакъв драйвер и какъв (MPU-401?) ?

И ако го засече, как може да се ползва VST Chainer, ako знае някой? Кийбордът е включен през гейм порт. Благодаря предварително!

Отговорено

МИДИ кабеля не е допълнително устройство, че компютъра да го "вижда". Ако компютъра правилно е разпознал MIDI порта (обикновено като MPU 401) и МИДИ/геймпорт кабела е изправен, то каквото и да включиш през кабела, ще може да се обработи от хост програмата, която ползваш - след като и настроиш свойствата.

VST chainer за кийборд ми се струва малко пресилено - повечето софтуерни синтезатори имат и standalone версии.

А - и най-важното - MIDI Out на кийборда се включва във MIDI IN на кабела - че вече 20 години отговарям на такива въпроси....

:)

• 2 weeks later...
Отговорено

Здравейте. Наскоро имах подобен проблем при инсталация на една машина. В случая, който си посочил, най-вероятно става въпрос за настройка на биоса. Както серийните портове, вградено аудио, usb портове и т.н..., така и mpu-401 се опоменава дали да работи и на кое прекъсване да е. Дано да съм помогнал, успех.

• 2 weeks later...
Отговорено

А ако има някой да ми прати линк за mpu-401, да го сваля, ще съм му мн. благодарен.Е-mail:svetlio_purple@yahoo.com

Иначе вход/изход съм ги спазил.

• 3 weeks later...
Отговорено
А ако има някой да ми прати линк за mpu-401, да го сваля, ще съм му мн. благодарен.Е-mail:svetlio_purple@yahoo.com

Иначе вход/изход съм ги спазил.

по голяма странност не бях чул... по горе някой ти каза за биоса.... ако ислед тази проверка не работи, и ако е вграден геймпорт на дъното ,явно имаш хардуерен проблем.

мпу 401 не е програма, че да се сваля .....

Отговорено

Благодаря за линковете. И аз мислех, че Mpu 401 не е програма, ама видях в други форуми да споменават, че било софтуер.

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Пробвай да default-неш биоса... При стандартни настройки би трябвало да работи.... Ако пак не стане си купи една C-Media за 7$, или някой стар Creative Live на PCI слот за да му ползваш миди-то! :offtopic-001:

Редактирано от Tinki
Отговорено

Според мен настройките на аудио картата трябва да провери или може и да бъркам? C:\program files\realtec по-принцип. Ако става въпрос за друго устройство драйвери потърси в гуугъл. Ръчно го добави след като ги запишеш от адд хардуер и game controller избери и марка/модел след това и то ще си го добави. Също така в контрол панела има по-принцип намиране на това какво е свързано. Аз с джойстика си само рестарт трябваше и всичко си беше ок :punk_guitar:.

Отговорено

Четете си спесификациите на дъната. Наличието на геймпорт НЕ означава, че има той може да работи и като МИДИ порт.

• 3 weeks later...
Отговорено

Добре, така или иначе съм се примирил и смятам да си купя един MIDI-USB кабел. В такъв случай ще ми трябва ли драйвер някакъв, или направо съответният софтуер ще ми засече миди-връзката? Защото ако дам 70 лв за кабела, искам да бъда сигурен, че ще свърши работа и няма да съм дал пари на вятъра. И още нещо, клавирът ми е yamaha, а искам да ползвам софтуер 'korg legacy collection', който съм си изтеглил от нета. Дали ще мога да свиря с блендите на 'korg' или няма да стане. Благодаря!