Jump to content
Българският форум за музиканти

Как си учите песните? ( става въпрос за "кавъри")


Recommended Posts

Заглавието на темата говори само за себе си! Аз например слушам дадена песен много пъти и се опитвам да я запомня по слух до колкото мога, също така свалям табове, разпечатвам си ги и свиря първо без песента, после заедно с нея. Споделете вие как подхождате към проблема :Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо си правя карта на песента, запомням коя част къде е, после научавам основните бийтове и брейкове, после ги вадя 1към1 евентуално. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво правех, одавна не съм свирил кавъри.........

Първо да спомена че не съм фен на свиренето "едно към едно" на цялата песен, защото това е адски затормозяващо за мен, просто от това да помниш кой брейк каде е, кой отворен фус на кое време е гррррррр.....това е откачено направо. Та какво удоволствие ще изпиташ от това да извириш някакви си нотички, а и никога неможе да стане "едно към едно" затова гарантирам, просто защото може и да си изсвириш нотичките правилно но никога като оригиналния изпълнител. Всеки барабанист си носи стила, личното тоноизвличане и т.н. Разбира се това не означава че не трябва да се съобразиш с парчето, ритъм - да, с брейкове - само ако са някои "емблематични":thumbs_up: които хората ще очакват да чуят.......това накратко.

Като свиря някое "парче", просто не гледам като кълвач да си изсвиря нотичките, а наистина да вкарам и нещо от себе си в него.....

А ако другите колеги от групата ти направят забележка, незнам защо (всъщност сещам се за 1 причина;)очакват барабаниста да си изсвири нотичките, а те самите не го правят,но това е за друга тема.

Хубаво е да чуеш парчето няколко пъти, после му направи една схема, научаваш си характерните брейкове или ритми, и като го изсвирите няколко пъти и ако започне да ти писва започни да импровизираш....

Стана нещо много дълъг пост :thumbs_up: Успех........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пускам си я, слушам я към 5-6 пъти и със слушането понякога, сякаш без да искам запомням някои части и после бухам по краката, леглото, дивана и си я заучавам горе-долу. После с ритъм китарджията я доизкосуряваме (понеже той най-съвестно и безупречно си учи кавърите от цялата банда)  :punk_guitar:   :thumbs_up:

Редактирано от drummer_93
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за кавърите аз си пресмятам по тактове колко такта продължава интрото и въобще всяка част от пърчето каде има фийлинги, брейкове и тн и си ги пиша после си ги повтарям и така ги уча.

 

Но ако има брейк или соло свиря мои неща не копирам едно към едно барабаниста в оригинала.

 

Ако е нещо леко като ритъм мога да го направя доста близко с това на записа, ако е трудно :) ха-ха китарджите няма да могат да ме хванат че несъм "изтракал" всеки удар.

 

Повечето групи с които съм свирил нямат чак толкова големи изисквания пък и ако трябва абсолютна точност мога да намеря съответното пърче нотирано и цак цак удар за удар. :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

амиииииииии аз мога да заявя че съм пълен хал в ноти :music336: не мога да свиря по табове и квото да било :)!

просто си пускам дадената песен и си върша работа незнайно как ми се запаметява в тиквата и като седна зад барабаните си я правя!

Не държа нещата да си ми 1/1 смисал правиш кавър даваш нещо от себе си парчето дори да звукне по добре!

Това е моето виждане за кавър може и да е грешно!

Най-готино е да правиш кавър на кавъра :) тогава пълна инпровизаця ;) мощна брулня и тва е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Числата са ми приоритет от години и общо взето имам навика да броя каквото ми се изпречи.Имам сериозна зрителна памет и като имам нещо сложно да запаметявам го пиша на лист и го гледам няколко минути.След което схемата на песента ми е ясна,всичко друго е импровизация.А за изсвирването .... напоследък покрай пад-а ръцете взеха да ме слушат много (който иска да развива техника,да не се колебае),а също и комуникацията между мозъка и ръцете.

Лошото е,че това става само с числа,с нотите .......за голямо съжеление не мога.Но и това може да стане с тренинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз първо ги уча на китарата, евентуално и на баса. Така запомням песента, кога има куплети, припеви, сола...

Накрая почвам дръмса, като първо зубкам темите и ритмите, а после малко по малко и брейковете. Естествено не уча всичко 1:1, но на местата, които си го искат се налага. Обичам да гледам дръм кавъри в Ютюб, така си крада различни техники и/или брейкове от по-добрите от мен. Уча нотите наизуст от компа, пробвам на сухо, на пад, "на крака" и после направо на репетиция каквото излезе, защото нямам сет, на който да тренирам засега... :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз първо си вася фигурите които незнам (понеже съм новак) заучавам ги, после брейкове, после виждам как е цялата песен - интро куплеи припев соло ако има и т.н. след тфа слушам песента няколко пъти и след това сядам и я праскам с другите инструменти от ГитарПро евентуално и с мп3ката и после с групата :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз обикновенно правя така:

 

Пускам си песента в къщи слушам я до края, после слушам определени характерни брейкове или отделни по-сложни места, ако има паузи се опитвам да запомня местата им и колко времена са.

 

След това ако песента не е сложна я свиря на репетиция направо с групата, ако е по-трудна, се налага няколко пъти да я посвиря с плеърчето, докато ми хареса как стане :greenangel:

 

Никога не вадя 1:1, не че немога ,но смятам че във всяка песен трябва да има нещо характерно от теб.

 

Много рядко се случва да правя структура на песента, правя го в случаи, че нямам време за репетиции и следователно време да запомня песента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз за различните парчета си имам различен начин на "вадене"

 

Ако вадя "песен", първо научавам пеенето smile.gif Вокалната линия е най-лесното нещо по което да се ориентираш в началото на ваденето. След многократно слушане на парчето,основата е вече в главата ми и ми остава да я пресвиря 1-2 пъти. Ако парчето е лесно,взимам си палките и си свиря във въздуха smile.gif При по-сложни брейкове и бийтове - свиря наистина smile.gif

 

Преди години,когато свирех Дрийм Тиътър,вадех на части,защото ми беше трудно да запомням всичко. Понякога са ме викали "спешно" да свиря - тогава и съм си записвал smile.gif Понеже в "твоята" група може да разчиташ някой да те ориентира в парчето,ако го забравиш,но при екстремни ситуации най-добре да разчиташ на лист smile.gif

С течение на времето и натрупаната рутина,начините за вадене се променят smile.gif

 

Искам да ви кажа все пак нещо относно ваденето 1:1.

 

Вадете 1:1 ! Всичко ! Почти всяко от парчетата,които ни се налага да вадим,е плод на десетки часове студийна работа.В този ред на мисли - продуктът,който стига до нас е възможно най-добрия,т.е. - партията на барабаните е най-подходящта за даденото парче ! Ваденето 1:1 ще ви помогне да "влезете" в главата на барабаниста,продуцента,бандата.... Това е друга преспектива,различна от вашата,която само ще обогати свиренето ви и ще ви помогне по-добре да осмислите идеята на барабаните в парчето. Затова - вадете 1:1 за вас,а в парчето си свирете каквото си искате :drummer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен за ваденето 1:1 !!! :yes:

По този повод, някой да знае от къде мога да намеря таблатура за барабани за песента на Tool -The pot?

Ще съм ви благодарен ако ми кажете !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е точно на тази песен май няма никъде, прерових целия нет -няма и няма! :)

За съжаление ми трябва точно на това парче. :curse:

Ако все пак някой си е направил труда да го изкара и е направил таб към песента - да казва! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Аз пък постоянно експериментирам, но в общи линии си вадя песните по следният начин:

1-разписвам си структурата на песента-интро,куплет,припев,соло и т.н.Преди си пресмятха колко такта е припева, куплета... и си го отбелязвах.Сега само отбелязвам на отделни части на песента, където се очаква от мен да направя на еди кой си такт брейк или пък подчертая някоя емблематична фраза.В останалото време гледам повече да мисля за димиката и грува и естественно да се кефя на това което свиря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.