bibo Публикувано Януари 13, 2009 Share Публикувано Януари 13, 2009 Заглавието на темата говори само за себе си! Аз например слушам дадена песен много пъти и се опитвам да я запомня по слух до колкото мога, също така свалям табове, разпечатвам си ги и свиря първо без песента, после заедно с нея. Споделете вие как подхождате към проблема :Д Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Danny47 Отговорено Януари 13, 2009 Share Отговорено Януари 13, 2009 Първо си правя карта на песента, запомням коя част къде е, после научавам основните бийтове и брейкове, после ги вадя 1към1 евентуално. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Radd Отговорено Януари 14, 2009 Share Отговорено Януари 14, 2009 Ето какво правех, одавна не съм свирил кавъри......... Първо да спомена че не съм фен на свиренето "едно към едно" на цялата песен, защото това е адски затормозяващо за мен, просто от това да помниш кой брейк каде е, кой отворен фус на кое време е гррррррр.....това е откачено направо. Та какво удоволствие ще изпиташ от това да извириш някакви си нотички, а и никога неможе да стане "едно към едно" затова гарантирам, просто защото може и да си изсвириш нотичките правилно но никога като оригиналния изпълнител. Всеки барабанист си носи стила, личното тоноизвличане и т.н. Разбира се това не означава че не трябва да се съобразиш с парчето, ритъм - да, с брейкове - само ако са някои "емблематични" които хората ще очакват да чуят.......това накратко. Като свиря някое "парче", просто не гледам като кълвач да си изсвиря нотичките, а наистина да вкарам и нещо от себе си в него..... А ако другите колеги от групата ти направят забележка, незнам защо (всъщност сещам се за 1 причинаочакват барабаниста да си изсвири нотичките, а те самите не го правят,но това е за друга тема. Хубаво е да чуеш парчето няколко пъти, после му направи една схема, научаваш си характерните брейкове или ритми, и като го изсвирите няколко пъти и ако започне да ти писва започни да импровизираш.... Стана нещо много дълъг пост Успех........ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
drummer_93 Отговорено Януари 14, 2009 Share Отговорено Януари 14, 2009 (Редактирано) Пускам си я, слушам я към 5-6 пъти и със слушането понякога, сякаш без да искам запомням някои части и после бухам по краката, леглото, дивана и си я заучавам горе-долу. После с ритъм китарджията я доизкосуряваме (понеже той най-съвестно и безупречно си учи кавърите от цялата банда) Редактирано Януари 14, 2009 от drummer_93 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
A-L-A-D-I-N Отговорено Януари 17, 2009 Share Отговорено Януари 17, 2009 Ами за кавърите аз си пресмятам по тактове колко такта продължава интрото и въобще всяка част от пърчето каде има фийлинги, брейкове и тн и си ги пиша после си ги повтарям и така ги уча. Но ако има брейк или соло свиря мои неща не копирам едно към едно барабаниста в оригинала. Ако е нещо леко като ритъм мога да го направя доста близко с това на записа, ако е трудно ха-ха китарджите няма да могат да ме хванат че несъм "изтракал" всеки удар. Повечето групи с които съм свирил нямат чак толкова големи изисквания пък и ако трябва абсолютна точност мога да намеря съответното пърче нотирано и цак цак удар за удар. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NeonGod Отговорено Януари 17, 2009 Share Отговорено Януари 17, 2009 амиииииииии аз мога да заявя че съм пълен хал в ноти не мога да свиря по табове и квото да било ! просто си пускам дадената песен и си върша работа незнайно как ми се запаметява в тиквата и като седна зад барабаните си я правя! Не държа нещата да си ми 1/1 смисал правиш кавър даваш нещо от себе си парчето дори да звукне по добре! Това е моето виждане за кавър може и да е грешно! Най-готино е да правиш кавър на кавъра тогава пълна инпровизаця мощна брулня и тва е! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sasho_Crasho Отговорено Януари 17, 2009 Share Отговорено Януари 17, 2009 Числата са ми приоритет от години и общо взето имам навика да броя каквото ми се изпречи.Имам сериозна зрителна памет и като имам нещо сложно да запаметявам го пиша на лист и го гледам няколко минути.След което схемата на песента ми е ясна,всичко друго е импровизация.А за изсвирването .... напоследък покрай пад-а ръцете взеха да ме слушат много (който иска да развива техника,да не се колебае),а също и комуникацията между мозъка и ръцете. Лошото е,че това става само с числа,с нотите .......за голямо съжеление не мога.Но и това може да стане с тренинг. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Януари 17, 2009 Share Отговорено Януари 17, 2009 Аз първо ги уча на китарата, евентуално и на баса. Така запомням песента, кога има куплети, припеви, сола... Накрая почвам дръмса, като първо зубкам темите и ритмите, а после малко по малко и брейковете. Естествено не уча всичко 1:1, но на местата, които си го искат се налага. Обичам да гледам дръм кавъри в Ютюб, така си крада различни техники и/или брейкове от по-добрите от мен. Уча нотите наизуст от компа, пробвам на сухо, на пад, "на крака" и после направо на репетиция каквото излезе, защото нямам сет, на който да тренирам засега... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a1RwalK Отговорено Януари 18, 2009 Share Отговорено Януари 18, 2009 Аз първо си вася фигурите които незнам (понеже съм новак) заучавам ги, после брейкове, после виждам как е цялата песен - интро куплеи припев соло ако има и т.н. след тфа слушам песента няколко пъти и след това сядам и я праскам с другите инструменти от ГитарПро евентуално и с мп3ката и после с групата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
simon Отговорено Януари 18, 2009 Share Отговорено Януари 18, 2009 Аз обикновенно правя така: Пускам си песента в къщи слушам я до края, после слушам определени характерни брейкове или отделни по-сложни места, ако има паузи се опитвам да запомня местата им и колко времена са. След това ако песента не е сложна я свиря на репетиция направо с групата, ако е по-трудна, се налага няколко пъти да я посвиря с плеърчето, докато ми хареса как стане Никога не вадя 1:1, не че немога ,но смятам че във всяка песен трябва да има нещо характерно от теб. Много рядко се случва да правя структура на песента, правя го в случаи, че нямам време за репетиции и следователно време да запомня песента. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
eL_NinYo Отговорено Януари 20, 2009 Share Отговорено Януари 20, 2009 Аз за различните парчета си имам различен начин на "вадене" Ако вадя "песен", първо научавам пеенето Вокалната линия е най-лесното нещо по което да се ориентираш в началото на ваденето. След многократно слушане на парчето,основата е вече в главата ми и ми остава да я пресвиря 1-2 пъти. Ако парчето е лесно,взимам си палките и си свиря във въздуха При по-сложни брейкове и бийтове - свиря наистина Преди години,когато свирех Дрийм Тиътър,вадех на части,защото ми беше трудно да запомням всичко. Понякога са ме викали "спешно" да свиря - тогава и съм си записвал Понеже в "твоята" група може да разчиташ някой да те ориентира в парчето,ако го забравиш,но при екстремни ситуации най-добре да разчиташ на лист С течение на времето и натрупаната рутина,начините за вадене се променят Искам да ви кажа все пак нещо относно ваденето 1:1. Вадете 1:1 ! Всичко ! Почти всяко от парчетата,които ни се налага да вадим,е плод на десетки часове студийна работа.В този ред на мисли - продуктът,който стига до нас е възможно най-добрия,т.е. - партията на барабаните е най-подходящта за даденото парче ! Ваденето 1:1 ще ви помогне да "влезете" в главата на барабаниста,продуцента,бандата.... Това е друга преспектива,различна от вашата,която само ще обогати свиренето ви и ще ви помогне по-добре да осмислите идеята на барабаните в парчето. Затова - вадете 1:1 за вас,а в парчето си свирете каквото си искате 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TheWildstyler Отговорено Януари 23, 2009 Share Отговорено Януари 23, 2009 Абсолютно съм съгласен за ваденето 1:1 !!! По този повод, някой да знае от къде мога да намеря таблатура за барабани за песента на Tool -The pot? Ще съм ви благодарен ако ми кажете ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
soulfly Отговорено Януари 23, 2009 Share Отговорено Януари 23, 2009 ето табове на tool...за съжаление твойто го няма . http://www.ttabs.com/tabs/T/Tool/Drums_tabs#1 . Дано да ти е от полза. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TheWildstyler Отговорено Януари 23, 2009 Share Отговорено Януари 23, 2009 Е точно на тази песен май няма никъде, прерових целия нет -няма и няма! За съжаление ми трябва точно на това парче. Ако все пак някой си е направил труда да го изкара и е направил таб към песента - да казва! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
evans Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 Аз пък постоянно експериментирам, но в общи линии си вадя песните по следният начин: 1-разписвам си структурата на песента-интро,куплет,припев,соло и т.н.Преди си пресмятха колко такта е припева, куплета... и си го отбелязвах.Сега само отбелязвам на отделни части на песента, където се очаква от мен да направя на еди кой си такт брейк или пък подчертая някоя емблематична фраза.В останалото време гледам повече да мисля за димиката и грува и естественно да се кефя на това което свиря. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts