Jump to content
Българският форум за музиканти

Внимавайте с частите менте


Recommended Posts

Става въпрос за MJ серията мощни транзистори производство на MOTOROLA и по точно MJ15023/MJ15025.

 

Оправях на скоро едно стъпало и трябваше да сменя изгорели крайни транзистори. Оригинално вътре бяха транзистори на MOTOROLA - MJ15025. Ето на кавки ментурници се натъкнах:

 

T01.jpgT02.jpg

 

Забележете разликата в кристалите на двата транзистора - и двата за 16A. За "жичките" да не говорим. Логото на MOTOROLA също е различно - оригиналното не е с такива извити крачета - MOTOROLA LOGO.

 

Ментетата са купени от ПАСАТ. Не че имам нещо против тях - имат доста неща и често пазарувам от тях. Нормално е да стават грешки. Но все пак тези които поръчват части би трябвало да познават ментетата ... Цената е 2,9 лв. Не знам колко работят тези транзистори. Не съм си играл да ги тествам - директно в кофата заминаха. Все пак взех пари на човека за стъпалото и не мога да си позволя да изгори на другия ден заради ментета части. Оригинален транзистор MJ15023/MJ15025 струва около 8-12 лева в другите магазини (може и повече в зависимост от фирмата производител и магазина - това е цена за ориентир).

 

Освен това капачката на транзистора менте пада с едно стискане с клещите (директно се отлепя). Оригинала съм го млатил като ненормален докато срежа капачката, която няма отлепяне - само със сряване на метала може да се махне.

 

Ето още информация по въпроса - тук.

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би заради подсилената подложка оригиналните трябва да тежат малко повече от ментаците. Може да ходиш по магазините с един изтряскал оригинал и да теглиш тези дето ги продават.

Кофти... много ментета на пазара. Много....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ники, аз доколкото виждам от дясната снимка, точно ментаците са с по-подсилена подложка - измислили са и тежестта как да замажат...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тегло са го докарали. Подложката на ментето е доста дебела, но прави впечатление не много добрата изработка. От снимките не си личи много, но ментето е грубо изработено. Човек, който се занимава с чарколяци веднага ще забележи, че ментетата изглеждат не особено добре изработени - капачката е центрована на криво, лепната е колкото да не падне, подложките са едни шуплести и груби. Обаче надписите са ги изпраскали дори по-красиви от оригиналните :rolleyes: .

 

Сигурен съм, че това е един от многото и далеч не единствените примери за части ментета. С операционните усилватели положението също е интересно. Срещал съм логото на Texas Instruments, да речем върху широко разпространения NE5532, в най-различни леки модификации. Ами стабилизаторите 78XX/79XX ... те се използват едва ли не като салфетки в повечето устройства. Кой знае колко ментета се вихрят.

 

Аз лични възприех подхода с външния вид. Това не го казвам като абсолютно правило, но по изработката може да се съди нещо. Обикновено ментетата са леко некадърно изработени. Но ... и това не винаги е така. Има разни сайтове с информация по върпоса.

Освен това човек може да провери първо в http://www.datasheetcatalog.com/ кои са основните производители на даден чарколяк и да види логото. В конкретния пример това би помогнало, тъй като логото е леко модифицирано. Абе точно като ОКсупершанс, ОКсуперлукс, ОКавтортанс и т.н. Все пак не копират логото едно към едно.

 

ПП Както Nikifena предложи метода с кантара - представям си погледите на продавачките, когато влизам в магазина за части с един кантар и думите "вече и с частите ни бият в грамажа" :lol: . Да се чуди човек к'во да прави вече! Айде с големите транзистори чупиш и виждаш. Минал си се малко, но поне знаеш какво е положението, но има части, които и да счупиш няма какво да разбереш.

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама да носиш от тия старите бели соц кантари с голямата червена стрелка, които ги имаше по старите бакалии!!! :hysterical: Влизаш и казваш 15 транзистора еди си кви, мериш ги и после я поглеждаш с абсолютно кравешки поглед с малка искрица търговска хитрост тип "Женския пазар сергия 16д отлЕво" и подвикваш с лека усмивчица с похотлива нотка най-култовата фраза в бранша: "Да ги направим за два лева, госпожа? ;) " Гаранция, че ще си сензацията на месеца :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Този които е създал тази тема сигурно много си е патил от такива части мента но и за братята китаици трябва да има работа все пак.Тази тема я бях гледал преди месец два и ми стана интересно как може да има такива ментета но докато не се увериш сам нема как да се увериш братче.И по закона на всеобщата гадост,точно на тебе ще се случи.Та на въпроса-транзисторен регулатор на напрежението,прост за изпълнение с 2 транзистора един от които всеизвестния 2N3055.много мощно това желязо ама ако е излязло от USA примерно но както в моя случей пак братята китаици в главната роля.И малко пред история.направих този регулатор защоото усилвателя които имам(самоделка) работи до 18в а трафа ми дава 25в изправено и филтрирано.правя го и го пускам :girl_cray2: тръгна от първия път(почти никога не се случва с мой схеми,по принцип гърмят в ръцете ми)и измервам с волт-метъра входното и изходното напрежение.Всичко върви по план,настройвам 16в на изхода с потенциометъра и свързвам усилвателя и тои тръгна....егати кефа.И вече е време за rock and roll :) свързвам китарата и опънах 2-3 жици така за проба сичко 6 братче и го спрях.деиствието се развива преди 2 дни.Днес го пуснах пак да се покефя малко и с самото пускане нещо почна да пуши...веднага дърпам щепсела и гледам какво пуши....бутам схемата на усилвателя нищо и няма не е загряла хващам изправителя и кво да ти кажа....показалета ми се опече в буквалния смисъл...пускам сичко и :curse: егати този транзистор се напекъл се едно ходил в ада....неможа 2 минути да изтине и се разбра че нещо е станало гледам за късо нямаше никаде гледам другия транзистор добре си е какво стана неможах да разбера.та след като изтина желязото му смотано го отпоих и му теглих един чук капачката падна малко трудно но я махнах и кво да видя...жичката на емитера(егати косъма как издържа 117вата)беше прекъсната и се разбра че е изгорял и се ядосах 1.20лв. отидоха за 2 дена :coolp:

Та думата ми беше копуваите само качествени елементи или поне такива за който се знае че стават а НЕ като този по доло.

017612924.jpg017612932.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също пазарувам от Пасат, но вече не купувам активни елементи от тях. След като от 6 мощни интегрални крайни стъпала само едно тръгна, а всички други дефектираха, къде след малко, къде веднага, а някои не тръгнаха изобщо...

Пак опираме до калпавото си мислене - евтиничко, ако може без пари (няма тема във форума в която да не се коментира дали нещо ше струва "кинта и пеесе" или по-малко). Истинските елементи са друга категория, други пари... И накрая излизат по-евтино от тарикатлъка да минем тънко.

Почитател съм на старите и употребявани елементи, сваляни от работили апаратури. Там няма грешка, истински и работоспособни, доказали се. И при толкова много втора ръка апаратура... има всичко :thumbs_up: .А красивите неща ги оставям на любителите на Made in China... :punk_guitar: .

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^+1, Parni_Valjak. Подкрепям те напълно, но как да разберем кога един елемент е читав. Аз също като теб, почти нищо не купувам от пасат. Там по дефаут е мейд ин чайна. Работата е как да познаем дали елементите са истински, като изключим изобщо цената като фактор. Ясно, че мощен транзистор за 2.50 е фалшив, но дали транзистор за 7-8 лева или повече не е в същата категория? Никой не знае. Остава само тихичко да се надяваме да са истински :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@никс - предполагам, че повредата се дължи на менте транзистор - аз съм гърмял много Тoshiba 2N3055 на моя усилвател.

Проблемите спряха след като сложих едни стари Motorolla, извадени от флопита за ПРАВЕЦ.

 

В случая обаче не съм сигурен, че това е причината. Имай предвид, че 2N3055 има рейтинг 115W, но при температура на кристала 25 градуса, което е непостижимо на практика. Между кристала и корпуса има топлинно съпротивление, а също и между корпуса и радиатора. Освен това, радиатора си има параметри, а за да са действителни те е необходима добра конвекция на въздуха или вентилатор. Мощността, която се разсейва от транзистора е приблизително равна на разликата в напреженията на емитера и колектора, умножена по колекторния ток. Ако имаш да кажем 12V 2A захранване, което ползва 16V входно напрежение, мощността, разсейвана от мощния елемент в регулатора ще бъде около 8W. Ако входното напрежение е по-голямо, ще се увеличи пада на напрежение върху транзистора и съответно разсейваната мощност.

Един 2N3055(оригинален) има:

 

Работен температурен диапазон: -60C до 200C

Разсейвана мощност при 25C: 115W

Максимален колекторен ток: 15А

Понижаване на максималната мощност със всеки градус увеличение на темп. на кристала над 25C: 0.657W/C

Термично съпротивление кристал-корпус: 1.52C/W

 

Трябва да се вземат добри мерки за отвеждане на топлината от кристала и разумна мощност.

Всяко увеличаване на температурата на кристала с 10C скъсява живота на прибора приблизително двойно.

 

Ако например искаме да разсеем 30W с 2N3055, това означава, че кристалът ще бъде с 45,6C по-топъл от корпуса на транзистора.

Това е при идеален радиатор, при който температурата на корпуса на транзистора е 25C.

Та... 25C + 45.6C = 70.6C температура на кристала.

45.6C * 0.657W/C = 30W.

115W - 30W = 85W максимална разсейвана мощност при корпус с температура 25C.

 

Ако вземем обаче и термичното съопротивление корпус-радиатор, както и радиатор-околна среда, а също вземем предвид, че в затворени кутии въздуха се загрява до повече от 25C, тогава обикновено излиза, че 2N3055 рядко може да се ползва надеждно за мощности над 25-40W без специални мерки за охлаждане. При това, говорим за възможно най-оригиналните и хубави образци.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Проблемите спряха след като сложих едни стари Motorolla, извадени от флопита за ПРАВЕЦ.

...

 

Ха ха... какво ви говоря, а ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да, предишните, които изгорих по невнимание, когато си правих усилвателя, бяха румънски стари транзистори и пак бяха много по-добри от няколкото Toshiba, които пробвах. Повечето от тях изгаряха или с пускане на усилвателя, или най-късно след няколко дни.

Имайки предвид, че усилвателя е клас АБ със +-20V захранване, ползвам само на 8-омови говорители, това означава, че ментетата на този транзитор НИКАК не са добри. Ако приемем, че минималния товар, който представлява озвучителното тяло на дадена честота е да кажем 6 ома, тогава максималната мощност(не при музикален материал) и максимално усилване би била около 50-60W(преувеличено). Много под спецификациите. А аз слушам сравнително тихо. Значи - 10-20W макс за ментетата, ако не и по-малко - никакви мощни транзистори не са това :thumbs_up:. Сигурен съм, че има средномощни транзистори, които биха се справили по-добре от менте на 2N3055 :punk_guitar: . A какви са им честотните свойства не ми се мисли.

 

Малка грешка горе... при корпус 25C, и максимална температура на прехода 200C, ное можем да разсеем 175C * 0.657 = 115W.

Мисля, че това е твърде оптимистично за този транзистор, въпреки, че е по докумантация. Едва ли транзистор с температура на кристала 200C ще живее твърде дълго. Мисля, че когато смятаме, не трябва да допускаме повече от 150C температура на кристала за повечето мощни транзистори, а е добре да е и по-студено от това. Ако някой има данни за термичното съпротивление корпус-околна среда на корпус TO-3 без радиатор, ще е интересно да се изчисли максималната мощност без радиатор, понеже при захранвания за ефекти, повечето хора не слагат радиатори, а и често кутията е затворена и малка.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ето този вече мога да нарека малко по качествен.за сега няма проблеми даже като му дам жега на усилвателя с музика(яко бас) радиатора едвам загрява а предишния можеше яица да си пекнеш на него.017679108.jpg.017679114.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

усилвателя е неомонтански 2х40вата но на 2ома демек 30вата за 4 или нещо от сорта но това не е толкова важно интересното в случея е че как тая мижитурка вдига 2 10 инчови баса.... преди го пробвах с среда от телевизор която много вика и на нея загрява че се къса оня 2N3055 а с този загря чак когато му сложих тези големите.... но на чичо ти"пробвах и се убедих"кво да му разправяш повече.сега остава да направя кабинета и да взема говорител и след време ще постна снимки на проекта който правя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.