Jump to content
Българският форум за музиканти

...освен на кирилица-и грамотно...


Recommended Posts

Правилото да се пише на кирилица е много готино,но дали може да се въведе правило да се пише и ГРАМОТНО?...всъщност даскалите са виновни...

Представям си Данчо Караджов как реве "СъжЕляяявааам"...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази имдея има много поддръжници, но сме шепа ентусиасти на фона на останалите, на които не им дреме... :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В един утопичен свят, може и да стане нещо такова, но в действителност не мисля, че подобно правило е приложимо. В този ред на мисли и твоята употреба на многоточия, не е особено граматически издържана. :rolleyes:

 

Съгласен съм да се трият мнения, в които половината думи са сгрешени и пълни с цифри вместо "ш"-та и "ч"-та, но и това не зависи от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам само да вметна, че да си неграмотен е едно, да използваш съзнателно колорита на разговорния език - е друго. Уловката е, че формално трудно се различават едното от другото. Правила много... Утре някой ще поиска изреченията в постовете да бъдат построени по определен начин.

Аз съм от хората, които не ги бърка правописа специално във форума, стига да разбирам смисъла на казаното. Ако човекът е действително мега неграмотен, постът също не би бил кой знае колко интересен: няма и да ми стане по-интересен, ако е граматически издържан. Чета достатъчно текстове, където всичко е написано както трябва, за да не търся кусури в такава свободно-разговорна форма като интернет-форумите. SMS правописа много е обсъждан; въпросът е да се знае кое е правилно, а как ще се използва, е друг въпрос. Но не сте вие тези, които с триене на постове ще научат някой на правопис. Не живеем във времето на Вазов.

Редактирано от Roevers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приемете моето извинение за многото точки,те се дължат на многото дози природен "антидепресант",който употребявам вечер.Идеятя ми е не толкова да се санкционират с изтриване неграмотниците,колкото да се постави някакъв редактор за правопис,например като този в ABV.BG и той да бъде задължителен.Така форума би допринесъл и за ограмотяването на подрастващото поколение. :)

Редактирано от soundcraft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето едно правописно помагало:

http://www.vanyog.com/grammar-bg/online/index.php

И аз не винаги се придържам към правилата, но като искам нещо да е написано както трябва, пиша го под Word и после го пействам във форума...

По моему не става дума само за правопис. До адекватност и съзнание опират нещата. И до мързел.

Къде ш'се занимава някой да копира и да пейства. 80% от усърите, като задават въпрос си правят тема, без да пускат търсачката, да видят има ли нещо по тяхното питане във форума или не, не сверяват имена, не си правят преглед на поста преди да го пуснат, не проверяват дали им работят линковете...

И парчетата така си ги изсвирват и си ги пускат - спонтанно - да не се загуби първичността на чуФФФството (без да си дават сметка, че те са единствените "замаяни"... :greenangel:)

 

Трябва някак да им казвам, че грамотното писане (барабар с грамотното свирене!) ще им помогне да споделят своята гениалност с останалите.

 

Тъй като форумът изобилства от една системно допускана грешка, изкушавам се да дам едно просто:

ПРАКТИЧЕСКО ПРАВИЛО за употребата на пълен член

- Когато съществителното име от мъжки род може да се замени с местоимението "той", то (или прилагателното, или притежателното местоимение пред него) се членува с пълен член: - ът, -ят.

- Когато съществителното име от мъжки род може да се замени с местоименията "него, нему, му", то (или прилагателното, или притежателното местоимение пред него) се членува с непълен член: - а,

 

Ето и пример:

Из "Българският модел" на Станислав Стратиев

 

"Това е българският модел (той).

Българският модел (той) е по-лош от Бермудския триъгълник (него).

В Бермудския триъгълник (него) нещата просто изчезват.

И знаеш, че ги няма.

При българския модел (него) ги има, но не са те."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW, имаше една темичка с доста такива правила, но освен тия, които пускахме правилата май никой друг не я четеше... :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има некоуко фоуоуози във форумът, ама и они дигнАа рЪце од нас. /Последното изречение е на относително правилен граовскотрънски диалект./ :cheers2:

Няма спасение. СъжЕлявам, повече репетициЙ за правописТ трябва да се правят, ама понеже сме мОзиканти немаме време некакси, бацета....

Ас па каде сам трагнал - и ника ми е с малка буква... :)

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW, имаше една темичка с доста такива правила, но освен тия, които пускахме правилата май никой друг не я четеше... ;)

Напълно съм наясно с таа ситуация. И аз съм такъв кретен - дори във форума има толкова неща за музикална теория и софтуер например, които са достъпни и за мен, но няма кой да порови и да прочете. Откривам си ги на случаен принцип, та "намазвам" с по нещо дребно.

От 11 900 потребители, ако го прочетат 10, ще е голямо постижение! (Много е смилаемо правилото в такъв вид, синтактичното обяснение е по-сложно...)

 

П.П. Йоцоуу, ако продължаваш да ме разсмиваш така ;), ще почна да ти викам Йоко (още не съм срещнала човек, дет да я харесва)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за мен е кауза пердута. Няма как да започнем да санкционираме хората и за това. И без това сме гледани като касапи, а това ще прелее чашите леко. За скрипт, който да коригира не мисля, че може да се говори, защото тук използваме лицензирана версия на IPB, който не е с отворен код и не мисля, че досега има подобен плъгин за този форумен скрипт или поне не съм срещал до този момент, а това ми е работата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Революцията ще тръгне от нас! Днес налагаме правопис, утре правим правителство, наркая решаваме енергийните проблеми и се побратимяваме със Сириусите ( :thumbs_up: )!

 

Като гледам неуспешните опити на модераторите да вразумят народа да не цитира като обезумял... То е изключително сложно от логическа гледна точка да се досетиш, но проблемът не е толко в мисълът, а в отношенийцето.

 

Иначе хвала за идеята. Ако сте навити, може да изумуваме как да направим нещо в тая насока. По-скоро да измислим как да накараме хората да се замислят върху въпроса. Ако има хубава идея, аз се наемам да отворя една тема, в която да подредя хубаво и прегледно основните неща (и без това от бая време се каня да набарам един хубав правописен речник). Така всеки, който има желание, ще може за две минути да се осведоми по даден въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Игна(й)те, душо! То не е нужно само модераторите да опъват жили и да вършат всичката работа под слънцето. ;) Иначе напълно разбирам, че каузата сме я за-пердутили отсекъде.

Минималната полза от тая тема е, че поне се "преброяваме" людете, дето ни се ще да видим по-изчистен правопис из форума и можем да положим някакво усилие в тази посока (щом скриптовете и машините не могат, ние за какво сме?)

 

Аз не мисля, че нещата ще се оправят със санкции, но съм съгласна с @lizardman, че може да се съберат ресурси за всеобщо информиране на желаещите. А можем да запретнем и някоя темичка като правописно "чистилище", гдето да завличаме цитати от особено крещящите примери на невежество и да им понаместваме гръбнака, дет се вика. Като в темата, където е писал усера, само ще пущаме линк към мястото на откровението. ;)

 

Може и либезно да действаме, щото има хора, дето правят известни езикови грешчици, но постовете им са ценни като съдържание и аз не им придирям, и ги чета от сърце. :dance:

Има разумен баланс, нека не се обезсърчаваме! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Angelina, то такива теми има вече и сме се преброили отдавна. Лично аз не виждам смисъл да има още една тема, в която това се дъвче за н-ти път. Просто още не съм преценил дали има смисъл темата да седи отворена. Предишната тема за правопис стана около 40 страници, ако не ме лъжат спомените. Много сме, силни сме, но както сме такива камари хората, които претендираме, че трябва да се спазват правилата за правопис и пунткуация, така като контра винаги изникват сладурите, които казват - И ас мислиа тъка! Прави сте и ште триабва да се спазва!

Просто трябва да свикнем, че има два типа хора. Едните са тотални деграданти, защото да забравиш родния си език е нещо леко по-тежко от кущунство, а другите са такива луди като нас, които им се връзваме и им се мятаме на вратовете да ги учим. Знаете ли кое е най-лошото... Онези, които не искат да пишат правилно, а просто искат да кажат по нещо, независимо дали е граматически издържано или не, просто ще го напишат както си знаят и НЯМА да се трогнат от нас.

Признавам си, че поправям мнения на хора, които правят брутални грешки, но не мога да си изкривя душата, че и наказвам онези, които проточват темата със заяждания за правописа на някой, който хич не го касае, че някой му чупи стойки и реве критично в рамките на 10 коментара и създава напрежение.

Това е моето мнение за тези хора и това смятам, че ще направят, без да им мигне окото. Признава, че ако се реши да се правят корекции и да се взима отношение от модераторите при такива граматически нарушения, ще режа глави :dance: Много ме бива и хич не ме интересува, че някой е засегнат. Нарушават се правилата, посичам го за няколко дни, а при системна злоупотреба ставам много неприятен. Дано да се смилите над душите им, защото доколкото познавам останалите модератори, хич няма да стане розово във форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не искаше да кажеш "мародератори"? :)

 

Ангелина, ето ТУК е въпросната тема, която вече три години плува в Говорилня, но надали е имала особен успях за съжаление... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.