Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за Set-up на китара


krismana

Recommended Posts

Здравейте, та значи скоро ще притежавам тази така желана от мен китара (ESP Ltd FX-260) и искам да попитам какво трябва да направя за да я пригодя да свири в B-tunning ( B.F#.D.A.E.B ) с 12-ки. Имам в предвид трябва ли да пренастройвам тръс-рода и бриджа и изобщо дали би могло да има някакви лоши последици от това че ще сложа толкова дебели струни (мисля да пробвам и 13 ако намеря някаде) защото китарката е с tune-o-matic и няма начин да понижа напрежението като махна 1 пружина както е на фендерските тремола (свиря доста тежки работи от сорта на Пантера) Дали ще мога да направя сетъпа сам или е по добре да я занеса на лютиер защото най-вероятно тя в магазина е с 9-ки и съм сигурен че няма начин при преминаване от 9 на 12 да не трябва някаква донастройка дори и да е в B.F#.D.A.E.B :offtopic-001: Моля който може да помогне да напише 2-3 реда. Благодаря предварително. :) ПС: вчера четох доста за настройката на тръс-рода и бриджа така че съм на ясно поне от към теория с тези работи :)

Редактирано от krismana
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата идва с 10ки. Щом не си настройвал тръс род досега, най-добре да я занесеш на някой вещ да ти покаже веднъж, макар че ако внимаваш може и сам. Важното е да го правиш на малки стъпки - врътваш малко, оставяш я един ден, после ако трябва врътваш още малко и така. И е добре да сменяш струните една по една, а не всички наведнъж, т.е. сваляш 6та и слагаш новата 6та и т.н. За лоши последици - едва ли. Струните са дебели, но са в ниска настройка, така че напрежението би трябвало да е близко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е да е необходимо да се преработи нъта, т.е. да се уширят прорезите за струните. Имай пред вид, че въпреки че не изглажда така, това е деликатна операция и трябва да се направи от специалист и със съотвените инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брачед, глей ся. LTD-тата са доста корави - няма да мръдне грифа, може и да няма нужда от сетъп. Даже и да има - това е просто настройка, нищо фатално за китарата, но се прави от лютиер...аз моята я носих като исках "да й причиня това" :hysterical: Иначе малко грешно си се насочил...за настройка СИ с тая къса мензура струни 13 са хлабави, камо ли 12ки...ще са като ластик няма да можеш 3 тона да изсвириш. За Си можеш да купиш комплекта на Зак Уайлд дето е с шеста струна 60. Обаче, 1вата там е много тънка - трябва да си намериш още една струна - можеш да купиш "наливна" която да сложиш за 3-та, а 1вата от самия комплект просто не я ползваш. За такива струни - (ся знам че тука пак ще скочат да ме критикуват някой колеги) отиваш в РФ - там има най-голямо разнообразие - препоръчвам Дънлоп комплекта на Зак Уайлд.

 

Написаното по-горе е от личен опит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брачед, глей ся. LTD-тата са доста корави - няма да мръдне грифа, може и да няма нужда от сетъп. Даже и да има - това е просто настройка, нищо фатално за китарата, но се прави от лютиер...аз моята я носих като исках "да й причиня това" ;) Иначе малко грешно си се насочил...за настройка СИ с тая къса мензура струни 13 са хлабави, камо ли 12ки...ще са като ластик няма да можеш 3 тона да изсвириш. За Си можеш да купиш комплекта на Зак Уайлд дето е с шеста струна 60. Обаче, 1вата там е много тънка - трябва да си намериш още една струна - можеш да купиш "наливна" която да сложиш за 3-та, а 1вата от самия комплект просто не я ползваш. За такива струни - (ся знам че тука пак ще скочат да ме критикуват някой колеги) отиваш в РФ - там има най-голямо разнообразие - препоръчвам Дънлоп комплекта на Зак Уайлд.

Много мерси за съвета ще ги пробвам тея струни на Заки :thumbs_up: Значи те са 10-13-17-36-52-60 както те разбрах искаш да ги направя 13-17-(някаква единична струна)-36-52-60 единственото което не ми е ясно е каква точно трябва да е тази струна колко да е дебела? А и между другото колко са най-дебелите комплекти които се продават аз досега никога не съм търсил повече от 12 а ми е чудно дали ако просто си купя някакъв комплект 14 или 15 ще мога да си я направя в СИ. Другото което ми минава през ума е да си купя комплект за 7-струнна и да сложа само последните 6 :) но и там незнам какви са най-дебелите възможности. Като цяо искам да си сложа дебели струни (12 и нагоре) и да са в СИ ако имате други идеи как да стане това пишете :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май си намерих това което ми трябва :cheers2:Д'Адарио 13-ки мисля че тези ще са ми перфектни :) а някои би ли ми казал колко горе долу взимат лютиерите за направата на един сет-ъп ???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глей ся, такива струни като тия едва ли ще намериш в София - не съм виждал...влез на сайта на ДАддарио и направи сравнение между опъна който оказват тези струни които си избрал (ECG26 Chromes) и нормалните 13ки на ДАддарио (XL) Искам пак да ти кажа - аз ползвам такива стандартни - 13/56 с моето LTD но съм в ДО. За СИ ще са хлабави, защото мензурата е къса. Свирих с такива 13ки в Си но бях със стария ми Джаксън със стандартна мензура. А, и друго - да знаеш че е добре да си избереш една марка и модел и да си ползваш само тях, иначе сетъп-а на китарата, който ще ти направи лютиера може да се окаже неефективен за друг модел струни (може на другата марка опъна върху грифа е различен) А пък и от практична гледна точка ти казвам - Зак Уайлд компекта, защото когато и да ида в магазина винаги има, докато ДАдарио даже стандартни 13ки трудно се намират..а тия хромираните дето мислиш да ги търсиш..нз...

 

Иначе правилно си разбрал за това какъв сет съм ти препоръчал, за 3-та можеш да сложиш размер примерно 26 или нещо близко (24, 28) като мен лично не ме бърка дори и да е с намотка...даже повече им се кефя..(естествено не е за хора дето правят сола) ама аз не съм един от тях

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брачед, глей ся. LTD-тата са доста корави - няма да мръдне грифа, може и да няма нужда от сетъп. Даже и да има - това е просто настройка, нищо фатално за китарата, но се прави от лютиер...аз моята я носих като исках "да й причиня това" :cheers2: Иначе малко грешно си се насочил...за настройка СИ с тая къса мензура струни 13 са хлабави, камо ли 12ки...ще са като ластик няма да можеш 3 тона да изсвириш. За Си можеш да купиш комплекта на Зак Уайлд дето е с шеста струна 60. Обаче, 1вата там е много тънка - трябва да си намериш още една струна - можеш да купиш "наливна" която да сложиш за 3-та, а 1вата от самия комплект просто не я ползваш. За такива струни - (ся знам че тука пак ще скочат да ме критикуват някой колеги) отиваш в РФ - там има най-голямо разнообразие - препоръчвам Дънлоп комплекта на Зак Уайлд.

 

Написаното по-горе е от личен опит.

Само лека поправка струните на Zakk Wylde не са на Dunlop ,a на GHS.Има и по-дебели 10-70 които той ползва за лоу тунинг,ама не знам ква китара ще издържи на тях освен Лес Пол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за тези какво мислите. Пише че са направени за СИ и са 14-68 което си е доста и мисля че няма да са като гума въпреки че ми е къса мензурата :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези са прекалено дебели, пробвай първо с 12ки или 13ки. От опит знам, че 13ки Д'Аддарио в Си са коравички на 25,5" мензура, а аз по принцип харесвам по-дебели струни.

 

Все пак на тези, които ти си посочил си пише, че са струни за баритон китара, т.е. китара с 26"-27" мензура, която се настройва в Ла, примерно.

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е 6, само внимавай като сложиш дебелите струни да не пробваш да я настроиш в ре примерно, че може и да се налага после основен ремонт.

Дали ще има нужда от настройки зависи от опъна. Ако опъна е колкото на 10-ки в Ми, то от пипане няма да има нужда. Ако е по-голям, ще трябва малко натягане на пръта.

Също така, ще трябва да се разширят каналите на нъта. Toва е като цяло.

Ако си решил да свириш с такива струни дълго напред във времето и то точно в даден строй, най добре я занеси на лютиер, може и на мен да ми я донесеш, ако си от софия(не претупвам сетъпа а го правя както трябва) със комплект от въпросните струни, така че да ти я наглася освен удобно и по начин, по който звучи вярно, особено на най-ниските 3-4 позиции, където повечето китари в заводския си вид покачват тона с 4-6 цента над желаното.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много мерси за отзивите на всички. Евтиме като си я получа китарата веднага литвам при теб с комплект струни :)

 

Темата може да бъде затворена :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.