Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Пиша темата, защото искам да си купя инструмент с floyd rose, но тъй като досега не съм се сблъсквал с такова нещо и един човек ми обясни, че било много гадно да свириш с флойд, защото трудно се сменял строя на китарата, бих искал да знам повече за него. Конкретно става въпрос за ESP M100FM. Инструмента не е скъп, но предполагам че всички флойдове са на един принцип и че има възможност да се сменя строя нормално. Ще ме извините, но ще помоля да обяснявате като за първолак относно заключванията и флойда. Багодаря предварително :offtopic-001:

Отговорено

Трудно се сменя строя, да. Ама защо реши, че искаш такава китара при положение, че нямаш представа какво е флойд и за какво служи?!

Отговорено
Трудно се сменя строя, да. Ама защо реши, че искаш такава китара при положение, че нямаш представа какво е флойд и за какво служи?!

Очаквах подобен въпрос. Да кажа само, че преди да напиша темата поразгледах из форума за флойда, но не намерих подходяща тема и затова реших да попитам. Нали все пак за това е този форум. Реших, че искам такава китара, защото знам, че флойд роуз системата е по-добра от обикновената тремоло система. Вярно е, че не съм се поинтересувал достатъчно, но ето сега питам и очаквам добро обяснение от хора, които разбират повече, а не въпроси "Защо реши така..."

Отговорено

Флойдът е необходимост, когато имаш навика да използваш интензивно уами бара (или да опъваш ръчката, както е поулярно да се казва). Предимството му пред обикновеното тремоло е, че струните са заключени - на бриджа и на нъта - което им пречи да се разстройват лесно, дори и при по-злостно отношение. Заключването на струните обаче освен предимство, е и недостатък на флойда. Когато искаш да смениш строя, трябва да отключиш струните на нъта. Флойда е като люлка, която се уравновесява от едната страна от напрежението на струните, а от другата - от пружините от задната страна. При преминаване в по-нисък строй струните се отпускат и флойда се накланя напред (към грифа) и струните падат по-ниско (при свирене с нисък екшън е възможно и да легнат върху него). При преминаване към по-висок е обратното - накланя се назад и струните се вдигат нагоре. Това движение на бриджа трябва да се компенсира с натягане или отпускане на пружините от задната страна. Още по-голям е проблемът, когато искаш да смениш размера на струните - тогава освен пружините (дори може да се наложи да махнеш някоя или да сложиш нова), трябва да регулираш и седлата (за да интонира вярно китарата) и при по-голяма разлика в размера на струните и да натягаш или отпускаш тръсрода :hysterical: . При всяка операция струните се отпускат и после се настройват наново - n пъти и всички бурми на китарата се развиват и навиват многократно :girl_witch: . Та ако нямаш навика "да опъваш ръчката" флойда ще ти е само бреме.

Отговорено

...само едно досадно уточнение...floyd rose не е система...а фирмата(или по-точно персоната) патентовала системата на двойнозаключващото се тремоло...нещо като "нескафе"...

Отговорено

/Offtipic: ^ Мдам, ама за съжаление колко хора са чували за китарист Floyd Rose и групата му Q5? Радвам се, че все още хора, които поназнайват нещо повече и се интересуват. :)

Отговорено (Редактирано)

Ще си позволя да не се съглася с колегата PreIbanez - двойнозаключващото тремоло на г-н Роуз се нарича точно така - "Floyd Rose double locking tremolo". Kahler също е двойнозаключващо, но не е ФР, тремолата на Ibanez също.

Редактирано от abductor
Отговорено
Ама защо реши, че искаш такава китара при положение, че нямаш представа какво е флойд и за какво служи?!

Аз го разбирам.

Навремето като млад метъл гледах, че по китарите на Големите има ръчки и исках и аз.

После смених няколко китари с Флойд, без да работя с него въобще.

И до ден днешен не ползвам ФР, но пък как само се кефех тогава, че имам китара с ръчка... :thumbs_up:

Отговорено

Ясно. Благодаря за изчерпателния отговор на adductor. Доста си е голям този недостатък. Няма да го бъде с флойда, тъй като хич не "опъвам ръчката". Ще си връткам ключовете и това е. Още веднъж благодаря.

Отговорено (Редактирано)

/offtopic: Реших да се възползвам от темата и да питам - до тук прочетеното от нея, означава ли, че китарите с ръчки са само с Флойд? Питам, защото сега се сетих, че съм виждал китари с обикновено заключване, но пак имат ръчка (винаги съм се чудел как работи) и в момента се сещам за един Лес Поул от 1955 със забучен прът.

Редактирано от Muteriac