homerecords Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 здр-те , искам да попитам някои може ли да даде бърз савет как се работи с wavelab , и какво най-важно да наблюдаваме в параметрите която тя показва за да направим един приличен мастеринг на едно парче , с по прости думички ако е възможно...благодаря предварително Цитирай
Бицев Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Не знам кой Wavelab имаш? Има олекотени версии (обикновено обозначени като Essential или LE), които се дават безплатно към някои хардуерни продукти, но знам, че в България много начинаещи имат "безплатни" версии и на най-скъпите професионални програми. Така или иначе, всички версии си имат Наръчник на Потребителя - чети! (Ето ти един такъв наръчник тук ) Иначе мастерингът е много проста работа, трябват ти само две неща: 1. Изчиташ няколко книги като тази тук , 2. Трябват ти още само около 20 години опит - и си готов! На слука! П.с. За сериозно интересуващите се: очаква се в най-скоро време сериозна книга посветена на Мастеринга на български - повече не мога да кажа, следете по книжарниците Редактирано Септември 4, 2009 от Бицев Цитирай
homerecords Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 знам какво е мастер , и че и 20 години няма да ми стигнат то едва ли има някои по света които на 100 % знае да прави наи добрия мастер просто всичко е относително...а аз искъм да разцъкам програмата просто Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 Най-важното, което според мен трябва да наглеждаш са: 1. Спектрален анализ: кое къде звучи (се намира в спектъра, акто забравяш правилата, че примерно касата звучи на 60 Hz и прочее... слагай я по време на микс в спектъра там където ти искаш с подходящи EQ врътки и обработка); наблюдавай и добрата пулсация в ниските честоти до около 200 Hz и най-вече, ако имаш наличие на много ниски под 30-40, просто ги изрязвай с low-cut EQ. Сам ще си прочетеш защо е така... натрупване на ниски от мирофони, адаптери и т.н. преобрзуватели на акустична в електро-магнитна, та чак сетне в елктрическа енергия. 2. Пикове на нивото - това са резките амплитуди на вълната на звука, основно налични при ударните инструменти (барабани, чинели, перкусии, чуквания, пляскания, гръмотевици... последните имат също и адски много ниски); следи си пиковете на ниските, защото обикновено те имат много енергия и макар че ги чуваш като ниски и плътни, те всъщност предизвикват и най-големите дигитални изкривявания, съответно пикове; когато са "успокоени" за останалия спектър имаш по широк мегдан за амплитудно вариране 3. RMS ниво - това ти е така нареченото средно квадратично ниво, което можеш да считаш като общо ниво на сигнала, миска или каквото ти е там (песен, говор, звуци). Много грубо си го представяй като лицето на вълната, както е по синусоидни разлагания на Фурие (това можеше и да ти го поспестя). В нета си прочети повече информация за него. То е общото възприятие за "силата" на сигнала. Обикновено се вдига в мастеринг процеса след умерена игра с EQ и компресия на Пиковете на нивото. 4. Хубави слушалки (или студийни монитори, ако си имаш стая-студио), чисти уши и да си слушал доста музика по принцип. Цитирай
Ивелин Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Искам да добавя кьм точка 2 следното: Ефикасен начин за манипулиране на ниски е, като се раздели спектьра с multi-band компресор. По този начин освен ниски, можеш да регулираш например "с"-тата на вокалите, ако са в повече (което се прави с deesser още в микса). Последното е само вариант при не добьр микс. Редактирано Септември 4, 2009 от Ивелин Цитирай
homerecords Отговорено Септември 5, 2009 Отговорено Септември 5, 2009 благодаря за обстойният отговор повечето думи ми се струват на друк език но ще ги разуча нещата , аз попринцип работя с кул едит про там си изчисватм и си смесвам всичко знам как става запознат съм , исках на тази лавлабе да го изчистя и напомпя самия мих които е направен на кулл , може ли да стане това и как по точно... Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Септември 5, 2009 Отговорено Септември 5, 2009 Използвай ако искаш Adobe Audition 3 (наследника на Cool Edit, след като Adobe го купиха). Там ще може да си заредиш проектите и прочее. Заема обаче доста RAM, ащто в Audition всичко се зарежда в RAM-та. Цитирай
homerecords Отговорено Септември 5, 2009 Отговорено Септември 5, 2009 да знам имам я....но на куул сякаш ми е по добре , по сигорен се чуствам в нещатата които правя , те са почети еднакви но имат малки разлики.... Цитирай
mrtoi Отговорено Февруари 9, 2013 Отговорено Февруари 9, 2013 Може ли да ми каже някой, когато си инсталирам нови VST плъгини в компютъра, откъде мога да рефрешна списъка с ефекти в WaveLab, за да се появят там и новите? Цитирай
enuffZnuff Отговорено Февруари 10, 2013 Отговорено Февруари 10, 2013 Wavelab рефрешва сам плъгините.Още при самия старт.Виж какви си сложил - 32 или 64 битови Цитирай
Recommended Posts