Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

PlamenM искам да знаете, че оценявам вашето мнение. На учител ще ходя, мислих да започна така както ми предлагате. Спира ме факта, че ще отида с ръце в джобове и увещания, че искам да се науча да свиря. Би прозвучало несериозно за един педагог, според мен, ако имам желание пък не съм си направил труда най-малко да се образован преди да отида. Разчитам да се науча, не само защото си плащам, ами ми е приятно да работим заедно. :)
jorog вече ти дължа бира по твой избор и картофки! Ако се видим някога просто ме подсети да оправим "пирона". Предпочитам брюнетки, но пък русите стават много за мимолетни..като гледам часа стана време за тях. :D По въпроса за китарите Cort-а ми хареса как звучи в тубата повече от Фендера. Дали наживо ще звучи по същия начин, нямам идея. Утре ще се обадя на двамата господа, за да се запозная с офертите. Продължавам да клоня към Корта, защото тук четох добри мнения (всъщност не видях да има крайно лоши) за тях. Хората похвалиха съответния модел за парите си. В амазон ми направи впечатление цена от 192$ за чисто нов модел. Излиза, че въпросната е "на далавера" да се закупи, ако всичко е наред. Само защо е на такава цена не знам, сигурно е трета употреба.

Отговорено

Cort е готина китара.И е обявена като чисто нова.За 99 лв. си е коледен подарък.Фендера е по-скъпа с 51 лв. и е ползвана.И двете са добър избор за начинаещи.Щом те кефи Корта не му мисли ,а го взимай.Преди да го е грабнал някой друг.

PS:Бирата и картофките ще ги уточним. :cheers2:

Отговорено

Колега и аз като теб започнах на 25 г. (преди около половин година) с нагласата да свиря рок и блус - купих си китара свалих всякакви школи, таблатури и т.н. Е.. без даскал не става хавата. И определено не тръгнах с блус-а и рока. Не те ли научат как правилно да държиш китарата, каква е позицията на дясната ръка и т.н. то няма да стигнеш далеч. Не минеш ли през разните там валсове, руски, унгарски и БЪЛГАРСКИ народни песни то няма да стигнеш далеч. Не минеш ли през "Вятър ечи, балкан стене" да усетиш какво е четвъртина нота с точка... Освен това не е лошо да включиш в обучението си и малко солфеж - трябва да се научиш да разчиташ петолинието, а не да гледаш само цифри по разни прагчета. Да, математическото разчитане (таблатурите) е яко (особено за бързо свирене), но не и за база - да ти кажат метни едно Фа диез и да питаш ама това кое прагче е? В тази връзка горещо ти препоръчвам "Елементарна теория на музиката" от Парашкев Хадхжиев. Не да я наизустяваш - ползвай си я като настолно четиво.... А върху коя степен се строеше субдоминантата - отваряш - аа 4-та, ясно. А това mp в началото на петолинието какво значи? - хм медзо пиано, т.е. ще го карам по-тихичко това.

Сега за китарите - ако идеята ти е да прескочиш (буквално) половината техники на свирене - грабвай с метални струни, перце и почвай с акордите. Ако мислиш, че имаш талант в дясната ръка и искаш да усетиш красотата на разчупеното свирене по акорди (С ПРЪСТИ), то препоръчвам ти Yamahata (или която друга решиш) с найлонови струни. Не, че с металните няма да можеш, просто ще те болят пръстите "повечко", а и грифът е по-тесен - в началото е малко неловко (като при секса).

Инак до перцето рано или късно ще стигнеш. Тогава и отделения бюджет ще е по-голям, понеже ще се стремиш към нещо по-добро - електричка например.

Но пък това с класическата китара не е никак лош вариант - да изненадаш мацките на някоя поляна с нещо на Фернандо Карули или дечковците на Коледа с "Тихо се сипе белия сняг..." Всичко това си се води бонус. Пък от "рокясването" няма да избягаш повярвай ми :)

Е, дано съм ти помогнал с моя скромен опит и преживяното през последните 20 месеца.

п.с. и без значение колко часове четеш мнения по форумите... те не могат да се сравнят и с една минута гушнал китарата в Ла минор.

Поздрави!

Отговорено

ikonomec интересни и полезни неща ми казваш, благодаря ти! Ще имам всичко това в предвид. Китара вече имам.  :virtuoz:  Cort AD 810, калъф Cort, перца, стойка

Отговорено

Супер, честита да ти е!

Също така се радвам, че вече мога да бъда и полезен на някого във форума (защото ти май си първият).

бтв сега я чекнах в нета - изглежда много яка! 

очаквам скоро записи да я И чуем ;)

Поздрави!

• 3 weeks later...
Отговорено

Имам едно бързо питане. Пета струна в началото стоеше добре (разбирай опъната) и звучеше също добре. Сега нещо много мека ми се струва и звука е по-разлиен, но пък китарния тунер показва правилен тон А. Ползвам за сега онлайн тунер, ако има някакво значение. 

Отговорено

Пробвай да не я настройваш на празна.

В смисъл примерно дръж 3-то прагче - трябва да ти вади С (До) или направо дръж 5-то прагче - трябва да звучи като 4-та струна (1:1).

Отговорено

Като ударя на пета струна докато държа на трето прагче вади C#. Всички други струни звучак, както съм ги оставил предния ден. 
Нямам обяснение за себе си как така от нищото струната омекна. Китарата я държа на стайна температура на стойка 24/7 и я пазя повече от лаптопа.

Отговорено

За мен има две разумни обяснения: дефектен комплект струни или дефектен ключ на 5-та струна. Сравнително безболезнено е да пробваш първо да смениш струните с нов комплект и ако няма промяна според мен следва ремонт на ключа.

• 4 years later...
Отговорено

Здравейте, от известно време гледам, че в Thomann са пуснали акустични китари Framus в най-високия им клас на доста добри цени и по конкретно става дума за модела Framus Legacy Dreadnought FD 28  All Solid. Из форума няма почти никаква информация за акустичните варианти освен в тази тема и то нищо конкретно. По принцип не съм купувал китара по интернет и без предварителна проба и сега съм в дилема дали да не поръчам въпросния модел като знам, че има и опция за връщане до 30 дни... Миналата година в магазина на Dynacord в София изпробвах All Solid версия на Fender PM1 и PM 3 и веднага след това Taylor Guitars 114e Walnut, който е само с предна масивна дъска и разбира се като звук и удобство Тейлъра беше в пъти по-добър. Тогава бях  гледал и чел доста коментари за All Solid серията на Fender и като цяло повечето хора не пишеха големи суперлативи особено и за цената им. Дилемата ми е дали да избера Тейлър с бюджет до 1600 - 1700 лв. или да поръчам Фрамуса. Фрамуса също е произведен в Китай и идва по-евтин като цена и с куфар,  но има оскъдна информация като цяло в нета, но пък за сметка на това само положителни отзиви. Повече хора пишат, че са изненадани от качеството и звука на  китарите на Фрамус.

https://www.thomann.de/intl/framus_legacy_fd_28_n_sr_vnt_ce.htm

https://www.thomann.de/intl/framus_legacy_fd28_nashville_ec.htm

Някой има ли някакъв опит с тези инструменти? Или ако може да сподели собствен опит или някакви препоръки, впечатления, идеи...?

Отговорено

В случай, че има налична китара, която може да се пипне и звука и удобството отговарят на изискванията - не мисля, че може да има кой знае какво колебание :)

Имал съм произведена в Германия електрическа китара Фрамус, която беше много качествено изработен инструмент.

Китайците доста напреднаха и за почти никакви пари могат да се вземат добри инструменти, но в случая много по-голямо значение от това дали е масивно дърво има изработката на инструмента и разбира се възможността да се пробва лично. Иначе доколкото си спомням тези серии на Тейлър се произвеждат в Мексико.

В този ред на мисли и имайки предвид производителя - Тейлър, въпреки че не съм им голям фен аз лично, но от изброените поне моето предпочитание би било за Тейлър.

Успех. 

Отговорено

Мойте 5 цента.  Мексиканските Тейлъри никак не са лоши китари, но са много далеч от американските такива. То и цената е такава. Яз лично китара за толкова пари по интернет не бих поръчал - акустична. Електрическа да.

Друг е въпросът че за тези пари аз бих си взел Кремона изцяло от масив и бих сложил висок клас електроника като K and K, но аз съм пристрастен. Там обаче трябва да се ходи до завода, че изборът в София е малък.