hypnocil Публикувано Ноември 19, 2008 Публикувано Ноември 19, 2008 Здравейте ! От близо година в свободното си време свиря на китара (реших, че може да имам скрит талант, после разбрах, че е нужна повече практика...). Свиря на любителско ниво по таблатури из интернет. Китарата ми е акустична Кремона. Проблемът е, че е доста стара и вече почти издаде багажа и не удовлетворява нуждите ми, колкото и скормни да са те на този етап. Същинският ми въпрос е да ми препоръчате каква акустична китара да си закупя на прилична цена. Да ми разясните разликата при тъй наречените Уестърн китари и Класически освен в стоманените и найлоновите струни, като звук, като начин на свирене - коя би била по-добра за мен. Моите изисквания са да е прилична на вид и ключовете да са от този вид . За други изисквания просто нямам опит. Свирил съм само на тази моя Кремонка и предполагам, че прехода към друга - каквато и да е ще ми се стори много странен, но ще трябва да се адаптирам. Ако някой може да ми препоръча нещо конкретно на територията на град Пловдив ще съм още по-благодарен. Моля прилагаите и снимки към коментара си. Благодаря предварително. Поздрави ! Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 19, 2008 Отговорено Ноември 19, 2008 За разликата между класическа и уестърн и писано бая из форума. Накратко - два съвършено различни инструмента. Например трудно е на класическа китара да свириш блус, а на уестърн - фламенко. Не че е невъзможно, просто не се получава както трябва. На класическа китара основно се свири класика, фламенко, джаз, латино, и прочее стилове. На уестърн - кънтри, блус, джаз също тук-там. Звукът на класическата е много по-тих от този на уестърн - въпрос на физични свойства на струните, дървесината, изработката и така нататък. На класическа по принцип се свири с пръсти/нокти (по принцип де - не че с перце не става, въпрос на вкус, предполагам - а и така струните се износват много по-бързо), на уестърн - перце или пръсти. Търси клипчета из ютюб (примерно) за двата вида китари, ориентирай се кое как къде. После в магазина - което ти е по-удобно, звучи ти по-добре, което повече те влече накратко. Така и не спомена какво възнамеряваш да свириш, какво слушаш, и така нататък. А според мен това е основното, което трябва да знае човек, решил да ти дава съвет. Другото, което е - писано е из раздела по тази тема вече. Потърси, и ще намериш интересни работи, както и полезни, надявам се. Снимката, която си дал, е на глава от уестърн китара. Устройството на класическите китари е друго. А именно: За да ти улесня малко търсенето, ти предлагам следните имена, които можеш да потърсиш в youtube.com (които може и да си чувал, най-вероятно) - Andy Mckee, Anotine Dufour, Edgar Cruz, Paco de Lucia, unplugged концерти (да речем на Pearl Jam, Nirvana, Criss Cornell, Rolling Stones, Pain of Salvation), и Acoustic Alchemy. На първо време. Слушай, преценявай, пробвай, решавай, вземай и свири. Ако имаш затруднения да различиш на клиповете класическа от уестърн китара, ето три основни разлика - главата на грифа, тялото при класическата почва от 12-та позиция, на уестърн - от 14-та, и струнникът. Ето и две картинки: това е класическа а това - уестърн. Можем да те насочим за конректни модели когато решиш какъв вид ще си купиш, както и ценови диапазон. Дерзай, чети из форума, и успех. 1 Цитирай
hypnocil Отговорено Ноември 19, 2008 Автор Отговорено Ноември 19, 2008 (Редактирано) Благодаря за отговорът. За въпросът - така, както съм го задал повече не мога да желая, като отговор Та значи, като вид, устройство уестърн-а ми допада повече. Като свирене - не съм пипал и нямам мнение. Относно моята класическа китара Кремона звука е наистина тих и бих желал по силен звук. А за имена, като свирене... Различно, не определен стил. Но да кажем, като желание клоня към рок-а (ясно ми е, че с акустична китара няма възможност да има такова звучене и не очаквам да получа). Пък и не съм толкова напреднал да свиря дълги рок сола. Да кажем Dust in The Wind на Kansas, Rolling Stones - Paint It Black, Metallica - The Unforgiven - коя песен на кои вид китара би звучала по-добре ? Моето предпочитание както казах е по-силен звук,вида на китара, вида на ключовете и по-продължителни чисти тонове. Което предполага, че на теория изборът ми клони към Уестърн китара. А забравих да спомена, че и класическа музика обичам да свиря... Бетовен, Моцарт... (до колкото мога де Редактирано Ноември 19, 2008 от hypnocil Цитирай
sasoh Отговорено Ноември 19, 2008 Отговорено Ноември 19, 2008 Иди до Динакорд и виж Cort-овете, преди месец някъде си взех една и още не мога да й се нарадвам, а и са с прилични цени Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 19, 2008 Отговорено Ноември 19, 2008 Трябва да посвириш и на двата вида непосредствено един след друг, и да решиш кой тембър ти харесва повече. Класически китари също има със силен звук, но те са наистина скъпички, защото са направени от масивна и качествена дървесина, следователно и скъпа такава. Бих ти препоръчал да разгледаш Walden, Washburn и Yamaha. Walden/Yamaha има в Динакорд - вошбърна е във Фактор. Мисля, че и двата магазина имат представителство в Пловдив. Ако решиш да е класическа китара, и имаш някой излишен ден, можеш да скочиш до Кремона, Казанлък. Чувам, че новите продукции са много добри, дори имаше семпли в съответния раздел на по-евтините китарки. Потърси темата, интересно е да се чуе. По-евтин вариант са Stagg - но ако се спреш на тази марка, много силно ти препоръчвам да огледаш добре китарата - изработка, ключове, интонация, екшън, всичко. Аке не можеш да се оправиш сам, вземи някое приятелче, което е по-навътре в нещата. Има и доста други марки, но над тях нямам преки наблюдения, затова не мога да коментирам. Dust in the wind е на уестърн, във металиката мисля, че е класическа, а в ролинг стоунс подозирам, че в никоя песен няма класическа китара. Така или иначе ти трябва да решиш за себе си, тук може да ти пишем глупости до утре Цитирай
hypnocil Отговорено Ноември 19, 2008 Автор Отговорено Ноември 19, 2008 Колкото прочетох по темата Класическа срещу Уестърн китара и аз останах с впечатлението, че класическа китара с добро и прилично звучене трябва да се похарчат повече пари, докато за уестърна нужното звучене за нея идва и с по-малко пари, като качество не знам вече А и предпочитам малко по-груба в смисъл с метални струни и по-звънко звучене... При първото свободно време през уикенда ще пообиколя да разгледам и да пробвам китарки та и сам да се убедя в избора си. Благодаря много за отделенето време, помагате ми много. За каквото друго се сетите относно темата - споделете го тук, ще ми е от полза. Пак благодаря ! Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 19, 2008 Отговорено Ноември 19, 2008 Ами звукът ще е по-силен, но като качество - пак ще трябва да се ръснеш определена сумичка. Въобще наистина хубавите акустични инструменти за доста парички. Но и за доста по-ниски суми се намират съвсем сносни китарки. За 400-500 лв например. Не знам с какви финанси разполагаш, но ако са над 300-350, се оглеждай за китари, които са поне с масивен капак (solid top на английски). Това значи, че дъската е от дърво, а не от ламинат (което пак е дървен материал, в крайна сметка, но не е цяла дъска). Ако започнеш да разглеждаш каталози, ще ти направи впечатление, че колкото повече масивни части се появяват (капаците и царгите), толкова повече скача цената. Има защо Така или иначе най-важното е на теб да ти харесва как звучи, да ти харесва как е на пипане, и да ти харесва как се свири - все пак китарата е за теб, а не за друг. После да се похвалиш какво си избрал Цитирай
hypnocil Отговорено Ноември 20, 2008 Автор Отговорено Ноември 20, 2008 Какво ще кажете за тази уестърн китара - > http://www.visiarts.net/catalog/product_in...roducts_id=3840 Като вид ми харесва, като качество и тн - нямам представа каква е... Та ако някой е имал допир с такава да си изкаже мнението. Също и да ми препоръчате някоя китара от този каталог да кажем или от друг до 320 лева да кажем, тъй като не съм толкова напреднал в свиренето, че да дам 500+ лева за инструмент, а и нямам излишни пари... Та да го кажем така - какво ще препоръчате за бюджет от около 300, 320 лева, като говорим за уестърн китара. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Ноември 20, 2008 Отговорено Ноември 20, 2008 Yamaha F310 Доста пъти съм споменавал този модел - според мен, в нисък ценови клас това е най-добрата акустична китара. Има я в Динакорд. Успех, Петър Цитирай
jorko123 Отговорено Ноември 20, 2008 Отговорено Ноември 20, 2008 и аз да си дам скромното мнение скоро бях на лютиер че нещо моита хубавица ми правеше проблеми и ми каза че е добре да не е боядисана в някакъв цвят. тоест да е само дървото и отгоре направо лака и там защитното покритие също каза че е хубаво самото тяло да е по голямо щото е по добре за звука.а също акустичните имат метален прът във грифа,който им пречи да се изкриви а ако се изкриви може чрез него лесно да се изправи. поздрави Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 20, 2008 Отговорено Ноември 20, 2008 Така и така ще ходиш до динакорд, може да поразгледаш и за това: http://www.waldenguitars.com/steel/natura/G640.html В официалната ценова листа на магазина е 144 евро. Цитирай
hypnocil Отговорено Ноември 20, 2008 Автор Отговорено Ноември 20, 2008 Тази последната ми грабна окото И може би последен въпрос... Има ли разлика в ширината на грифовете между Уестърн и Класическа китара, защото на моята Кремонка е доста широк в сравнение примерно с грифа на електрическата китара на един приятел. Та как е при Уестърна, че съм свикнал на по-широчък.. Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 20, 2008 Отговорено Ноември 20, 2008 ^Да, на класическите китари грифът горе при нъта е с около сантиметър повече отколкото на уестърн китарите на същото място. Цитирай
tedo1311 Отговорено Май 10, 2015 Отговорено Май 10, 2015 Пичове, препоръчайте ми електро-акустична китара до 500 лв. Искам нещо, което сте сигурни че е добро. Искам да е колкото се може по-добро за тези пари Цитирай
Heartman Отговорено Май 10, 2015 Отговорено Май 10, 2015 ^ Уестърн или класическа? Класическите електроакустични не всички имат тръс род и са малко по-скъпи по мои наблюдения от уестърн с електроника. На Ibanez има добри модели, за уестърн има Yamaha,Walden,Fender,Takamine.Зависи каква ти трябва Има изрязани (cutaway). Уточни какво търсиш. Цитирай
Recommended Posts