savov Публикувано Ноември 9, 2008 Публикувано Ноември 9, 2008 Вече има подобна тема в друг раздел - "Как пишете песните си, опишете процеса"..., но пускам тази тема тук с цел да говорим повече за самите текстове. Не толкова за композирането, колкото за това кога пишете текста на песента си...преди или след като е станала музиката...или просто решавате да не се доверявате на себе си и предпочитате да намерите някой друг, който да ви напише текст на песен. И изобщо отдавате ли значение на това, което пеете или просто смятате, че музиката е всичко и текста е един вид някаква незначителна и маловажна част, която е нужна само до там да има какво да се пее докато представяте музикалните си идеи и внушения? А интересно е и мнението на тези, които правят само инструментални парчета...защо не искат да има текст? -------------------------------- При мен музиката и текста идвад почти едновременно! Понякога, докато се опитвам да измисля някъква мелодия, ми идва на ум и стих, който започвам да пея с измисленото до момента и...така постепенно се получава цялата песен! Друг път пък, започвам да си пиша някакъв текст и докато го мисля...ми идва мелодия и...така общо взето нещата пак стават едновременно! Имам и 1-2 опита да пиша музика по чужд текст, но мисля, че не се справих добре...може би защото не съм го почувствал...и нещата стават някак изкуствено и насила. Но мой или не, смятам, че текста е 50% от песента ми и никога не го подценявам! Имам и няколко инструментални парчета, но останаха така, защото така и не успях да измисля подходящ текст за тях...а и сякаш нямат нужда от текст...звучат си достатъчно завършени за мен...текста би стоял като залепен до музиката им! Цитирай
Whatever Отговорено Ноември 10, 2008 Отговорено Ноември 10, 2008 (Редактирано) Текста винаги пиша сама, музиката в 90% от случаите също. Попринцип текста се появява в главата ми докато измислям музиката, но понякога се случва да напиша текст, към който не е предвидено да има музика, и, след като го прочета, да ми хрумне някоя мелодия която звучи добре с него. Никога не съм писала музика по чужд текст, някакси имам чувството, че, ако ми трябва текст, мога да си го напиша и сама. Но няколко пъти съм писала текст по чужда музика и се е получавало добре. Аз лично отдавам значение на текста, мисля, че е, ако не 50, то поне 30-40% от песента. А ако все пак преценя, че музиката е достатъчна да представи идеите ми, просто не пиша текст. Редактирано Ноември 10, 2008 от Whatever Цитирай
alek200 Отговорено Ноември 18, 2008 Отговорено Ноември 18, 2008 А какво точно трябва да знае човек за да пише текстове и музика и накрая да ги сглоби ? Цитирай
savov Отговорено Ноември 18, 2008 Автор Отговорено Ноември 18, 2008 А какво точно трябва да знае човек за да пише текстове и музика и накрая да ги сглоби ? Не съм сигурен...но мисля си, че първо трябва да "знае" да пише текстове, после да "знае" да пише и музика...и...накрая, предполагам да "знае" да сглобява!?! Как мислиш? Цитирай
THEWOLF Отговорено Ноември 25, 2008 Отговорено Ноември 25, 2008 аз пиша текстовете за един приятел,но му давам тон как трябва да звучи песента (се пак както му е дошла на афтора само тои си знае) и от там се пряват промените на текста и чак тогава музика. А текстовете си ги пиша каквото ми е на сърце понякога излизат метал понякога рок. ПП слет горе долу седмица се кефа на яката си песничка ПП2 надявам се съвсем скоро за мен да си ги пиша текстовете Цитирай
Heartman Отговорено Ноември 25, 2008 Отговорено Ноември 25, 2008 По-лесния вариант струва ми се е върху готова музика да напишеш текст и повечето известни групи правят така.Аз лично много време се мъчих да пиша първо текста(щото така ми идваше)и после по него музика което не е много лесно. Цитирай
Stako Отговорено Декември 10, 2008 Отговорено Декември 10, 2008 Смятам, че музиката и текста са почти еднакво важни, зависи все пак за какъв вид музика и на каква тематика говорим. Според настроението - може от стих да излезе музика и от музика стих, според мен е така. Цитирай
Guitar_Angel Отговорено Декември 24, 2008 Отговорено Декември 24, 2008 Казано е "в началото бе словото...". Аз предпочитам текста да е готов преди музиката. Справям се и на обратно ама не толкова добре...или така си мисля Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 29, 2008 Отговорено Декември 29, 2008 (Редактирано) Не знам кой беше казал: "Музиката започва там, където свършва словото". Музика се пише най-добре по текст. Обратното е LEGO. Редактирано Декември 29, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
prayer4eto Отговорено Декември 29, 2008 Отговорено Декември 29, 2008 А според мене доста зависи от обстоятелствата и естеството на групата/изпълнителя/композитора. Все пак всичко тръгва от въпроса - "Зная ли какво искам да получа като краен резултат ?" Ако е сам човек да прави и двете, ще го подхване както му е удобно. Обаче ако си говорим за група, при която 4-5 човека участват в композирането, зависи на кого му е хрумнала първоначалната идея. А и нищо не пречи да вървят паралелно. Относно инструменталистите - преобладаващото мнение е, че вокалът е водещ в песента, а останалото е аранжимент. Когато обаче се опитваш да поставиш акцент върху детайлите на инструментала, вокал не ти трябва => не ти трябва и текст. Има доста сполучливи симбиози между текст и инструментал, но в такъв случай вокалът престава да бъде водещ. Групи и изпълнители, които владеят последното са много голяма рядкост. Цитирай
Angelina Sekulova Отговорено Декември 30, 2008 Отговорено Декември 30, 2008 Не знам кой беше казал:"Музиката започва там, където свършва словото". Музика се пише най-добре по текст. Обратното е LEGO. И аз не знам кой го е казал, но бих му отговорила: Когато музиката е добра, думите са излишни. Може и без текст. Това не се отнася за Pink Floyd (тия са извънземни!) Иначе... аз определено измислям думичките след музиката и се възхищавам на мисленето на инструменталистите, щото те... не страдат от такива проблеми. Цитирай
Jimmy Page Отговорено Януари 4, 2009 Отговорено Януари 4, 2009 Аз нямам точно определен принцип на композиране ..но като че ли при мен най-често идва първо мелодията(лаит мотива или водещия риф ,ако е рок песен) после вокалната линия а заедно със нея и текста..Защото аз лично с песента искам да изразя някакво послание..Повечето пъти става спонтанно..Но ми се е случвало просто да ми дойде музата и да напи6а някакав текст без музика ..След време ми хрумва само музика,но без текст и ако си подхождат ги сглобявам(Но винаги когато пиша текст аз имам представа какъв тип мелодия искам към него,според характера на самите лирики)Но в пове4ето слу4аи каквото и да дойде първо(текст или мелодия) второто идва спонтанно и непосредствено след него..(ако автора чувства естествено това което е написал..А не го е направил защото просто защото му трябва) Народа казва "насила хубост не става".. По въпроса колко е важен текста за една песен .. Някой писа 50%,..Аз не се придържам много към това мнение ..Текста наистина е мноого важен за песента за самото послание което предава тя..но с неподходяща мелодия хубави текст отива на вятъра ..Обратното не винаги е вярно обаче..Може да има страхотна мелодия с много глупав текст и песента пак да се харесва на хората..има много такива песни Цитирай
fatio Отговорено Януари 12, 2009 Отговорено Януари 12, 2009 При мен винаги ми идва или музика или тексти след известно време някоя мелодия и текст се срещат и става така,че все едно са писани едно за друго. Според мен няма значение кое се пише първо важно е да е хубаво и да си го харесвате сами. Цитирай
noob_saibot Отговорено Януари 13, 2009 Отговорено Януари 13, 2009 А какво точно трябва да знае човек за да пише текстове и музика и накрая да ги сглоби ? Не мисля че човек трябва да има някакви познания относно писането на текстове.Според няма конкретни норми и правила.Зависи от емоцията и инспирацията. Цитирай
DarkLord Отговорено Януари 24, 2009 Отговорено Януари 24, 2009 А какво точно трябва да знае човек за да пише текстове и музика и накрая да ги сглоби ? Не мисля че човек трябва да има някакви познания относно писането на текстове.Според няма конкретни норми и правила.Зависи от емоцията и инспирацията. Омг не ти трябват познания за писането на текст.Но все пак нали ти трябва да знаеш за какво пишеш ? Цитирай
Recommended Posts