Muteriac Публикувано Ноември 6, 2008 Публикувано Ноември 6, 2008 (Редактирано) Здравейте! Та търся съвети, какви перца да си купя. Свиря от около година и съм с класическа китара. Но ми омръзна да свиря само с пръсти и затова реших да пробвам и с перце (не че съм зарязал пръстовото свирене, просто си търся разнообразие). Опеделено акордите звучат по-хубаво с него. Проблема ми е, че имам две перца - едното е твърдо, а другото е доста меко. Установих, че с мекото по-лесно се свирят акордите. Но след известно време, перцето се счупи на едно място. Предполагам че е заради дебелите струни. И т.к. съм от Севлиево и най-близкото място, от където мога да си намеря приспособления за китарата е Търново, реших да го залепя. Е, нищо не стана - счупи се на още едно място, даже. След това го ових с изолирбанд и поне не ми прави проблеми. И затова искам да попитам - следващия път, когато отида до Търново, какви перца да си търся? Засега съм се ориентирал да свиря акорди с перце, а с пръсти свиря това, което ми дават на уроцие. Всичко това звучеше много тъпо нали? Редактирано Ноември 6, 2008 от Muteriac Цитирай
Arteglam Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Аз лично свиря с 1ца .Перфектни са ми Тънките перца не мога да ги понасям а най-дебелите няма смисъл.Съветвам те да си вземеш 2-3 нормани.Много трудно ще ги счупиш и ако искаш си вземи едно по тънко нз.Всеки си има предпочитания трябва да опиташ различни дебелини за да разбереш какво ти допада. Цитирай
fluti Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 (Редактирано) И на мен за свирене на акорди тънките перца са ми по приятни - имат по-"плякащ" звук някакси Тъй като още се чудиш какъв да е размера, най-добре си вземи 3-4 с различни размери - примерно 0,50, 0,70, 1мм, нещо такова, за да добиеш представа с кое ще ти е най-удобно. Ако закъсаш, винаги го има варианта да си изрежеш перце от фонокарта или някаква друга тънка пластмаса Редактирано Ноември 6, 2008 от fluti Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 (Редактирано) Не е тъпо, много хора и след години свирене продължават да търсят перфектното за тях перо, други обичат да експериментират, за трети не е от значение...хора всякакви. Най-добре си вземи 2-3 форми и 2-3 дебелини и от 2-3 материала и свири с всички докато си харесаш нещо конкретно. Аз така постепенно избрах джаз формата, ултекс и тортекс материите и дебелините 1.0-1.38мм. За други обаче ще е различно, така че най-добре да тестваш. Успех! Едит: Сега прочетох горния пост и се сетих, че гледах видео туториал (сигурно в Ютюб) как да си направим перца от компакт диск. Интересно беше. Пробвайте. Редактирано Ноември 6, 2008 от Baby Thomas Цитирай
prayer4eto Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Щом перцето ти се е счупило, явно не го държиш както трябва. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 ^ Опа, по-леко на завоите.... Най-добре е, както препоръча Baby_Thomas, да вземеш 10тина РАЗЛИЧНИ перца и да експериментираш. Както вече сам си забелязал, с меките перца акордите звучат много приятно (добавя се и едно характерно "плякане" на перото), а твърдите имат друг тон - по-плътен, по-стабилен, а и са по-удобни за сола и по-агресивно свирене (рок'н'рол, метъл, бързи пасажи и т.н.). Аз самият постоянно откривам най-доброто перце, проблемът е, че всеки път е различно Цитирай
prayer4eto Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Т'ва със "завоите" малко не го разбрах .... Цитирай
SviStyle Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Перцата са си перца.Консуматив.Изтъркаш(чупиш) едно....ами вземаш друго.Тази работа със свирене става.Свикнеш ли веднъж с дебелината, нямаш грижи.Аз и сега си вземам различни(ако няма от моите), но са винаги еднакво твърди(поне на допир) и с "моята" форма.Просто така съм свикнал, а когато започвах, изборът не беше много голям. Цитирай
Muteriac Отговорено Ноември 9, 2008 Автор Отговорено Ноември 9, 2008 Много благодаря! Намерих клипчето в тръбата и след малко ще го пробвам. Иначе от картон, овит с нещо по-твърдо, колкото да не се къса, стават готини меки перца. Цитирай
Recommended Posts