Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за перцата


Muteriac

Recommended Posts

Здравейте! Та търся съвети, какви перца да си купя. Свиря от около година и съм с класическа китара. Но ми омръзна да свиря само с пръсти и затова реших да пробвам и с перце (не че съм зарязал пръстовото свирене, просто си търся разнообразие). Опеделено акордите звучат по-хубаво с него. Проблема ми е, че имам две перца - едното е твърдо, а другото е доста меко. Установих, че с мекото по-лесно се свирят акордите. Но след известно време, перцето се счупи на едно място. Предполагам че е заради дебелите струни. И т.к. съм от Севлиево и най-близкото място, от където мога да си намеря приспособления за китарата е Търново, реших да го залепя. Е, нищо не стана - счупи се на още едно място, даже. След това го ових с изолирбанд и поне не ми прави проблеми. И затова искам да попитам - следващия път, когато отида до Търново, какви перца да си търся? Засега съм се ориентирал да свиря акорди с перце, а с пръсти свиря това, което ми дават на уроцие. Всичко това звучеше много тъпо нали?

Редактирано от Muteriac
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично свиря с 1ца .Перфектни са ми :) Тънките перца не мога да ги понасям а най-дебелите няма смисъл.Съветвам те да си вземеш 2-3 нормани.Много трудно ще ги счупиш и ако искаш си вземи едно по тънко нз.Всеки си има предпочитания трябва да опиташ различни дебелини за да разбереш какво ти допада.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен за свирене на акорди тънките перца са ми по приятни - имат по-"плякащ" звук някакси :)

Тъй като още се чудиш какъв да е размера, най-добре си вземи 3-4 с различни размери - примерно 0,50, 0,70, 1мм, нещо такова, за да добиеш представа с кое ще ти е най-удобно.

Ако закъсаш, винаги го има варианта да си изрежеш перце от фонокарта или някаква друга тънка пластмаса :)

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е тъпо, много хора и след години свирене продължават да търсят перфектното за тях перо, други обичат да експериментират, за трети не е от значение...хора всякакви.

Най-добре си вземи 2-3 форми и 2-3 дебелини и от 2-3 материала и свири с всички докато си харесаш нещо конкретно. Аз така постепенно избрах джаз формата, ултекс и тортекс материите и дебелините 1.0-1.38мм. За други обаче ще е различно, така че най-добре да тестваш. Успех! :)

 

Едит: Сега прочетох горния пост и се сетих, че гледах видео туториал (сигурно в Ютюб) как да си направим перца от компакт диск. Интересно беше. Пробвайте. :)

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Опа, по-леко на завоите....

 

 

Най-добре е, както препоръча Baby_Thomas, да вземеш 10тина РАЗЛИЧНИ перца и да експериментираш. Както вече сам си забелязал, с меките перца акордите звучат много приятно (добавя се и едно характерно "плякане" на перото), а твърдите имат друг тон - по-плътен, по-стабилен, а и са по-удобни за сола и по-агресивно свирене (рок'н'рол, метъл, бързи пасажи и т.н.).

 

Аз самият постоянно откривам най-доброто перце, проблемът е, че всеки път е различно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Перцата са си перца.Консуматив.Изтъркаш(чупиш) едно....ами вземаш друго.Тази работа със свирене става.Свикнеш ли веднъж с дебелината, нямаш грижи.Аз и сега си вземам различни(ако няма от моите), но са винаги еднакво твърди(поне на допир) и с "моята" форма.Просто така съм свикнал, а когато започвах, изборът не беше много голям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря! Намерих клипчето в тръбата и след малко ще го пробвам. Иначе от картон, овит с нещо по-твърдо, колкото да не се къса, стават готини меки перца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.