Kris_ESP_M2 Публикувано Ноември 5, 2008 Публикувано Ноември 5, 2008 Здравейте пичове Понеже ми предстои сега за коледа да си взема китара ESP M-II ( http://www.espguitars.com/guitars_m2.html ) имам няколко въпросчета. Първоначалното ми желание беше да си взема Alexi Laiho ESP ( http://www.espguitars.com/guitars_alexi.html ) само че от Dinacord ми изцепиха: 3630 euro + няколко месеца чакане за поръчка и реших, че освен ,че няма от къде да извадя толкова пари и може би не си струва, защото ESP M-II е 2300 ЛЕВА, а по параметри ги сравних и абсолютно всичко е еднакво, само тунерите са им различни. И тук идва въпросът ми- тунерите на ESP M-II sa EMG 81 (B ) / EMG 81 (N) Active p.u. , а Alexi Laiho ESP има само 1 тунер - EMG-HZ H4 p.u. и понеже аз от тунери не разбирам (само знам че EMG са едни от най-добрите (особено за тежка музика)), ако може някой да ми обясни разликата между тунерите на 2те китари. Има ли някаква особена разлика в звученето, защото аз като ги слушам 2те китари с един и същи не откривам особена разлика , а пък разликата в цената на 2те китари е огрооомна. Ясно ми е че на Аlexi е Signature модел и само тва го прави по скъп, ясно ми е че и Dinacord надуват с едно поне 1к ^^ ама хем пак ми се вижда много голяма цената, хем искам да разбера разликата Много ше съм ви благодарен ако ми просветлите Цитирай
Trysth Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Така, първо тва, на което ти му викаш "тунер" е на български адаптер. На английски - pick up. Тунер е устройство, с което си настройваш китарата. Второ, ESP M-II разполага с два активни адаптера EMG, които са (едни от) най-качествените активни адаптери. Изключително подходящи са за тежка музика. Другата китара разполага с един адаптер на същата марка, но е пасивен. За разликата м/у активни и пасивни адаптери е писано много из форума. Ако те интересува, разрови се. Цитирай
Valserp Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Казват се адаптери. Разликата м/у EMG81 и EMG-HZ е, че 81 са активни адаптери - имат вграден предусилвател, който накратко казано ти помага при свиренето на жици. HZ са пасивни, и се води, че копират тоналните характеристики на активните 81, доколкото могат, без да имат предусилвател и без да изискват батерии. Цените на Dynacord са съвсем реални, а защо китарата на Alexi e толкова въз-скъпа нямам идея. Може би само заради името. Сигурен ли си, че искаш да похарчиш 2300лв без дори да знаеш какво си купуваш? П.С. Бях изпреварен, но повторението е майка на знанието. Цитирай
Fenix Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 (Редактирано) тъй, сгреших за това, което е наречено "тунери".... Пич, ти не си ли ги хващал? За 2300 лева китара не се купува ей така... Какво значи "звучат ми еднакво"? Свирил си на двете последователно и не си открил никаква разлика ли? Предполагам не е това, щом са ти казвали да чакаш... Човек, за тия пари, отдели 200-300, иди до някоя от съседите (в солун май имаха представителство на ЕСП) и си избери китара на пипане, не по снимки Може ли да питам от колко време свириш? Още нещо - китарите са доста различни. Най-малкото по форма (много хора намират Роудсовете некомфортни за свирене). Двете имат различни fingerboards и различна дебелина на грифа, да не говорим за това, че едната е без нек адаптер и това за мен е дооста ограничаващо. Зависи за какво ти трябва де То китара с китара не си приличат... и последен едит: Като ги хванеш, ще усетиш разликата човек Редактирано Ноември 6, 2008 от Fenix Цитирай
Heartman Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 здравей! и аз съм фен на ЕSP отдавна ,но не съм имал възможност да пробвам такава,но съм пробвал активните адаптери(pickups) и звучат убийствено ,ако харесваш тежкия звук.За другата китара не знам ,но ми се струва че е скъпа ,защото е signature и при нея има само един адптер и не можеш да извадиш различни тембри от нея.Така че моя съвет е щом имаш възможност да си вземеш по евтината,но по версателната китара.Успех с покупката. P.S. Не е зле както те съветват и другите съфорумци да можеш да я пробваш преди да я вземеш или поне да знаеш с какъв neck си свирил и каква форма ти допада. Цитирай
LanceLink Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 (Редактирано) А защо не отидеш до магазина на Динакорд на Искърско шосе 7, където има ESP M-II в наличност да я пробваш? Моето впечатление беше следното, обаче: от 10-ина китари, които пробвах, тази беше най-отвратителната и то с голяма разлика. Cort KX5, Cort M500 или 600, Ibanez S520, Ibanez RG350DX и още няколко които не се сещам пробвах (тоест евтини). Всичките бяха в пъти по-приятни за свирене от M-II. Грифа като усещане на профила е бейзболна бухалка от дебелите, по всички прагчета седи някакъв мъзгоч може би от производството. Не знам за теб... аз лично 2200 лева за такава китара никога не бих дал. Иди и пробвай лично. Ехей, да можех и аз така да си избирам китарки по 2 бона като вас ... мечти, мечти... Редактирано Ноември 6, 2008 от LanceLink Цитирай
Get off Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Според ценовата листа на Динакорд Alexi 600 струва 1191,6 евро. Не знам защо са ти говорили за 3000+ Цитирай
fluti Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 В ценовата листа е дадена цена за LTD, не за ESP. Цитирай
fLiSk Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 @ Господин Ланслинк Глей ся - дебелината на грифа няма нищо общо с това колко е добра китарата - има различни грифове, с различна цел и идея дет са вика. Стратокастерите са с дебел гриф, ама си ми е удобен, това е до човек. Даже като хвана китара с по-тънък гриф и се чувствам в пъти по-некомфортно. По-лесно за употреба никак не значи по-добро. Също така ми направи впечатление че изобщо нищо не си казал за звука, тъй чè би ли споделил колко и какъв опит имаш с китари, за да знаем до колко да разчитаме на компетентно мнение ? Това не като заяждане, нито пък имам нещо общо с Динакорд, но просто забелязах че мнението е доста необосновано и общо, сравнява напълно несравними китари и ще е лесно за някой новак да се подлъже сериозно. Цитирай
sevenstring Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Към автора на темата: човек, без да ми се сърдиш, ама понеже очевидно не разбираш много от китари и на този етап не знаеш точно какво искаш: - не давай 2000+ лв. за първата си китара; - избери си китара с относително по-универсално звучене и по-стандартни характеристики, а не някоя тотална метъл резачка. Това ще ти даде малко повече "пространство", докато и когато се ориентираш точно накъде и с какво ... Цитирай
Kris_ESP_M2 Отговорено Ноември 6, 2008 Автор Отговорено Ноември 6, 2008 Лелеее изложих се много Вижте кога съм я постнал темата 2 часа през ноща беше и понеже от 1 седмица се каня да пиша тема и все забравям и снощи точно преди да си легна (спеше ми се толко много че едвам гледах) я написах и не знам що в главата ми беше тунер и малко попреимувах адаптера . Начи за тези които питат свирия от 1 година и не може да се каже че мога кой знае колко добре да свиря но не може да се каже и че не мога. Знам че като цяло ESP не е много умно да си взимам толкова рано, но предопчитам сега да дам 2500 лева от колкото сега да дам 800 (защото мойта електрическа ми я подари 1 приятел (тя е от тези от Pack-четата дето са по 200 лева) и аз общо взето свиря с електрическа на учителя ми като съм на уроци и така и така трябва да си купя някакъва) и след половин година да давам 2,5к А за това звучене еднакво което казах не беше също много уместно щото съм ги гледал 2те в едно клипче бяха свързани с 1 ефект в едно кубе и 2ма пичове свиреха, качеството на клипа беше доста добро и в звученето не се чуваше особена разлика, но това е доста относително и за тва както казах беше неуместно. Със сигурност ако ги гледам на живо ще видя разликата. А по въпроса дали съм ги държал и 2те- не съм, само М-2 съм хващал и ми е удобна, а за качество няма какво да говорим. Цитирай
Kris_ESP_M2 Отговорено Ноември 6, 2008 Автор Отговорено Ноември 6, 2008 Но пък в крайна сметка се зачудих дали наистина да не поизчакам малко и да не с хвърлям веднага толкова високо, защото пък после може да съжаляавам работата е там че съм на 15 и идеята е за коледа наще да дадат половината пари аз другата и за това бързам, но пък може ако измисля нещо до 500 да дам от мойте пък за половин година да спестя малко и пак от тях малко и да не бързам с ESPа Какво можете да ме посъветвате за до 500 (може и за повече аз вече ще преценя) някоя хубава китарка? Цитирай
fLiSk Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Ами в такъв случай: 1. Алекси Лайхо модела е специализиран. Направен е за бруталистичен метъл, затова има само един адаптер, само един вид звук и колкото и да го пънеш, друго няма да излезе особено качествено. 2. По- скъп е защото пише Алекси Лайхо, доста е различен от другата китара в много отношения, но при толкова висок клас китари разликите са по-скоро въпрос на вкус а не на по-добро или по-лошо 3. При това положение, по-добре хвани учителя си (ако ти преподава електрическа китара) и отидете заедно, за да посвири на нея. Китарите са много, много различни, само че на теб ти е малко рано да чуеш всички разлики в звука, трябва да ти минат повечко китари през ръцете. И последно: по видеота в Ютюб, с (предполагам) отвратителен звук, особено когато са прекарани през брутален ситоршън китарите, не може да се съди за звука и разликите. Китара, дори ако ще я ползваш за най-бруталния метъл и няма да спираш диста се чува и оценява най-добре на чисто, пъхната в чистия канал на усилвател. В тази връзка - имай предвид че една страхотна китара пъхната в евтин усилвател (какъвто предполагам ползваш) няма да е кой знае колко по добре звучаща, ще се усеща разликата но няма да е фрапираща. Виж евтина китара в наистина добър усилвател може да звучи страшно добре. Цитирай
simeon4o Отговорено Ноември 6, 2008 Отговорено Ноември 6, 2008 Земи си М2 катанаи малко формата е класика. По удобна е за свирене. Стрелата е тегава форма. Цитирай
Kris_ESP_M2 Отговорено Ноември 6, 2008 Автор Отговорено Ноември 6, 2008 Хмм мисля че видях един Marshall в Dinacord и беше на добри пари така че колкото и да ме боли сърцето ще заделя и за него Моя иначе е Behringer за някъде 50тина лева ^^ Мерси за съвета Цитирай
Recommended Posts