Jump to content
Българският форум за музиканти

Номощ


Kaloqn

Recommended Posts

Здравейте, преди около една седмица си намерих някаква стара китара Кремона от 1981ва година и реших да я пробвам. Сложих и нови струни, пооправих я и така тя просвири. Баща ми се е занимавал отдавна с китари и ми помогна да я настроим. Проблемът е че за да е в тон трябва струните да са изпънати почти до край което според мен не е нормално и същевременно прави натискането им много трудно (особено за начинаещ като мен). Мисля че грифът и е по малък от колкото трябва да бъде и затова трябва да бъдат изпънати толкова струните. Ето снимка http://www.picvalley.net/v.php?p=u/886/1866680701.JPG Лесно мога да намаля тоналноста но песните не излизат хубаво. Въпроса ми е : Това което си мисля (по горе) така ли е и трябва ли да си взема нова китара ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намери си един тунер - може и софтуерен и да използваш компютърно микрофонче и я настрой с тунера. Мисля, че няма да имаш проблем след това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за съдействието. Така, китарата е настроена според това клипче

И звучат по същия начин Струните не са дебели а са си нормални, а найлонови няма да сложа. Мисълта ми е че ако погледнете снимката ще забележите че грифа е голям колкото тялото на китарата даже с 3 см. по къс това май нетрябва да е така и според мен заради това нещо трябва да се изпънат толкова за да са в тон. Не само според мен са изпънати много а и според баща ми който е свирил на китара преди 10тина години и знае за какво става на въпрос. Предложения ?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накара ме да свалям вехтата Кремона от секцията и да меря :help: Всъщност изглежда точно като твойта, като изключим скосението накрая на грифа. Не ми се вярва дължината на грифа да оказва влияние върху това, по-скоро дебелината на струните и височината им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК. Значи, имам комплект по-тънки струни от тези с които съм в момента, с малко по-тънки, но все пак са по-тънки :help: И така като са по-тънки това означава ли че ще се натискат по лесно и ще трябва да се опънат по-малко за да са в тон ? И да ги сменя ли ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май колкото и да сменяш няма да има файда, защото предполагам китарата е класическа, освен, ако не е някой извратен модел, а не е уестърн китара, както ти се иска на теб и на баща ти, който е свирил преди 736 години. Та, ако китарата е класическа, както вероятно е, слагането на метални струни води само и единствено до чупене, не веднага и не ефектно, а примерно за седмица в стандартен строй. Така и така баща ти те е видял, че ти е зор да свириш, по-добре опитай да го изкрънкаш 80лв. и си купи уестърн китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен на тази китара (така като я гледам) трябва да се сложат найлонови струни. Въпросът найлонови или метални не е въпрос на вкус, а на конструкция на китарата. Ако се сложат метални струни на китара, направена за найлонови можеш да я повредиш (да изкривиш грифа, който е предвиден за по-малко усилие). Аз съм го правил, та знам:thumbup:

 

Но нека някой по-знаещ да се изкаже дали китарате наистина е за найлонови струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dread, явно ги разбираш нещата. Значи имам около 230 лв ще си взема една акустична китара за около 130-160 лв те са толкова някаде и ще дрънкам. М/у др-то тази уестърн китара дето казваш нали става дума за акустична ;] И мерси за помоща на всички. Лека вечер

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Western е това животно.

А ето това е класическа китара.

И 2-те са акустични китари, макар че на класическата всички и викат класическа, а на уестърн - акустична. :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenangel:

 

Kaloqn-е, няма ли някой, който в момента се занимава със свирене на китара, да ти обясни какво-що... Не се обиждай, ама някои от нещата, които си написал са абсурдни. Просто това е класическа китара, тя не е предвидена за използване с метални струни. Предвидена е да свири с найлонови струни, които по принцип седят по-високо. Това означава, че е възможно китарата, ако не е ползвана достатъчно дълго време, да се е деформирала и струните да са се вдигнали още по-високо. А като сложиш едни метални струни за акустична китара, нормално е да ти се струва че са прекалено опънати и че се натискат прекалено трудно. Щом имаш пари - отиди и си купи една по-хубава акустична китара, започни да свириш, а междувременно започни и да се образоваш относно конструкцията на китарата, каква роля има дължината на грифа и според нея мястото на задното магаре на китарата, големината на резонаторната кутия (тялото), какво е мензура на китара и т.н.

 

Не искам да звуча наставнически, но... това са неща, които всеки трябва да знае... и да ги научи възможно най-скоро. :greenangel:

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък ще спомена само, че съм виждал стари модели "Кремона", които са си предвидени точно за метални струни, а тялото е на класическа китара.

Най-вероятно, понеже инструментът е стар, грифът тотално се е огънал и съответно струните ти стоят по-високо, отколкото е нужно. Ако дадеш странична снимка на главата, тялото и грифа, няма да е зле.

 

И понеже китарата е стара, няма да е зле да отиде при някой лютиер да я погледне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kakто @prayer4eto каза вероятно тази китара си е за метални струни .. нищо че е класическа .. може да се види че ключовете са с метални оси... което това зна4и .. обикновенно

 

а варианта да си купиш нова китара звучи много добре :greenangel:))) .... има "опастност" обаче Крамоната да е с по добри "акустични" свойства

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.