Kaloqn Публикувано Октомври 27, 2008 Публикувано Октомври 27, 2008 Здравейте, преди около една седмица си намерих някаква стара китара Кремона от 1981ва година и реших да я пробвам. Сложих и нови струни, пооправих я и така тя просвири. Баща ми се е занимавал отдавна с китари и ми помогна да я настроим. Проблемът е че за да е в тон трябва струните да са изпънати почти до край което според мен не е нормално и същевременно прави натискането им много трудно (особено за начинаещ като мен). Мисля че грифът и е по малък от колкото трябва да бъде и затова трябва да бъдат изпънати толкова струните. Ето снимка http://www.picvalley.net/v.php?p=u/886/1866680701.JPG Лесно мога да намаля тоналноста но песните не излизат хубаво. Въпроса ми е : Това което си мисля (по горе) така ли е и трябва ли да си взема нова китара ? Цитирай
SomeoneElse Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 Намери си един тунер - може и софтуерен и да използваш компютърно микрофонче и я настрой с тунера. Мисля, че няма да имаш проблем след това. Цитирай
abductor Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 Може би си сложил твърде дебели струни? Цитирай
badValue Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 другото нещо .. за "омекотяване" на струните .. слагаш найлонови !!!! Цитирай
Kaloqn Отговорено Октомври 27, 2008 Автор Отговорено Октомври 27, 2008 Благодаря ви за съдействието. Така, китарата е настроена според това клипче И звучат по същия начин Струните не са дебели а са си нормални, а найлонови няма да сложа. Мисълта ми е че ако погледнете снимката ще забележите че грифа е голям колкото тялото на китарата даже с 3 см. по къс това май нетрябва да е така и според мен заради това нещо трябва да се изпънат толкова за да са в тон. Не само според мен са изпънати много а и според баща ми който е свирил на китара преди 10тина години и знае за какво става на въпрос. Предложения ? Цитирай
abductor Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 Накара ме да свалям вехтата Кремона от секцията и да меря Всъщност изглежда точно като твойта, като изключим скосението накрая на грифа. Не ми се вярва дължината на грифа да оказва влияние върху това, по-скоро дебелината на струните и височината им. Цитирай
Kaloqn Отговорено Октомври 27, 2008 Автор Отговорено Октомври 27, 2008 ОК. Значи, имам комплект по-тънки струни от тези с които съм в момента, с малко по-тънки, но все пак са по-тънки И така като са по-тънки това означава ли че ще се натискат по лесно и ще трябва да се опънат по-малко за да са в тон ? И да ги сменя ли ? Цитирай
Dread Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 Май колкото и да сменяш няма да има файда, защото предполагам китарата е класическа, освен, ако не е някой извратен модел, а не е уестърн китара, както ти се иска на теб и на баща ти, който е свирил преди 736 години. Та, ако китарата е класическа, както вероятно е, слагането на метални струни води само и единствено до чупене, не веднага и не ефектно, а примерно за седмица в стандартен строй. Така и така баща ти те е видял, че ти е зор да свириш, по-добре опитай да го изкрънкаш 80лв. и си купи уестърн китара. Цитирай
byclops Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 Според мен на тази китара (така като я гледам) трябва да се сложат найлонови струни. Въпросът найлонови или метални не е въпрос на вкус, а на конструкция на китарата. Ако се сложат метални струни на китара, направена за найлонови можеш да я повредиш (да изкривиш грифа, който е предвиден за по-малко усилие). Аз съм го правил, та знам Но нека някой по-знаещ да се изкаже дали китарате наистина е за найлонови струни. Цитирай
Dread Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 Викаш, аз горе нищо не написах ? Цитирай
Kaloqn Отговорено Октомври 27, 2008 Автор Отговорено Октомври 27, 2008 Dread, явно ги разбираш нещата. Значи имам около 230 лв ще си взема една акустична китара за около 130-160 лв те са толкова някаде и ще дрънкам. М/у др-то тази уестърн китара дето казваш нали става дума за акустична ;] И мерси за помоща на всички. Лека вечер Цитирай
Slav Отговорено Октомври 28, 2008 Отговорено Октомври 28, 2008 Western е това животно. А ето това е класическа китара. И 2-те са акустични китари, макар че на класическата всички и викат класическа, а на уестърн - акустична. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Октомври 28, 2008 Отговорено Октомври 28, 2008 (Редактирано) Kaloqn-е, няма ли някой, който в момента се занимава със свирене на китара, да ти обясни какво-що... Не се обиждай, ама някои от нещата, които си написал са абсурдни. Просто това е класическа китара, тя не е предвидена за използване с метални струни. Предвидена е да свири с найлонови струни, които по принцип седят по-високо. Това означава, че е възможно китарата, ако не е ползвана достатъчно дълго време, да се е деформирала и струните да са се вдигнали още по-високо. А като сложиш едни метални струни за акустична китара, нормално е да ти се струва че са прекалено опънати и че се натискат прекалено трудно. Щом имаш пари - отиди и си купи една по-хубава акустична китара, започни да свириш, а междувременно започни и да се образоваш относно конструкцията на китарата, каква роля има дължината на грифа и според нея мястото на задното магаре на китарата, големината на резонаторната кутия (тялото), какво е мензура на китара и т.н. Не искам да звуча наставнически, но... това са неща, които всеки трябва да знае... и да ги научи възможно най-скоро. Редактирано Октомври 28, 2008 от SomeoneElse Цитирай
prayer4eto Отговорено Октомври 28, 2008 Отговорено Октомври 28, 2008 Аз пък ще спомена само, че съм виждал стари модели "Кремона", които са си предвидени точно за метални струни, а тялото е на класическа китара. Най-вероятно, понеже инструментът е стар, грифът тотално се е огънал и съответно струните ти стоят по-високо, отколкото е нужно. Ако дадеш странична снимка на главата, тялото и грифа, няма да е зле. И понеже китарата е стара, няма да е зле да отиде при някой лютиер да я погледне. Цитирай
badValue Отговорено Октомври 28, 2008 Отговорено Октомври 28, 2008 kakто @prayer4eto каза вероятно тази китара си е за метални струни .. нищо че е класическа .. може да се види че ключовете са с метални оси... което това зна4и .. обикновенно а варианта да си купиш нова китара звучи много добре ))) .... има "опастност" обаче Крамоната да е с по добри "акустични" свойства Цитирай
Recommended Posts