Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара за незрящ


Dread

Recommended Posts

Привет на всички! Наскоро ми беше възложена задачата да помогна при избора на електрическа китара за едно сляпо момче. Аз смея да твърдя, че съм наясно точно какво трябва спазя при избора, но въпреки всичко ще се почувствам по-уверен, ако получа мнения и тук. Момчето е на 16 години от София и е напълно незрящ. Има огромно желание да се научи да свири именно на ел. китара, като родителите му са отделили прилична сума за инструмента сам по себе си - 500 до 600лв., което е напълно достатъчно, за да се закупи инструмент за начинаещ. Допълнителната апаратура не влиза в рамките на тези средства, не ги мислете тях, за мен там изборът е ясен. Намерен е музикален педагог, който да може адекватно да се занимае със деликатното положение на ученика си, като въпросният педагог е класически китарист и именно поради тази причина няма да участва в избора на инструмента, тъй като и сам той, доколкото разбрах, си няма доверие. Сега малко относно моята преценка - момчето иска китара с "ръчка", което си е проблем, защото флойдът в случая е подчертано неуместен избор по разбираеми причини. Трябва му китара за рок и метъл, като аз съм се спрял на страт форма поради универсалността й и удобството. Сингъл адаптери не желае. Приемливият вариант е уилкинсън тремоло или тюн-о-матик, който обаче няма да е с уами бар. Мисля да е с джъмбо прагчета, за да са по-лесно напипваеми. Но истината е, че нямам идея още за марка и подробности. Разбира се пичът ще си я хване и сам тази китара, но той ще свири на електрическа за 2-и път, така че все едно. Искам да попитам съгласни ли сте с моите разсъжеденя и ако не сте, какво поред вас е редно да променя в идеите си. Аз съм добре запознат с бедния избор по местните магазини, но и марка и модел на назовете, няма да ви се сърдя. Китарата няма да бъде скуайър!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Squier, но японски(или корейски). Те са друга хава.

Май и адаптери беше сменил.

 

Не е зле изборът по магазините.

Jackson JS 30 string thru body?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За около 500-600 лева мисля Уошбърн и Корт имат доста добри модели. Струва си да се погледнат.

 

На мен ми е малко странно само че той иска и ще си купи електрическа китара, а ще му преподава класически преподавател, но как да е, това са си техни неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тъжната истина е, че малко преподаватели могат адекватно да се занимаят с незрящ ученик, а въпросният даскал е имал опит с такива. Макар и класически китарист, той може да свири на ел. китара, колкото да му предаде най-фундаменталното. И хайде моля ви, не ме нападайте заради скуайърите, имал съм два, през ръцете ми са минали още пет, не ги харесвам, а изборът на инструмент ми е поверен, наречете ме предубеден, но при условие, че разполага с 600 лева, просто няма да се спра на тази марка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това беше единственият модел, който отговаря напълно на изброените характеристики - двойни адаптери + обикновено тремоло. Всички други инструменти (на други фирми) са или без ръчка, или е флойд роуз, или не са само двойни адаптери. Аз лично си харесах един "artcore" модел (semi-hollow) на Ibanez, но той е 1000 лева и не е с тремоло...

 

Моделите на Cort казват че са добри за цената си, а китарите са наистина евтини. Например X серията.

 

Така че, ако супееш да разубедиш момчето за "ръчката", имаш доста голям избор. А пък не виждам също причина, ако държи на нея, да не е флойд роуз. Нали има учител, той може да се занимае с него и да му покаже. А пък ако той не знае, може да се научи, все пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...най-ниския клас ibanez - gio, модела grg170dx мисля че също покрива изискванията ти...

..иначе cort, washburn, jackson също имат евтини бюджетни решения с тремоло...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих ти препоръчал китарите Blade,има ги във Фактор.

Ако имаш път на там хвърли едно око.Не са лоши а има всякакви варианти от към електроника и тремоло.

Напълно съм съгласен с теб,че китарата трябва да е лесна за обслужване,поради деликатността на ситуацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tия Blade май идват по-скъпо от предвидения бюджет. Иначе на теория са много добре...

Виж тази:

http://www.thomann.de/de/ibanez_sa120exbk.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж Vintage PRS копията, има ги във новия xxxx 2 двойни и тремоло или пък някое друго PRS копие, но за тия пари като че ли Vintage са най-пипнати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kaто притежател на Корт (а и не само) няма как да не те посъветвам да огледаш моделите на тази марка.Нито флойдовете са лизензни ч***и (лицензни са, но не са ч***и :cheers2: ). А иначе наистина когато опре до смяна на струни и настройка на флойда сигурно ще е по-скоро пречка, но в крайна сметка темата е да се дават съвети за китара, а не общи приказки :whistle: Както е решил, тъй да е :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че Джаксъна е удачният избор в случая, но няма да задълбавам в това.

Замислих се какво би било специалното на китара за незрящи. Аз лично бих я занесъл на лютиер да й направи малки дупчици или бабунки от горната страна на грифа, на местата където са точките. Със затворени очи май това е най-големия проблем.

Иначе е готино, че е амбицирано момчето. Само даскала дано е наясно с разликите в техниката между класическата и електрическата китара, че май не са малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.