rdg_design Отговорено Декември 16, 2008 Автор Отговорено Декември 16, 2008 Къв е тоя битак дето продават китари ве xD Тук,в Русе има постоянен автопазар и само в събота и неделя изнасят всякакви авточасти и кой каквото има за продаване,вкл. музикални инструменти,усилватели,тонколони и др.Повечето стока е от Германия и Италия. С уважение RDG Цитирай
rdg_design Отговорено Декември 16, 2008 Автор Отговорено Декември 16, 2008 След това,след като сме свалили всички слоеве бои,си очертаваме новата форма на тялото,която ни допада и я изрязваме. Искаме да избегнем предния панел и да вградим адаптерите.За целта изрязваме цял преден панел с формата на тялото. Нанасяме лепило,залепяме,притискаме,за допълнително осигуряване поставяме и няколко видии за дърво. Следва С уважение RDG Цитирай
tednet Отговорено Декември 16, 2008 Отговорено Декември 16, 2008 Сори ако е малко тъпичко въпросчето ми, но така като слагаш още един панел отгоре, не вдигаш ли и бридж-а? Това прецака височината на струните и ще трябва да правиш ъгъл на нек-а. А ще трябва да лепиш дърво там където са болтовете и да направиш ъгъла така, иначе ако сложиш някво малко парченце дърво или гума, голяма част от състейн-а ще се загуби :/ А междудругото от какво дърво е предният панел? Цитирай
Fenix Отговорено Декември 16, 2008 Отговорено Декември 16, 2008 Ем, ако изшкури достатъчно от тялото, няма нужда а и освен това може да не шкури, а просто да изреже дупка на панела и бриджа просто да мине през нея и да си остане на височинката на която е Цитирай
patient Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Ае извинете ме ако въпросът ми е малоумен, ама взех да остарявам и недовиждам, тоя предния панел от ламинатни плоскости ли го режете, щот така изглежда или само е лепнат некъф фурнир отгоре?! Цитирай
rdg_design Отговорено Декември 17, 2008 Автор Отговорено Декември 17, 2008 (Редактирано) Панела е ламинатна плоскост 7мм,а за запазване на дебелината,горната част също е намалена със 7мм.Главите на видиите се скриват като 1:посипваме в отвора малко сода бикарбонат и после 1-2 капки моментно лепило/каноконлит/,това повтаряте 1-2 пъти,докато се покаже над отвора и след 1мин. е готово за обработка.Този метод гарантира,че няма да се получи "потъване" при боядисването. Забранявам Ви да се притеснявате да питате!Някой беше казал "няма срамни въпроси,има срамни отговори". С уважение RDG Редактирано Декември 17, 2008 от rdg_design Цитирай
patient Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Ъ-ъ-ъ тази ламинатна плоскост със сигурност ще се отрази на звученето на китарата, но пък де да знае човек, може и да зазвучи хубаво. Според мен използването на такива плоскости за тази цел не е добра идея. Ако трябва да е нещо евтино, по-добре да е шпертплат - прави се от дърво все пак, а не от някакви поли-блабла съставки и талашит. Освен това ламинатът е доста плътен, и струва ми се това ще приглуши като цяло звученето на китарата. Цитирай
dandilov Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Аз гледах преди малко една счупена ламинатна плоскост и ми се видя, че е направена от много добре пресована хартия или картон. Не ми приличаше на дървесни частици... Ако е хартия и картон - кофти, та макар и добре пресована. Според мен за "топ" си трябва дърво и то хубаво дърво, за да звучи добре китарата и да има "sustain" (да не заглъхва бързо). Не случайно при Gibson например тялото макар и от махагон е комбинирано с кленов (яворов) "топ". Така си мисля аз. Поправете ме ако греша. Цитирай
tednet Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Еми попринцип е така, но ефектът е много малък. Защото има къде да резонира тона. Ако беше издълбана, тоя топ щеше да има огромно значение. Но в този случай, не е болка за умиране. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Абе чудя се, толкова ли няма примерно бук, орех, махагон, череша, явор, липа, топола или нещо друго, та хвърляте толкова труд с тия материали. Цитирай
dandilov Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Абе чудя се, толкова ли няма примерно бук, орех, махагон, череша, явор, липа, топола или нещо друго, та хвърляте толкова труд с тия материали. В смисъл да си направят ново тяло от "суров" материал ли? Цитирай
rdg_design Отговорено Декември 17, 2008 Автор Отговорено Декември 17, 2008 Онзи поръчков материал,който чакам от 2месеца още се бави,за това си уплътняваме времето и не спираме да експерементираме.Предметът на последната работа показва как всеки може да си изработи ефектна китара с минимални вложения.Не е за подценяване и комерсиалната страна на въпроса.Повечето начинаещи,млади музиканти залагат на ефектният вид,отколкото на перфектния звук,така че изпълняваме всички желания.Относно използването на ламинат/мин7мм-мах8мм/,може двустранно/преден и заден/ е много по-добро от шпертплат.Проблема на шпертплата е епоксидното лепило м/у пластовете за състейн-а и тежестта на тялото. С уважение RDG Цитирай
the_gorer Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 (Редактирано) Мен лично ме кефи развитието. Междудругото, какви са тези "ламинирани плоскости", за които всички говорят? Бих искал да си взема. Единственият вид ламинирана плоскост, който познавам аз е шпертплатът. И в него няма нищо лошо - телата на немалка част от Скуайърите и другите евтини китари са направени от шпертплат и с подходящи адаптери звучат предоволно. Редактирано Декември 17, 2008 от the_gorer Цитирай
rdg_design Отговорено Декември 17, 2008 Автор Отговорено Декември 17, 2008 Мен лично ме кефи развитието. Междудругото, какви са тези "ламинирани плоскости", за които всички говорят? Бих искал да си взема. Единственият вид ламинирана плоскост, който познавам аз е шпертплатът. И в него няма нищо лошо - телата на немалка част от Скуайърите и другите евтини китари са направени от шпертплат и с подходящи адаптери звучат предоволно. Здравей,това са онези плоскости за под,около 14-18лв кв.м. от магазините за строителни материали. Поздрави RDG Цитирай
patient Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Аз гледах преди малко една счупена ламинатна плоскост и ми се видя, че е направена от много добре пресована хартия или картон. Не ми приличаше на дървесни частици... Ако е хартия и картон - кофти, та макар и добре пресована. Според мен за "топ" си трябва дърво и то хубаво дърво, за да звучи добре китарата и да има "sustain" (да не заглъхва бързо). Не случайно при Gibson например тялото макар и от махагон е комбинирано с кленов (яворов) "топ".Така си мисля аз. Поправете ме ако греша. По-качествения ламинат е от пресовани стърготини и лепило, по-йофтиния е от същото, ама най-отпадъчното, демек последния възможен прахоляк и ситнеж останал от дървообработката - за това ти изглежда като хартия. И в двата случая обаче, говорим за материал с много висока плътност, което според мен ще даде отражение на звученето. RDG, ако не е проблем, като я завършите тая китарка, запишете едно семпълче с нея. Вярвам, че не само на мен, а и на всички останали ще им е любопитно да чуят гласа на това творение. Току виж въведеш нова мода в китаропроизводството, а на фона на непрестанно растящите цени на дървесината, екоактивистите и скъсаните ни джобове, това може да се окаже разумен компромис. Цитирай
Recommended Posts