Jump to content
Българският форум за музиканти

Japan & Korea


Gogo-Krossfire

Recommended Posts

Гледкам си в този ранен час разни китарки из нета и един факт ме накара доста да се зачудя. Значи, китарките които гледах бяха на добре познатите ни ESP и Jackson. Та, не знаех, че средните класове на ESP, сиреч LTD ,са корейски ( за тази некомпетентност сам съм си виновен, но никога не съм се интересувал от ESP китарите ), докато средните класове на Jackson са джапанки :hysterical: Японците няма какво да ги мисля, от тях само добро съм видял :hysterical: Ibanez-a ми RG550 е японски, толкова години вече no problem :hysterical: ЕSP високия клас са японски :) Както и много хора твърдят, че японците имат страшен контрол над качеството, по нищо не отстъпват на USA и им се доверяват :) Докато това Made In Korea хич не ми прозвуча добре, като знам какви са кореиските Ibanez-и. Незнам, може при ESP да е савсем различно положението :) Та, имам ли право да се съмнявам или несправедливо не се доверявам на иначе така обичаните от мен корейци :)

 

И втори въпрос ( като ще отварям тема ) :) Нещо немога да вдяна, каква е точно разликата между ESP и LTD. Значи при Jackson-ите разликата във високите и средните класове е очевадна :) Твърдят, че са хендмейд, използват специален отбран мейпъл за грифовете и повечето идват с оригинални флойдове :) Докато при ESP i LTD все едно си направил Copy & Paste :) Значи, ако горе посоченият корейски фактор е безпроблемен и изработката е еднакво добра... нещо... :) Вярно, че ESP-тата идват с оригинални флойдове, но примерно, както аз искам в момента китара с твърд бридж, хич не ме грее това предимство :)

 

Може аз да съм в някаква велика заблуда, моля да ме извините ако е така, но просто ми стана много любопитно :)

Редактирано от Gogo-Krossfire
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят опит с корейска китара (Washburn) е повече от положителен. Вярно, сток адаптерите не струваха (нормално явление), но, като изключим това, за 3 години яка експлоатация нямам нито една техническа забележка към тази китара. Тяло, гриф, електроника, хардуеър - всичко се държи перфектно, вкл. Флойд и заключване, които се оказаха просто железни (изкарвал съм цял концерт с яко ръчкане, без да я настройвам, и не е мърдала).

 

Като цяло корейците имат сериозни традиции в този бранш и не може да се счита, че "Made In Korea" е синоним на некачествен инструмент. Самият факт, че там се произвеждат китари от среден клас (USD 500-1000), говори в полза на това, че може и да са low cost, но не си оставят ръцете.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да се плашиш, напоследък от Корея излизат доста добри китари от среден клас, даже гонещи висок. Само на първо четене ми изникват 4-5 марки китари, които напоследък станаха популярни с доброто отношение качество-цена (горе както е посочено и Уошбърн са една от тях). Така че ако имаш възможност да пробваш китарката и ти хареса, това не трябва да те притеснява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам за корейските,но ниските класове на LTD са произведени в Китай и Индонезия. Което според мен не ги прави автоматично калпави китари. В къщи имам една ЕС-50 която е най-прецизно иизпълненият продукт произведен в Китай ,който някога съм виждал. Още при закупуването сетъпа и беше перфектен.Забележките ми са по-скоро откъм подбор на материали отколкото от изпълнението.Нямам голям опит с нискобюджетните серии, но смятам че за цената си

LTD наистина дават повече от това което може да се очаква. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам LTD Viper 400 и определено мога да кажа, че китарата си заслужава цената, която платих, а именно 1338 лева. Китарата е корейска но това не значи, че е некачествена. На гърба й, на плочката за електрониката има стикер, на който пише Inspected in the USA и има подпис от човека, който я е инспектирал. Естествено, китарата си е среден клас - не е тояжка за 400 лева. Върху тях нямам наблюдения.

 

А относно втория ти въпрос за разликата между ESP и LTD - http://www.espguitars.com/support_faqs.html#1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Ibanez също важи. Изобщо това с Япония срещу Корея е малко отживелица от 90-те години. Тогава е било едно, сега друго. Сега всичко е гадно... :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Ibanez също важи. Изобщо това с Япония срещу Корея е малко отживелица от 90-те години. Тогава е било едно, сега друго. Сега всичко е гадно... ;)

 

Хехех, малко си краен :cheers2:))) Но всъщност ако говориш за преоценените Ibanez китарки, които биват внасяни в Бг - да прав си, и в Japan да е правено - пак няма да е това, което трябва, просто щото тая китара не се е получила добре и от завода я дават на по-ниска цена, щот' не минава качествения контрол (няма да я хвърлят я) и нашите веднага, щото е по-евтино, а те тука могат да си го продадат на бруталната цена, ги взимат и това е, което внасят тук.

 

Най-бруталния случай беше с един Ibanez К7 на 1 приятел - това е китара, която се прави в Япония, освен това е и е signature модел, от който се очаква нечовешко качество. Пичът беше неприятно изненадан, че грифа на китарата е гаден, а звука - още по-гаден, като 3-та струна по неведоми причини избиваше над другите като ниво. Беше купена от Бг.

 

Аз имам Apex Custom а.к.а. Apex1, който е наследникът на К7. Разликата е, че моята беше доставена с 300 зора от Лос Анджелис от съфорумника ни Иван Манолов (за положените усилия от негова страна да бъде доставена тая китара съм му искрено признателен) директно от централата на Ibanez там. Американците обаче явно ги интересува какво внасят в страната си, съответно китарата е произведение на изкуството и като изглед, и като гриф, и като звук - АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ЗАБЕЛЕЖКИ!!!

 

Имам и Ibanez RG1527 (пак внасян от Ванката, също нечовешка китара, щото освен качествения контрол на американците той също ги подбира), както и Ibanez RG7321, който обаче е правен в Корея, но е купен от World of Music в Лондон (даже още му седи баркода оттам :) ). Принципно, RG Fixed, какъвто е RG7321 се прави в Корея. Разлика в качеството обаче НЯМА!!! Просто RG1527 и Apex1 са друг клас инструменти и това си личи. Качеството на изработката обаче не е по-ниско. ИНТЕРЕСНОТО обаче в случая е, че тествах от любопитство чисто нови RG7321 и RG1527 тук и се натъкнах на неприятна разлика - нещо не беше както трябва. На RG7321 забелязах, че отзад пише Индонезия или Малайзия, не си спомням вече. Другата си беше японска. За да съм крайно безпристрастен обаче, трябва да отбележа, че Икономов беше внесъл на един друг приятел един Ibanez RG2570, който също беше изключително качествена китара, което ме зарадва, че и тука хората почват да се усещат, че качеството продава, а липсата на такова срива бизнес.

 

В заключение - Япония/Корея не е маркер за разлика в качеството, просто различните модели се правят на различни места. Трябва да имаш база за сравнение, когато купуваш инструмент - пипаш, слушаш и сравняваш, за да си вземеш нещо, от което наистина си доволен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.