Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на електрическа китара


Stitch

Recommended Posts

Дано не съм объркал мястото на темата, простете ако съм сгрешил. Та искам да си купя електрическа китара и разполагам с около 2000лв , могат да ми се откъснат още малко от сърцето. Хвърлил съм око на Gibson Les Paul Studio само че не виждам да продават в България освен в един сайт дето струва 2699лв или нещо такова, като имате предвид, че в сайта на Gibson струва 1600 долара,което по курса на долара прави 2000лв .Гледам че в EBAY ги има по 1200 и нещо долара ама не е като око да види, ръка да пипне. Мен по принцип ме влече музика от типа на Axel Rudi Pell, AC DC и подобни. Не знам за такъв стил музика кои китари са подходящи. Може би Fender, Ibanez и Gibson, но тук вече ще чакам вашите предложения, защото съм пипал ел. китара само веднъж. Свиря на класическа китара с нокти от една година и по мои надежди се надявам да мога с нокти и на електрическата, защото някак си алтернативата на едно перце пред 4 нокътя не ми се вижда по-добра. Благодаря предварително за помощта ви :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

...поздравления за избора на Gibson Les Paul ...спрял си се на най-доброто...макар че Studio не е съвсем пак ще свири по-добре от огромния процент алтернативни китари...моя съвет е да пробваш първо да намериш нещо на старо...един Gibson Les Paul на старо не би бил по-лош от нов такъв ако собственика го е пазил подобаващо...а освен това за 2000лв. има шанс да изкочи нещо по-добро от Studio...поразрови се...пусни обява в раздел "купувам"...има агенти като колегата Вайчо които са склонни да намират разни ценни китари...все ще изпадне някоя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора, ще пусна тема там. Това означава ли да не се интересувам от други марки и че Gibson-а най си заслужава?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност май предпочитам Studio-то пред втората употреба. Някак си не ми се иска китара над коиато се е потил друг.В БЪлгария продават ли нейде нови Gibsoni?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...а хам...предпочиташ ги девствени...лошо няма...иначе в България доколкото знам няма магазин за Гибсани...че е една от най-добрите марки спор няма...сега зависи какво свириш...понеже аз лично много се радвам на лесполките обаче са неизползваеми за моя стил музика примерно...ако ти трябва нисък строй...или тремоло...най-добре е ако ще го вземаш студиото да го пробваш...не съм проверявал но няма начин да няма Гибсани в Букорещ или Солун...а не е кой знае колко пътя до там...ама пробваш>харесваш>плащаш>вземаш...поне аз така ги обичам да стават нещата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко забележки:

- забрави да свириш на електрическа китара с нокти - перцето не е измислено случайно;

- това, че някой друг се е потил над нея, е доста повърхностно съображение да отхвърли китара на старо - освен че отстъпката за "втора употреба" понякога ти дава възможността да си купиш много по-класен инструмент, китарата на старо е и тестван инструмент - ако е имала фабрични несъвършенства, имало е време да се покажат и първият собственик да ги оправи, и, не на последно място, дървото е улегнало и е "проверено" във времето (ако нещо е имало да се измята, вече да се изметнало и т.н.);

- за тези доста сериозни пари си точно на границата между силно оскъпена по български цени (особено ако сайтът е, който си мисля) нова китара от по-нисък клас, която на всичкото отгоре може да се окаже някой Б-сток изчистен от западните складове, и такава от "бял" пазар (Щатите или др.), нова или на старо, но от по-висок клас; според мен си струва да се поогледаш добре из нета за втория вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, ама за да вземе на старо толкова скъп инструмент, трябва да има кой да му го огледа... това не е като да огледаш скуаерче...трябва да си имал скъпи инструменти.

 

За ноктите - по принцип да - не се свири с нокти на ел. китара твърде често, но аз не бих наложил каквито и да е ограничения върху свиренето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Те сами ще се наложат - като си ги изпочупи:). Или като му се прииска да направи заглушаване или pinched harmonics ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За нокти незнам,но с пръсти може да се свири. Въпрос на стил и навици. Не вярвам Марк Нопфлър да няма пари за перца :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах за ноктите не се тревожете. Мисълта ми беше да ниама по средата някой pickup дето да пречи. Свидетел сам как един приятел(който печели конкурси за класическа китрара) свири класика на ел. китара . Иначе сигурно има и моменти когато перцето е незаменимо.Така или иначе аз имам перца. Ами ще тарся втора рака тогава. А какво мислите за Fender-ите? Гледам модела American Standard. Той заслужава ли си обмисляне? Чувал съм че Fender-ите имат удобен гриф.

Редактирано от Stitch
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фендера е с по-тънак гриф от Гибсъна за това някои казват че е по-удобен за свирене. Ако си свикнал на класическа китара дебелината на грифа едва ли ще ти бъде проблем. Но разликите между тези два типа китари са много. За кой модел на Фендер се интересуваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно е гледал америкън стандарт стратокастър. Разликата между фендър и гибсън е дооооста голяма - страта идва с тремоло, има единични намотки (променимо), по-дълга мензура (тоест гибсъна е по-нисък като звук), страт има по-малко състей от лес пол (така разправят), страта е по-лек, лес пол е с по-дебел гриф (което може и да е предимство, всеки си има предпочитания). И двете стават за всякакъв стил музика. Номера е да пробваш всяка от тях. В България не знам дали ще намериш къде. Ако трябва, измоли някой съфорумник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва първо да разбереш какъв тон искаш.

 

Тона на гибсън е много богат и дълбок, като има доста ниски и е басов. Неговата мензура(дължина на опънататат струна) е малко по-малка(628мм) и съответно струните стоят малко по-отпуснато. Грифа не е завинтен за тялото с винтове, а има специална set-neck конструкция. Това води до ОСЕЗАЕМО по-дълги тонове, особено на по-високите позиции по грифа. Китарата е от махагон, което е дърво, използвано от много отдавна за направа на китари. Семпли можеш да чуеш в една тема на kolio_k, озаглавена "сравнение между 2 лес пол-а" или нещо от сорта в раздел "Семпли". Адаптерите му са двойни хъмбъкери и имат по-дебел и плътен звук, и почти не брумят.

 

Тона на фендер е не толкова дълбок, дори малко плосък, но е доста метален и звънък. Това му качество харесва на част от китаристите и той много често е предпочитаната китара за кънтри и блуграс, например, където лес-пола едва ли би могъл да е твърде звънък. Мензурата е стандартна 648мм. Грифа е завинтен с винтове. Като цяло, продължителността на тона на по-високите позиции по грифа не е забележителна. Китарата е най-често с гриф от клен(явор) и тяло или от елша, или от блатен дъб(swamp ash). Последните два материала са въведени от Лео Фендер през 50-те в китарната индустрия(най-вероятно по ценови съображения), като се оказват нелоши дървета, но тези дървета далеч не се използват толкова отдавна, колкото махагона, смърча(за акустични инструменти) и явора. Има някои известни примерни за блус, изпълняван на стратокастер, както и много рок музика. Въпреки това, блусарите по-скоро предпочитат Гибсън често. Китарата, поради многото брум на единичните си адаптери, не е така подходяща за тежка музика. Адаптерите са по-звънки от на Гибсъна, но китарата далеч не звучи толкова дълбоко и плътно. Както написах по-горе, звука и е по-звънък, метален и рязък - много подходящ за забиване на шумни рокендроли примерно.... Въпреки, че е безспорна класика, стратокастера е замислена още при проектирането си като по-бюджетна и масова китара и на практика, въпреки огромната си популярност, тя е такава.

 

Метлите с флойд-роузове и 24 позиции стил известните модели ESP/IBANEZ/JACKSON и др. са насочени изключително към по-изкривения звук, тежката музика и бързото солиране, но на чисто имат по-скоро не чак толкова красив тон, ковто не ги прави особено подходящи за свирене на чисто, или на блус/рок/хард рок - тона им често е твърде метален и не красив. За сметка на това, при свирене на сола с дисторшън, китарите дават доста възможности за бързо и разнообразно свирене, дайв бомби, извиване на тона и т.н.

 

Аз бих заложил на Гибсън, но всичко е въпрос на вкус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лес Пол опредлено ще ти е по-близък като усещане до класическата китара. Все пак, преди да решиш, разходи се по магазините, хвани по една от всеки вид и пробвай сам (в xxxx, например, с едно влизане можеш да тестваш и трите вида - с един Фендър (страт), един Винтидж (лес пол) и един Джаксън (метла / супер страт) ще имаш по един типичен представител от всеки в ръцете си).<br /><br />Аз имам по 1 китара от всяка от изброените от Евтим три основни категории и все още не мога да кажа, че някоя от тях категорично ми харесва повече от останалите. Лично за мен стратът е най-универсалната китара и тази, която бих избрал, ако трябваше да ми остане само една. Не задължавам никого да се съгласява с мен.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз те съветвам да намериш човек, който е наистина навътре в занаята. Отиди с него и пробвай кое ти е удобно и кое как ти звучи. Приготвил си немалка сума - свършил си трудната част. Остава само да се възползваш от опита на някой колега. Едва ли ще ти откаже.

 

Имай предвид, че електрическата китара се нуждае от усилвател. Да си похарчиш парите за китара и да ти останат малко за усилвател далеч не е най-далновидното решение. Ти си знаеш какви планове имаш, но ти трябва опитен човек, който да те посъветва как да си похарчиш парите, за да ги осъществиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.