Jump to content
Българският форум за музиканти

Добавете Killswitch опция към китарата си


Recommended Posts

Като отявлен фен на RATM & Tom Morello отдавна исках да си добавя такава екстра. Тъй като китарата ми е доволно скъпа (а и при евентуална бъдеща продажба малко биха били доволни от това) търсех начин да го направя без дупчене, стъргане, пробиване, рязане и други подобни. Обърнах нета нагоре с краката, но всички варианти, които намерих, бяха чрез добавянето на бутонен или ЦК прекъсвач. Което изискваше дупчене. В най-добрия случай махане на един от потовете или лепене на външна кутийка по тялото. Съществува и варианта за "крачен" прекъсвач. Ето вариантите при стандартните типове китари (Страт и ЛП):
KillSwitch-Diagrams.png

Нищо предложено обаче не ми допадна като вариант, а и моята китара е малко смесен тип (3-позиционен суич и мастър волюм след него), затова си седнах преди два дни на задника и измислих удачен сценарий за модване, като интервенцията върху инструмента се състои в добавянето на 2 къси жички и 6 спойки. Без дупчене, пробиване, лепене и от сорта селски прояви. Тъй като волюм пота ми е пуш-пул с 6 крачета (две тройки), а е заета само едната половина*, на практика имам една свободна тройка пинове, която мога да използвам. Там направих следното:
1. На средното краче запоих кабелчето, което отива към волюма (и после към изхода на китарата);
2. На горното краче пуснах една жичка от масата;
3. На долното краче запоих идващата "гореща" жица от нек пикапа.
В резултат на това при издърпване на волюм пота едната крайна позиция на пикап селектора се превключва от нек адаптер на маса. В нормалното му долно положение китарата работи както и преди. Когато обаче се вдигне волюм пот-а, за суича за адаптерите се получава следното:
1. При първа позиция изхода на китарата отива на маса;
2. При средна позиция изхода на китарата е свързан към маса и бридж пикап, но мързела на тоците и напреженията да минават по най-лесния път дефакто елиминират наличието на бридж пикапа;
3. При трета позиция изхода на китарата се свързва към бридж адаптера.
В резултат на това - при издърпването на волюм пота, ръчкането на пикап селектора между средна и бридж позиция превключва китарата между напълно тиха и напълно усилена на бридж адаптера. Това води до ефекта, който ползват Том Морело, Бъкетхед, Закк Уайлд и сек'ви други шемети. Което беше и моята цел. Не е толкова удобно и лесно, колкото с бутон (като при Бъкетхед), но Том Морело предпочита този начин. Закк Уайлд пък си намаля единия адаптер, докато другия си е на МАХ, и си ръчка суича - това си е стандартна "екстра" за всички LP-style окабелени китари.

* Забележка: При издърпването на този потенциометър се добавя едно кондензаторче, което дава малко повече високи честоти, когато се свири с намален волюм. При МАХ отпушено състояние той не играе роля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 36
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хитро си го измислил !

 

Да добавя малко като друг отявлен фен на същите и на трика: Том Морело ползва това с превключвателя на стратската си китара, докато на ЛП-тата си ползва споменатия от теб номер с намалянето на единия адаптер.

 

Аз затова и сега съм пред избор между две Michel Kelly-та ЛП, защото едните са с ПАФ адаптери и отделни волюм-тон потенциометри за всеки адаптер (тоест мога да си правя номера :greenangel: ) пък другото е с по-горещи пикапи но само с един общ волюм тон.

 

Но както и да е, евала пак за идеята, тряя да споделиш с колегата цирклес, той се чудеше как да свърши същата работа :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

fLiSk, тия Michel Kelly-та, за които разправяш в няколко теми, къде могат да се намерят и долу-горе колко драхми са?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...докато на ЛП-тата си ползва споменатия от теб номер с намалянето на единия адаптер.

 

Джими Пейдж е правил тея работи още когато Том Морело е бил на 10 години :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той и Фред Флинстоун може да ги е правил на каменно банджо, въпроса е че мен ме радва как звучи Морело. А това че е супер повлиян от Пейдж ( и че Пейдж, още повече след Зепелин експериментира със звуците на китарата) никой не го отрича, Морело си го казва в прав текст, даже в една от песните на Аудиослейв използва едно към едно соло на Зепелин.

 

Както и да е, това не променя факта, че решението на Baby Thomas е добро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Тъй като имаше оплакване от малоумното ми обяснение реших да ъпдейтна малко инфото като приложа лека схемичка на модификацията:

 

JS1000-Killswitch.png

 

1. Отпоява се нек-жицата от пин 1 на пикап селектора и се съединява с долното краче на пуш-пул волюм пота (червената жица);

2. Средното краче на пуш-пул волюм пота се свързва с пин 1 на пикап селектора (синята жица);

3. Горното краче на пуш-пул волюм пота се съединява с точката на масите (зелената жица).

 

В долно положение на пуш-пул волюм пота първо краче на пикап селектора си е свързан към нек-жицата, а в горно положение се дава на маса.

 

Мисля, че така е доста по-прегледно и разбрано. :drummer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Майна, стига с тея английски лафове ве. Чак накрая разбрах за какво иде реч. А че др. Морело използва този древен трик не виждам що не. Иначе мойта китара си е лесполска и не мие идвало на ума, че това е драма за някой. Прочее добре си се сетил.

 

Killswitch - к'во е тва ве? :drummer:

 

Та Морело не знам ама никой от любимите ми китаристи не го пропуска тоя мурафет на Лайф. Особено Др. Нюджънт. Нейсе - друга тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква е ползата от тази работа при единичен volume потенциометър? :drummer: Като се намали напълно потенциометъра се случва същата случка или нещо не съм разбрал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта е не да се спре звука, а да можеш да прекъсваш и пускаш звука моментално, като така го направиш накъсан и много сходен със DJ триковете. Сигурен съм че с няколко месеца упорити упражнения човек може да се научи да въри потенциометъра за звука със невероятна скорост, та дори в определен ритъм, че даже да свири нещо в същото време, но едно такова бутонче решава нуждата от подобни упражнения.

 

За справка, примерно I Heard a Shot, на RATM, частта където китарата звучи като насечени скречове. Бая скорост с волюм потенциометъра се иска за това. А Морело триковете си ги прави и на живо и звучат супер, скоро имах възможност да го гледам, песните си се свирят точно като по записите. Имаше един дълъг видео урок в YouTube, където той лично показва как вади всичките тия звуци от китарата и го бях поствал ама съм забравил - поразтърсете се в тубата да го прегледате.

Редактирано от fLiSk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

niki123, ето го Бъкетхед с неговия killswitch - Buckethead - Jordan (Live).

 

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

RockoBG, извинявам се за това, но просто на половината не им знам заглавията на БГ, пък използването на варианти украсява (уж) речта. ;)

 

niki123bg, точно в нашия Форум не очаквах такава реакция, въпреки че по западните форуми над 90% от хората реагират така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ахаа, разбрах каква е идеята, яко е ;)

 

BabyThomas, и мен ме учудва честно казано - тук повече си падаме DIY маниаци, обикновенно в желанието да спестим парички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По ирония на съдбата и аз открих един евтин трик за тая работа - сложете си линейни потенциометри на китарата и звука е или 0 или 1 :punk_guitar::D

 

ше постна аудио семпъл по-късно :-D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ хич не съм съгласен!!!Аз ползвам на някои от китарите ми линейни и въобще не е 0 или 1!!!

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.