Coprophagus Публикувано Октомври 9, 2008 Публикувано Октомври 9, 2008 Тъй като в България в повечето музикални магазини избора е ограничен и повечето налични инструменти са в ниския и средния клас реших да направя тази тема в която да споделя впечатленията си от новия ми басс (е вече не много нов тъй като свиря по 6 часа на ден вече 6 месеца с него). Искам още в началото да изясня, че аз далеч не съм ' разбирач' да не говорим че се занимавам с музика и бас китара от нищожните 3 години, макар и да напредвам доста бързо смятам, че съм далеч от съваршенството както технически така и идеино (така че имаите едно на ум, че някои от нещата са субективни особенно що се отнася до описанието на звука). такаммм... за ЗВЯРА (баса де) дървото: тялото е направено от Блатен клен (swamp ash), грифа от овангкол (Ovangkol) или там както се чете , фингърборда от Уанге (Wenge) адаптерите са активни МЕС съпроводени с активана електроника (високи и ниски) такам към впечатленията... Баса що се отнася до удобство е несравним. Макар че грифът е леко по-дебел от някои модели на Ибанез мога спокоино да кажа, че това по-скоро придава някаква стабилност при свирене при това формата му е леко плоска в средата (U) което не знам защо, но поне за мен го прави по-удобен. Двете африкански дървета са наистина неставними както чисто визуално така и като звук, това дори мисля, че не мога да го опиша. Единствената ми забележчица е към Уанге-то това дърво е изключително твърдо но самите 'жилки' на дървесината оставят леки кухини (като малки дупчици) които се запълват с отлющена кожа от пръстите и се налага по често почистване, но що се отнася до качеството на звука този лек компромис с визията на инструмента мисля си струва и то многократно (даже не мога да кажа че тези неща се забелязват от страни но на мен ми се набиват на очи и ме дразнят ). Връзката между грифа и тялото е с 4 болта което леко влияе състейна, но просто нямах финансовата възможност за НТ. Достъпа до високите тонове е добър, е има какво още да се желае де, но като вкарате малко тапинг няма да имате проблеми. Тялото на баса е направено от блатен Клен което е най-мекото дърво което използват Warwick за това пък е изключително резонантно не мога да ви опиша колко хубаво звучи акустично. Неприятно бях изненадан обаче от това колко е меко дървото наистина всяка малка драскотина представлява лека вдлъбнатина (започнах да си нося колана отстрани на дънките след като закачих баса веднъж съвсем леко и вместо лека драскотина видях вдлъбнатина). Тук трябва и да вмъкна, че баса е с ОЛД ТАБАКО ОИЛ ФИНИШ с други думи няма лак и други защтитни покрития дървото само е минато с някакъв химикал които го е потъмнил и го е запечатал от влиянието на влагата. След 1 месец свирене установих лъщяшо петно в долната част на тялото там където ми се опират струните при Попването (слап и поп) на сруните в началото милех, че е петно от пот, но в последствие се оказа че просто съм го полирал от свирене което отново е леко неприятно, сигурно с времето ще падне и покритието и ще се оголи дървото (виждал съм басове в интернет с подобни изтривания и ми е било леко чудно как се стига до това, но ето че и на мен ми се случва ) Звукът на баса е много странна смесица от типичното за Warwick ръмжене, дължащо се на африканските дървета които ползват и традиционния бас тон тип Фендер джаз бас (за това допринася и позицията на адаптерите разбира се) електрониката е много дори прекалено мощна и единственната ми забележка, е че нямам потенциометър за среди, но тук пак опрях до компромис свързан с финасите но мисля да си сменя електрониката в последствие, за сега обаче всички необходими корекции в средите ги правя от процесора като резултата е горе долу същия само дето не мога да го правя в 'движение' а трябва всичко да ми е предварително направено на процесора. в заключение ще кажа само че баса си струва всяка стотинка (700 англииски пауда) самото внимание към детаила прави Warwick мой личен лидер дори няма да се впускам в описание на възможните корекции в бриджа (разтояния между струните височината им и т.н по дяволите дори прагчетата са от сплав от която се правят камбани). ами това е дано съм бил полезен. Цитирай
Coprophagus Отговорено Октомври 10, 2008 Автор Отговорено Октомври 10, 2008 хммм нещо няма коментари... може да е прекалено яко ревюто хехехехе и да оставате безмълвни... аре не се срамуваите питаите си каквото ви интересува че май бая работи съм изтървал... и ще е добре и другите колеги в форума притежаващи по яки тояги да драснат по едно ревю, защото забелязвам една много хубава тенденция да се купуват инструменти във високия клас пък като няма къде да хванеш и да пробваш вяка информациика е полезна, знаете как е и вие сте купували по интернет на изуст, слушаики стотици калпави записи в ю-туба Цитирай
vhcs Отговорено Октомври 10, 2008 Отговорено Октомври 10, 2008 здр, аз само ще кажа едно - мерси много за информацията и за труда който си положил !!! ... сигурен съм че много от форумните юзъри биха се зарадвали на малко семпли с добро описание към тях (кое как е записано ... чисто технически) ...ииииииии жми градо и цепиш мрака Поздрави Алекс п.п. дай бже повече нашенски ревюта ... защото ми писна да чета ревюта из нета на какви ли не езици и да се опитвам да филтрирам нравите, разбиранията и комплексите на различните народи както и на стиловата ореиентация на определения музикант (липсва м/у другото тука също а е важно) Цитирай
Coprophagus Отговорено Октомври 11, 2008 Автор Отговорено Октомври 11, 2008 хах стилова ориентация е това ще е бая трудно да го обясня ами слушам всичко от Massive attack до Meshuggah и чесно казано нещата които свиря силно варират от джаз и фънк до бесни резачки и мрачни овърдраивове тип Туиги Рамирез всичко зависи от песента и настроението което текста налага. свиря основно с пръсти (3 броя хехе ) и слап-поп-тапинг, но от време на време хващам и перцето (просто от постановката с перо ли не знам от какво, но ми идват много по различни идеи и гледам да конбинирам ) ето малко с писъче с любимите ми (поне напоследък) банди, за да добиете представа горе долу на каво се кефя и до каква степен това е повлияло ревюто макар че се постарах да наблегна по скоро на изработката от колкото на звукът защото това е една много ама много субективна материя. Tool, A perfect circle, Dream Teater, Meshuggah, Marilyn Manson, Alice in chains, Mudvayne, Pink floyd, Massive Attack, Pantera, Alexis on Fire, Sikth... иначе и всички меинстрийм банди... няма да изброявам Корн, Слипнот... 100 % изтървам бая банди ама кво да се прави Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 11, 2008 Отговорено Октомври 11, 2008 Здравей, готино ревю! Имам подобен, но правен бас - фретлес. Подобен е на уоруиците защото ползвам същите адаптери - мек активни - J-J и същото дърво на фингърборда - уенги. Останалото е различно - ясен и явор, и баса е лакиран. Това, което се чува от моя бас е доста чист и приятен тон. Когато свиря в група съм много доволен, че баса ми се чува - тоест не бумти или просто не се губи някъде в цялото. Хубавото е, че дори че баса ми е фретлес става много добре за фънк -слап и тапинг. Рядко се чува така да звучи един фретлес. Естествено не е толкова лесно както при басовете с прагчета, ама се свиква по малко. Мисля, че това се дължи едно на активните адаптери, които имат добри среди и високи, друго на твърдия фингърборд. Преди време смятах да го покривам с канаколит, но се отказах. Дори и фретлес пак си звъни достатъчно. Относно фендер звученето, което спомена съм го слушал при другия ми бас - пасивен пак с мек адптери. Този път P-J. Там лесно се вади Стю Хам звучене и типичното до някъде фендер звучене. Спомням си една продукция преди години в НБУ в която свирихме с приятели, и там бях гледал на живо басиста на Сафо - Миро , та той свиреше с корвет на уаруик 4 струнен бас, който той ми каза, че е с пасивни адаптери. Тогава този бас изкара страхотен тон. Рядко срещано приятно звучене на бас! Едно от малкото звученета на бас които ми е харесало на живо! От тогава имам и аз слабост към тези басове. Остава да пожелаем и на всички басисти да имат финансовата възможност да си купят такъв бас. Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 11, 2008 Отговорено Октомври 11, 2008 Мерси на Coprophagus за ревюто. Ash е ясен, а не клен. Т. нар. "блатна" версия на ясена наистина е доста мека и лесно се наранява, но разликата не е осбено голяма спрямо друг разпространен материал като елшата (alder) например, просто се налага по-внимателна употреба. Някои модели на Уоруик при които е използван маслен лак имат нужда от периодично третиране със специална вакса. Погледни в упътването какво пише за твоя, ако се налага можеш купиш това и спазвайки инструкциите да подновиш покритието на инструмента. В момента е много модерно да се сменят електрониките на Уоруик, има много такива теми във чужди форуми, но според мен е ненужно. Свири си с кеф, имаш хубав инструмент, останалото зависи от теб. Цитирай
Coprophagus Отговорено Октомври 12, 2008 Автор Отговорено Октомври 12, 2008 може и Ясен да е в един руски сайт го пишеше клен и за това клен съм го писал. А за 'лака' ... според менюала не трябва да го третирам с нищо, само Натуралния финиш (демек голо дърво само лъснато с шлаифа ) се маже с восък въпреки това си взех и аз восък да пробвам ама няма смисъл да го слагам, 2 пъти слагах но тои просто не попива в дървото както би станало ако няма никакъв лак и за това избягвам вече да го слагам. За електрониката не че мисля да я сменям с някаква друга просто да ви взема по горния клас на МЕС дето иначе се предлага само ако си правиш къстъм корвет пък и не се знае дали ще я сменям щото от ток нищо не вдявам и ще ми трябва помощ да не взема да оплескам работите, но просто ми стои като възможност за ъпгрейд Цитирай
Brandon_Lee Отговорено Октомври 13, 2008 Отговорено Октомври 13, 2008 Значи казваш че дървото на тялото е меко като бебешка главичка за това трябва да внимаваме много тези които искаме да си купим такъв бас!Благодаря, много ценна информация даде с това ревю! Цитирай
temerut Отговорено Октомври 13, 2008 Отговорено Октомври 13, 2008 Купувайте Уоруик ама от бубинга това е извода няма драскане и тона си го бива малко тежичък ама това на мене лично ми харесва Чао супер ревю Цитирай
swf Отговорено Октомври 13, 2008 Отговорено Октомври 13, 2008 Страхотно ревю!!! Евала!!! Пробвал съм въпросния бас и съм изумен до няма и къде!!! Точно така трябва да звучи модерния бас (според мен)!!! Аз лично мисля да си взема в скоро време такъв, но се колебая между Ash и Bubinga. Сега загледах и Corvette $$. Предполагам, че с такава комбинация от адаптри ще има повече опции за настройка на звука срещу МАЛКО повечко парички Не съм много сигурен че дървото не трябва да се тртира с препарати. Погледни в упътването и пиши ако там е отбелязано как се поддържа такова дърво. Иначе WARWICK правят наистина невероятни инструменти-пожелавам такъв бас всеки му! Успех!!! Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 14, 2008 Отговорено Октомври 14, 2008 Coprophagus: според менюала не трябва да го третирам с нищо Има различни варианти за покритие, при някои се налага третиране, при други - не. Цитирай
Coprophagus Отговорено Октомври 14, 2008 Автор Отговорено Октомври 14, 2008 нали това обяснявам бе не трябва да се третира с нищо само като е Натурал Финиш се третира дайе ти дават и 2 кутиики с восък като си го купиш Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 15, 2008 Отговорено Октомври 15, 2008 Последното ми мнение беше насочено към swf, а не към теб. Съжалявам за неточността Цитирай
Recommended Posts