stratocaster Публикувано Август 19, 2005 Публикувано Август 19, 2005 чудех се дали е за тук тази тема, но понеже този проблем касае китаристите предимно......та така, понеже не съм учил за тия работи искам да попитам какви са зависимостите между формата и големината на помещението и това къде примерно ще бъдат разположени озвучителни тела като китарни усилватели, тон-колони и други. забелязвам че когато седя точно срещу амп-а (качил съм го на масата и като седна пред него ми е точно пред лицето) всичко се чува кристално. НО изправя ли се и отида налко настрани от амп-а звука коренно се променя - изчезват средите и баса почва да се усилва. демек ако не съм централно на 0,5 - 1 метър пред говорителя - шит. много бих се радвал ако някой даде съвет за правилното разположение на озвучителните тела в помещението за да се опитам да избегна този неприятен феномен, защото съгласете се не мога постоянно да съм залепен на половин метър от говорителя благодаря :hello: Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 19, 2005 Отговорено Август 19, 2005 (Редактирано) Ами то и аз не съм много в час с тия неща, въпреки че съм чел по въпроса. То си е цяла наука. Колкото до кубето е нормазно когато се исместиш от оста на говорителя да затихват високите честоти. също така ниските честоти А кубето винаги се променя звика като се движиш около него. Ако можеш е хубави да го озвучиш с микрофони, така, че да се чува в колоните(ако говориш за репетиционна). Някъде в други секцията имаше пост за някакъв гид за запис на китари. Не беше лош. Потърси го. Редактирано Август 19, 2005 от Evtim Djerekarov Цитирай
Kelly Отговорено Август 19, 2005 Отговорено Август 19, 2005 и ако е въсможно да позаглушиш стените на помещението. да,така е най-добре,както в студията си слагат нещо като дюнапренено уплътнение по стените,за да не се получава това ехо или не знам точно как се казва.... Иначе знам,че има някакво съотношение между озвучителните тела и отразяващите повърхности на стаята(стените,тавана) .....добре да е голямо разстоянието между тях.. този дял от физиката не го обичам много Цитирай
stratocaster Отговорено Август 19, 2005 Автор Отговорено Август 19, 2005 е това за заглушаването ще го пропусна все пак живея в блок не ми правят проблеми но трябва да съм толерантен. по скоро се интересувам дали няма да звучи по-добре ако примерно се обърне кум средата на стаята, ако се постави в ъгъл или нещо такова а пък за озвучаване с микрофони - но мъни - но фъни Цитирай
Kelly Отговорено Август 19, 2005 Отговорено Август 19, 2005 ами както казах за съотношението между озвучителното тяло и отразяващата повърхност ,следва да не е близо срещу стената ....мисля ,че е добре да е по-надалеч от срещулежащата стена ...колкото повече е мястото между усилвателя и стената срещу него толкова по-добре....поне аз така си мисля Цитирай
jFog Отговорено Август 19, 2005 Отговорено Август 19, 2005 (Редактирано) е това за заглушаването ще го пропусна все пак живея в блок не ми правят проблеми но трябва да съм толерантен. по скоро се интересувам дали няма да звучи по-добре ако примерно се обърне кум средата на стаята, ако се постави в ъгъл или нещо такова а пък за озвучаване с микрофони - но мъни - но фъни аз със кубе не съм имал домашно съприкосновение, но!! едно време като свирех с едина транзистор Селена( от дядо ми ) го слагах под 45 градуса със пода, подпрян на стената.Такава олелия ставаше зад него че направо изкуфявах По принцип обаче акто цяло ефекта и транзистора даваха прекалено много среди и това беше единствения начин да ги приглуша.Ако теб точно средите те кефят.. незнам абе така и така си говорим по темата...навремето имаше колони (сигурно и сега има де) коит оса с говорителите обърнати на вутре,може ли някой да ме светне защо? Редактирано Август 19, 2005 от jFog Цитирай
npace Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 не е по темата ама като говорите за акустика ето идея: на стените в стаята където свириш да сложиш акустични китари и звука от усилвателя да минава през въпросните не знам как се казват дупку на "кухарките" и да получи онова акустично звучене или ако нямате много много ама много пари за харчене може с 1 китара точно рещу усилвателя ма половин метър от него Цитирай
Kelly Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 не е по темата ама като говорите за акустика ето идея:на стените в стаята където свириш да сложиш акустични китари и звука от усилвателя да минава през въпросните не знам как се казват дупку на "кухарките" и да получи онова акустично звучене тази ''дупка'' се казва резонансов отвор Цитирай
разбойник Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 Strat, това което се получава с високите и средните честоти е ефект от самия усилвател, а не от помещението. Свързано е с размера на говорителя (колкото е по-голям диаметъра на говорителя, толкова зле се чуват среди и високи когато се встрани от него), с конфигурацията говорители на колоната, както и (в значително по-малка степен) с конструкцията на говорителя - материал на мембраната и пр. Когато китаристи (и басисти, и всякакви други -исти ) използват на големи сцени с няколко озв. тела с 4 12" говорителя всяко това не е само заради мощността, а и заради разпространението на звука. Ако ти се чете по въпроса, можеш да погледнеш тук: http://editweb.iglou.com/eminence/eminence...ms02/params.htm Виж Usable Frequency Range Вкратце, свири си срещу усилвателя, щом така ти харесва. Това,за което говори jFog ми е познато - преди години имах бас комбо Roland, което прилежно облягах на стената (в ъгъл!) , защото иначе нямаше никакви ниски. Неволята учи. на стените в стаята където свириш да сложиш акустични китари и звука от усилвателя да минава през въпросните не знам как се казват дупку на "кухарките" и да получи онова акустично звучене или ако нямате много много ама много пари за харчене може с 1 китара точно рещу усилвателя ма половин метър от него Не знам какво смяташ че ще се получи, но със сигурност няма да е радост за ухото (освен ако не им свалиш струните - тогава ще получиш нещо като звукоизолация с дърво по стените). В много от по-старите църкви има вградени хм, "гърнета" в стените - загледайте се в ъглите, обикновено на около 2-2,5 м над земята. Само че хората, които са ги поставяли са имали идея какво правят . . . . Цитирай
the_gorer Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 Това вярно си е наука. Аз нищо не вдявам от нея, но преди време имах една брутална Vermona, метър и петдесет висока. Вътре беше с два големи говорителя, всеки по 80 вата, но май оригиналните са били по 50. Много олелия вдигаше това чудо и забелязах по време на различните местения на мебели и трансформации на стаята, че звукът се променя. Слабо, но все пак може да се чуе с невъоръжено ухо. При по-празна стая беше с по-изразени ниски. При по-претъпкана (сложих фотьойли и канапе) ниските сякаш се чуваха по-слабо и не дънеха толкова силно в гърдите при зверско усилване. :think: Цитирай
synchu Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 не е по темата ама като говорите за акустика ето идея:на стените в стаята където свириш да сложиш акустични китари и звука от усилвателя да минава през въпросните не знам как се казват дупку на "кухарките" и да получи онова акустично звучене или ако нямате много много ама много пари за харчене може с 1 китара точно рещу усилвателя ма половин метър от него мдам Daron Malakian разправяше, че в Mezmerize така записвали китарите в нек'во интервю... Цитирай
npace Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 мче да Daron Malakian is God всъщност и той каза че е нямал идея какво прави ама да се опита как ще резонира звука Цитирай
разбойник Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 Оп, това не го знаех! Записите са съвсем друга територия. Сещам се за Д. Бауи, които записвал бек вокали в някакъв коридор, на около 5 метра от микрофона и за разни светила на пулта, които твърдят че мастъринг в стая с успоредни стени не можел да се направи...... Цитирай
Recommended Posts