Jump to content
Българският форум за музиканти

Джем в скали


Recommended Posts

Хора , може ли някой да ми даде някакви насоки какво и как трябва да разуча за да мога да шаря в дадена скала ? Нещо като солиране / импровизация - такива насоки ми трябват! Знам някои скали но само от 1 позиция и то вертикално по грифа... Забравих да спомена че свиря бас китара

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм никакъв капацитет, но ще ти споделя какво правя аз. Първо, щом знаеш скалите само от първа позиция - разучи ги и нагоре по грифа. Стига да си познаваш инструмента и знаеш кой тон къде е няма да имаш никакъв проблем. Ако не - поработи и върху това. След това си записваш по един акорд (даже в началото може и просто двузвучие - някоя терца, или квинта) на някакъв носител (например изсвирен на китара, миди, пиано, няма значение) и върху всеки акорд опитваш различни скали как звучат - нещата се усещат в общи линии, кое е устойчиво, и кое не толкова, кой тон след кой върви и така нататък. Като минеш и това си записвай по някоя проста акордова прогресия - 2, 3, 4 акорда, с колкото сметнеш, че можеш да се справиш. Но все пак не се мятай веднага на по-сложни прогресии с повече акорди, странни обръщения и извратени интервали. Слушай и много и най-вече разнообразна музика, и ще усещаш коя скала къде си пасва, как звучи, какво настроение носи и така нататък.

 

Само да спомена под линия, че на мен тези неща адски много ми куцат и се опитвам малко по малко да вляза в час, но си е ужасно много свирене докато си вкараш пръстите и мозъка в ред, няма как да стане отведнъж. Това са моите пет стотинки.

 

едит: готино е да си мислиш и разни фразички, докато разцъкваш скалите. Както и да опитваш това, което си чул в някоя песен, и те кефи. Примерно вземаш даден фрагмент от любимо парче и го изсвирваш в различна скала - получават се доста интересни и забавни неща :thumbs_up: Примерно Металика в натурален мажор е голяма идиотщина. Но според мен е полезно. Не знам с какво точно, но колкото повече неща знаем, толкова повече неща знаем :coolp:

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да разцъкваш нещо ей така и да се кефиш, че ти звучи - прави си прогресия тип I - IV - V и използвай пентатониката върху нея. Научи как пентатониката се разпростира върху целия гриф и я използвай. Това занимание ще ти отнеме достатъчно време и ще ти се изясни дали искаш да се развиваш в тази насока и дали ще имаш топки да го направиш, дет се вика.

 

Например: Записваш си прогресия от акордите До-мажор - Сол-мажор - Фа-мажор. Върху нея използваш До-мажорната/ла-минорната пентатоника.

 

Мога да ти дам доста съществени насоки, ама са все за китара. Басистите трябва да се обадят за импровизация на бас китара.

 

Това без съмнение ще ти звучи добре и ще ти е голям кеф да го правиш. Обаче, ако искаш наистина да импровизираш, най-добре тръгни на уроци. Макар че може би ще е по-добре да се преориентираш към китарата, ако искаш яко сола да правиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

брато , мерси много за съвета! малко не съм съгласен с теб , защото тоновите взаимоотношения са нещо абсолютно и е без значение с какъв инстурмент ще ги възпроизведеш... верно че за конкретния стил музика и конкретния инструмент си има насоки за импровизация, но това е друга тема...

 

значи първо да науча скалата и прилежащтите и акорди по целия гриф от всяка позиция и после да тренирам в I IV V прогресия?!

 

 

и да - ще съм ти много благодарен ако ми дадеш още някоя друга насока

 

 

п.с. жоре, мерси че съ раздааш ама точно оня ден говорихме на тая тема с тебе в казана :Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, аз го казах тва за преориентирането от гледна точка на това, че не знам доколко ще имаш възможност някой да те учи на импровизиране с бас и после доколко ще имаш възможност изобщо да импровизираш, когато свириш в група (евентуално). Тва е. Иначе си прав - все тая на какъв инструмент, все ще си звучи (поне тия инструменти, които се сещам в момента).

 

Намерих точно каквото търсех - цък. Тук е обяснено какво е пентатоника. На теб ти трябва само До-мажорната. На втората страница има едно бутонче - C major pentatonic scale forms. Цъкаш го и ти излиза тва, за което ти говорех.

 

Прати ми ЛС с твоя e-mail и ше ти пратя прогресийка. Щото, ако прогресията ти е на ниски честоти и ти свириш на ниски, се получава кофти.

 

Значи, първо научаваш първата форма на пентатониката "на сухо". След това си пускаш прогресията и я свириш отгоре. Използваш тоновете от самата форма. Вслушай се кой тон как ти звучи. Някои тонове звучат завършено. Когато изсвириш няколко последователни тона, може би ще искаш последният от тях да звучи завършено. Друг път може би ще искаш нарочно да завършиш на тон, който звучи незавършено. Така се получава едно очакване за продължение. По време на отделните акорди тези тонове са различни :).

Така си импровизираш с първата форма и се кефиш. След това научаваш втората форма, пак "на сухо". Добавяш я към първата. След това си пускаш прогресията и импровизираш първо само с втората, за да свикнеш с нея, и след това използваш тонове и от двете. И така, докато не сглобиш цялата решетка от петте форми. След петата форма се повтаря отново първата, след нея втората и т.н.

 

Това ще ти отнеме известно време, зависи на какво ниво си. То и при баса има по-малко струни :slap:. Няма нужда да бързаш. Като ти омръзне - спираш. Ще видиш как напредваш с дни. Днес си свириш и ти се получава горе-долу, но ти е доста трудно. Ти ще ги мислиш като форми, а не по тонове, но няма как да нямаш затруднения - то изисква мислене. Утре, обаче, си свикнал до по-голяма степен с прогресията и с формите на пентатониката. Има по-голяма сигурност в свиренето ти. По-голямо разнообразие, може би. Накрая ще можеш да преминаваш свободно по целия гриф.

 

Всичко това е колкото да си правиш кефа ей така. Няма как да стигнеш далеч само с това. За да постигнеш нещо са нужни систематизирани познания, яко свирене по тонове, направо цялостен метод под ръководството на преподавател. Но оттук може да се зарибиш много. Желание да имаш - все ще се намери начин. Ако има нещо - питай. И се забавлявай :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех тоя казан, ех тия никове, ех тоя форум :greenangel:

 

И все пак пробвай и това дето и аз ти казах, явно вече два пъти :greenangel: Примерно записваш нейде до мажор акорд, оставяш го да върви за фон, и започваш да лющиш отгоре всите мажорни (че може и минорни) ладове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Моят съвет е да не се доверяваш на интернет форуми, а да се обърнеш към услугите на някой преподавател. Тази материя е доста обширна и сериозна; изисква много време за навлизането в нея, асимилирането и освобождаването от "мисленето" за нея - тоест стигането до етапа на интуитивно свирене. Не всеки ще ти даде правилен съвет; няма как да водиш някой през мъглата, ако самият ти не знаеш къде си. Затова - учител, който знае какво прави. Най-добре е преподавател по бас китара, който ще ти демонстрира всичко и на практика.

 

 

Поздрави,

 

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казвай, ако мислиш, че ще има някакви негативни последици, като ги прави тея неща. Аз съм стигнал до някакво ниво, тези неща, които му ги обяснявам, отдавна са ми ясни и мисля, че е само за добро, ако ги прави. Най-вече, щото може да се зариби и да почне уроци, за да напредне. Не че веднага ще започнат с импровизации там, де :) Но винаги съществува риск да дадеш кофти съвет. Щото на мен конкретно тези неща са ми ясни (затова си позволих да му давам съвети), но като цяло...още много хляб имам да ям.

 

Тази тема вероятно ще заинтригува много хора и ще е хубаво всичко да е чисто и ясно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щото на мен конкретно тези неща са ми ясни (затова си позволих да му давам съвети), но като цяло...още много хляб имам да ям.

 

Тази тема вероятно ще заинтригува много хора и ще е хубаво всичко да е чисто и ясно. :greenball:

 

Ако на теб нещата са ти кристално ясни и имаш желанието да споделиш на читателите от форума какво знаеш, би следвало да го направиш по подобаващ начин. Извинявай но си писал общи приказки, които не вярвам да са от полза на някой.

Аз съм абсолютно не наясно...

Обясни ми какво е I IV V прогресия? В коя музика се среща често ?

Какво е пентатоника, До мажорна, ла минорна...? Как се определят тоновете и?

 

Мога да ти дам доста съществени насоки, ама са все за китара. Басистите трябва да се обадят за импровизация на бас китара.

Давай за китара , аз се уча на китара сега и ми е интересно. Е освен ако не се притесняваш да не ти откраднем хляба...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А само трябваше да цъкнеш на линка, който съм дал...

Като гледам, не е попитал за прогресията, а и аз съм му казал, че ще му пратя.

Не съм си поставил за цел да му обяснявам на човека всички тия неща. А и отговарянето, а и задаването, на тези въпроси не става по този начин. Има си учебници, там е обяснено точно и пълно. Просто не става така за всяко нещо да даваш обяснения и определения, а и всичко е свързано и изисква време и практика да се осъзнае. Затова няма и смисъл. Още повече - няма да видиш човек като Пешо, тоест преподавател, да обяснява всички тия неща, които аз съм ги писал. Защото то е просто смешно, няма смисъл да обясняваш за предното стъкло на колата, ако искаш на обясниш устройството й. Но аз съм още зелен...

 

Съвсем наистина, това за общите приказки не го разбирам...

Други въпроси?

 

Единствената ми цел беше да покажа на пича начин да импровизира и той да види реална нужда да тръгне на уроци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

няма как да водиш някой през мъглата, ако самият ти не знаеш къде си.

 

Поздрави,

 

 

Петър

 

 

Други въпроси?

 

Не че си отговорил на предните въпроси , но други нямам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... А и отговарянето, а и задаването, на тези въпроси не става по този начин. Има си учебници, там е обяснено точно и пълно. Просто не става така за всяко нещо да даваш обяснения и определения, а и всичко е свързано и изисква време и практика да се осъзнае. Затова няма и смисъл. Още повече - няма да видиш човек като Пешо, тоест преподавател, да обяснява всички тия неща, които аз съм ги писал.

 

Единствената ми цел беше да покажа на пича начин да импровизира и той да види реална нужда да тръгне на уроци.

 

 

С тази част съм наистина много съгласен.

Много пъти съм си мислил да пиша в подобни теми, да дам някакви евентуални съвети и тн., но просто не става и в процеса на писане просто се отказвам.

На въпроса, как да импровизирам, не може да се отговори с нещо от типа,...ами научи две три скали и ги върти нагоре-надолу по грифа. Процеса е сложен и доста комплексен, и трябва да се усвоява бавно и стъпка по стъпка, най добре с учител. И въпреки това никога няма гаранции че един ден всеки ще е цар на импровизацията

 

Добрата, смислена, комплексна и осъзната (не механична от тип, пускам си ръцете по пръстовки и каквото излезе ) импровизация е една от най вишите форми на музициране.

 

Това за което в тази тема стана въпрос , би било по правилно да бъде наречено технически упражнения за усвояване на основни скали и има доста малко общо с истинската импровизация. Знаенето на скали е просто първата стъпка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :yahoo: Ама много съдържателен разговор! Това с дистанционното обучение по нета не ми се вижда печеливша стратегия.Трябва някой да те слуша и насочва, преподаватели има, не всички са добри. По-добре колегата да си потърси преподавател и да поиска консултация във форума към кого да се насочи. Нямам никого пред вид ;) Аз самият НЕ преподавам, защото НЕ мога. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

И аз се уча сам, напълно възможно е. Слушайте музика и наблюдавайте кой какво свири. Разбира се, много по-лесно е да ти го обясни някой върл джазмен :D

Пентатониката е кофти, защото създава илюзията, че свириш нещо, а всъщност не напредваш - мисленето ти става пентатонично. После ако искаш да минеш на ладове и/или скали, става страшно. Аз едвам се отървах от това.

 

Ако някой иска книги-самоучители - http://www.mininova.org/get/579972

Туй нещо си е доста полезно, защото има и малко теорийка, и много готови аранжирани неща, само да седнеш и да импровизираш.

 

Това е от мен. Иначе kolio е напълно прав. Хубаво е някой учител да ти даде насоки.

Редактирано от flatko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.