Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здрасти!

Мисля пак малко да тормозя хората с мойте незнания. След няколко часови ровичкания из гугъла и какво ли още не попаднах на няколко интересни работи, които не са ми много ясни.

Основно - разликата между Volume Pedal и Expression Pedal. Т.е. разбрах, че всичките педали, които имат някакъв ход на движениe (с други думи -потенциометър, който се движи с крак - Wah, Volume, etc.) са Expression педали.

Попаднах на един куп хора, които казват, че реално, всеки волюм педал е един вид експрешън педал (в другия смисъл на думата), с който могат да се контролират ефекти, които имат вход за експрешън педал (примерно на зуум някои от мултипроцесорите)

Та исках да попитам хората, които са по-добре технически с цялата работа, дали това е вярно.

попаднах на следните сайтове: един обясняваше

You can use your Ernie Ball volume pedal as an expression pedal. In my case I use a mono volume pedal and a Digitech RP100.

You just have to connect the output of the volume pedal to the expression pedal input. It works very well :

а тук директно си обясняват как може да се ползва който и да е волюм педал като експрешън педал за зуум 505 и да се ползва за Wah и всичките му тем подобни.

complete_system.gif

С други думи, имам един пасивен Volume pedal с два входа и два изхода. Чудех се теоретично би ли било възможно по въпросната схема (т.е. просто пъхам един кабел в изхода и един във входа на волюма и ги свързвам) да го ползвам със примерно Boss PS-5?

BOSS%20PS-5.jpg

т.е. експрешън педалите, просто една верига с един потенциометър ли са? И ако да, защо има толкова различни, скъпи и некви с обърнат поляритет :)

абе с две думи, нищо не разбирам от тия неща... човек се учи докато е жив

Отговорено

всеки волюм педал е един вид експрешън педал? -

да, обаче обратното не е вярно в никакъв случай

т.е. експрешън педалите, просто една верига с един потенциометър ли са?
повечето, май са такива

И ако да, защо има толкова различни, скъпи и некви с обърнат поляритет

това някой ще трябва да го изясни

Чудех се теоретично, би ли било възможно по въпросната схема (т.е. просто пъхам един кабел в изхода и един във входа на волюма и ги свързвам) да го ползвам със примерно Boss PS-5?

зережи теоретично, пробвай емпирично.

поне за случая важи - от опит глава не боли.

тоест няма да повредиш боса.

доколко ще си доволен, може да разбереш като вземеш на заем

един бос ев5 ( експрешън ) и сравниш с ърнито.

разликата е, че на бос експрешъна може да нагласяш хода на педала,

докато с волюма - не.

тоест с фабричният бос, ще е по прецизно и ще можеш да си го нагласиш по вкус.

Отговорено

Аз конкретен отговор не мога да дам по простата причина, че не ползвам нито волюм педали, да не говорим за процове.

Обаче ми е много интересно какво ще излезе в крайна сметка и ще следя темата с интерес! :thumbs_up:

Отговорено

Oooo, задължително ще пробвам! Дори ще ми се отдаде възможност :lol:

просто ми е любопитно и исках да питам дали става и някой дали го е правил, защото знам, че с тия камиончета, ако не друго много добре се наподобявало Ditigetch Whammy, a на мен ще ми попадне нещо подобно за почти без пари и бих искал да видя какво ще стане :no:

Единствения проблем е, че не съм си при техниката и ще мога да пробвам най-рано май към началото на ноември и затова ми е любопитно и питам, че не ми се чака :thumbs_up: Иначе не се притеснявайте, каквото и да казват, ще пробвам :)

Отговорено
ще ми попадне нещо подобно за почти без пари

Eх д**б* тази крива нива - все без пари се търси........

Всеки аналогов потенциометър може да се изнесе отвън като експрешън педал ако схемотехниката позволява това.

Обикновено тва е строго специфично за всяко изделие. - Трябва волюм педала да има в себе си потенциометър от същия вид (линеен ;логаритмичен;обратнологаритмичен) и със същата стойност !

След тва е необходима и веща намеса от специалист - за да се модне изделието - извеждане на куплунг за експрешън педала както и премахване на стандартния потенциомър докато е включен експрешъна.

п.с. Алтернатива.

Ето едно механично решение което точно преди малко ми прати един приятел :

http://www.toneinprogress.com/

pedal.jpg

Отговорено (Редактирано)

^

че какво лошо има, не съм търсил, просто ми попадна. Нямам 170 евро за Digitech Whammy в момента, ако ги имах, щях да ги дам с удоволствие. Но в момента трябва да избирам между да ползвам ако това стане или да не ползвам изобщо...

Обикновено тва е строго специфично за всяко изделие. - Трябва волюм педала да има в себе си потенциометър от същия вид (линеен ;логаритмичен;обратнологаритмичен) и със същата стойност !
та обратно на въпроса - т.е. от потенциометъра ли зависи най-вече?

а относно това

След тва е необходима и веща намеса от специалист - за да се модне изделието - извеждане на куплунг за експрешън педала както и премахване на стандартния потенциомър докато е включен експрешъна.

в случая ефекта си има изход за експрешън педал или ти имаш нещо друго предвид?

10х

едит:

всеки волюм педал е един вид експрешън педал? -

да, обаче обратното не е вярно в никакъв случай

аз обратното и не твърдя :godbless:

Редактирано от Fenix
Отговорено

Виж схемата на препоръчания от Boss педал - какъв потенциометър има, после виж какъв е на волюм педала и така.

При нужда може да се смени и настрои пота да работи в удобен за теб диапазон, но свестните потенциометри са малко кът в България...

Отговорено
в случая ефекта си има изход за експрешън педал или ти имаш нещо друго предвид?

Мдам видях аз ама след като пуснах горния пост се порових петъчно следобедно и разбрах хавата.Сорка.

Трябва да разбереш тоя потенциометър каква стойност е и какъв вид, след което да се провери дали в налични ти волюм педал може де се постави такъв.

Ако пасват нещата значи печелиш!

Виж намери някой който го има и го помоли да го отвори и да каже какъв е.

Трябва просто да се постави пота във волюма и да се запоят правилно кабелчетата до жака му.

Отговорено

Аха, мерси :)

аз да си призная малко говоря наизуст

Волюма ми е от най-мизерните - на Проел. Потенциометъра е на една платка запоен. Истината е, че не е при мен тука иначе щях просто да помоля някой.

А за потенциометъра, най-добре ще е да помоля някой който има Boss EV-5, да отвори и да види. Щото се управлява с него по принцип.

бе ще го видиме, много интересно ми стана :)

мерси на всички

Отговорено

Тъй. Порових се малко и установих следните неща.

Една тема същата като моята казват, че май на ЕВ/5 е 25к, но не казват какъв е.

I just rewired a Zoom volume/expression pedal for a Boss unit that specs the EV-5. It uses a 50K pot, and I had to add a 22K resistor to correct the throw. I believe the EV-5 is 25K, and it is wired opposite to every other expression pedal for my gear. The wiper of the pot goes to the tip of the TRS connector on an EV-5. It took me way too long to figure this out. Anything 10-50K will work for most EFX.

Get the EB model spec'd for active use. You can use an insert cable to patch into a volume pedal, but that will typically cost more than buying a dedicated expression pedal, unless you already own the insert cable. You can buy a TRS jack and rewire the volume pedal, that's what I would do.

----Charlie Escher

а на моя волюм е 20к