Jump to content
Българският форум за музиканти

има ли разлика в конверторите на Pci картите и интерфейсите?


Fenix

Recommended Posts

Привет

 

понеже и аз като стотици в тоя раздел гледам за саунд карти и интерфейси и има две неща, които така и не можах да разбера. Има ли разлика в конверторите на моделите от една и съща фирма, просто единия модел е с повече входове от другия и е двойно по-скъп.

Примерно E-mu 0202 USB, Emu 0404 USB и картата Emu0404 и примерно Ему 1212пци? Само от броя на входовете ли идват разликите в УСБ вариантите?

 

И второ така и не разбрах, колкото и тъпо да прозвучи - можеш ли да пъхнеш микрофон в Ему1212м и другите себеподобни и ако да, в кой вход по дяволите... много съм бос в тази област и от известно време се ровичкам из раздела и нета, но толкова тъп въпрос явно никой не е задавал... Дори не мога да намеря някакъв кабел, който е от едната страна за микорфон, а от другата, като някой от входовете... Понеже нямам много идеи, гледах за SPDIF входа и освен, че разбрах от какво е съкращение, попаднах и на няколко топика свързващи го с XLR входовете, но все пак не разбрах...

 

Мерси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тези карти няма вграден микрофонен преамп. Трябва да ползваш външен и от там в линеен вход на картата.

Конверторите на тези модели мисля са едни и същи и са страхотни. Най-хубавото нещо в тези карти са конверторите.

Говоря специално за EMU 1212m, защото доста съм записвал с нея, предимно вокали и съм много доволен.

В повечето случаи броя входове и изходи определят цената на картата, както и това дали са балансирани, или не.

В моя случай, не записвам инструментални групи и много входове са ми изалишни. Иаче за запис на отделни инструменти и вокал,

2 блансирани входа са напълно достатъчни. Друг вариант е, ако имаш микрофонен предусилвател с добри конвертори и SPDIF , връзваш го с оптичен кабел

към SPDIF in на картата и нямаш грижи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси!

 

хмм, в такъв случай ще се насоча към УСБтата, нямам преамп и няма да имам китни и за такъв, а иксам да записвам само китара с микрофон и китара директно, т.е. не ми трябват много входове.

 

10х!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хмм, след доста късмет и малко ровичкане си изясних някои неща

 

A/D converter-a на 0202 е AK5385, който според некви хора в нета не е никак лош. Аз лично си нямам много добра представса дас си признсаяс :)сссс. Ето тук има много пдфи с информация за този конвертор. ПЦИ варианта на 0404 ползва PCM1804, а 1212м използва AK5394A. Не че ми е много ясно, но все пак да си отговоря на това, което питах, може на някой да му е полезно за вбъдеще :godbless:

На УСБ варианта на 0404 не намерих...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма какво да си отговориш и на питащите също няма какво да се отговори :thumbs_up:

Конверторните чипове са само един елемент от цялата верига. Качеството на конверсията зависи от един куп други компоненти като филтри, захранване и т.н. Качеството на чиповете е сходно във всички конвертори :)

Но сам си си отговорил какво ти трябва :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbs_up:

Не, аз че не разбирам, не го и крия. Но се чудех, примерно дали разликата в E-mu 0404 USB и E-mu 0202 e само във броя на входовете и дали оттам идва и разликата в цената (т.е. дали човек може да каже че са от един клас, просто с различен брой входове) или едното е по-ниско, защото искам да си взема някое, но както винаги парите са проблем, та един вид си търся нещо що годе биващо дори хубаво ако може. И понеже предполагам, че особено тези двете ползват сходни схеми, предполагам и начина на изработка е един и същ, единственото което остава си мисля, че са конверторите :)

 

ааа, и наистина не знаех, че не може да се пъхне мик в картата без предусилвател, а УСБ варианта си идва поне с някакъв, на първо време, предусилвател :lol: та това ми се изясни благодарение на темата :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е да прегледаж ревютата добре, понякога разликата може да е само във броя и вида входове, но понякога по-горните класове от една и съща серия имат по - добри конвертори или различни други добавки (софтуерни ефекти и тунери и т.н.), които си оказват влияние на цената а може специално на теб да не три трябват примерно.

 

Това го казвам от гледната точка на някой, който разбира почти колко теб, миналата седмица и аз като теб за първи път минах през този процес.

 

Другото хубаво е, че има някои ревюта където е обяснено простичко като за теб и мен, тоест може да понаучиш нещо докато ги преглеждаш.

 

Ето ти няколко сайтчета където можеш да се поразровиш за повечко инфо:

 

http://www.soundonsound.com

 

http://www.musictechmag.co.uk

 

Имат доста голяма база данни за тези неща и на мен поне ми бяха полезни определено. Разбира се винаги се намира по нещичко и в хармони-то...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

оо 10х! Нещо такова много ще ми помогне!

 

хармонито го изядох разбира се, ма там има по едно, две ревюта по тия въпроси :godbless:

 

Мерси! Това би било полезно и за други предполагам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.