Fenix Публикувано Септември 11, 2008 Публикувано Септември 11, 2008 Привет понеже и аз като стотици в тоя раздел гледам за саунд карти и интерфейси и има две неща, които така и не можах да разбера. Има ли разлика в конверторите на моделите от една и съща фирма, просто единия модел е с повече входове от другия и е двойно по-скъп. Примерно E-mu 0202 USB, Emu 0404 USB и картата Emu0404 и примерно Ему 1212пци? Само от броя на входовете ли идват разликите в УСБ вариантите? И второ така и не разбрах, колкото и тъпо да прозвучи - можеш ли да пъхнеш микрофон в Ему1212м и другите себеподобни и ако да, в кой вход по дяволите... много съм бос в тази област и от известно време се ровичкам из раздела и нета, но толкова тъп въпрос явно никой не е задавал... Дори не мога да намеря някакъв кабел, който е от едната страна за микорфон, а от другата, като някой от входовете... Понеже нямам много идеи, гледах за SPDIF входа и освен, че разбрах от какво е съкращение, попаднах и на няколко топика свързващи го с XLR входовете, но все пак не разбрах... Мерси Цитирай
Fenix Отговорено Септември 11, 2008 Автор Отговорено Септември 11, 2008 И всъщност има ли микрофонен преамп във тези карти които споменах? Цитирай
Reckless Отговорено Септември 11, 2008 Отговорено Септември 11, 2008 В тези карти няма вграден микрофонен преамп. Трябва да ползваш външен и от там в линеен вход на картата. Конверторите на тези модели мисля са едни и същи и са страхотни. Най-хубавото нещо в тези карти са конверторите. Говоря специално за EMU 1212m, защото доста съм записвал с нея, предимно вокали и съм много доволен. В повечето случаи броя входове и изходи определят цената на картата, както и това дали са балансирани, или не. В моя случай, не записвам инструментални групи и много входове са ми изалишни. Иаче за запис на отделни инструменти и вокал, 2 блансирани входа са напълно достатъчни. Друг вариант е, ако имаш микрофонен предусилвател с добри конвертори и SPDIF , връзваш го с оптичен кабел към SPDIF in на картата и нямаш грижи. Цитирай
Fenix Отговорено Септември 11, 2008 Автор Отговорено Септември 11, 2008 мерси! хмм, в такъв случай ще се насоча към УСБтата, нямам преамп и няма да имам китни и за такъв, а иксам да записвам само китара с микрофон и китара директно, т.е. не ми трябват много входове. 10х! Цитирай
Fenix Отговорено Септември 11, 2008 Автор Отговорено Септември 11, 2008 хмм, след доста късмет и малко ровичкане си изясних някои неща A/D converter-a на 0202 е AK5385, който според некви хора в нета не е никак лош. Аз лично си нямам много добра представса дас си признсаяс сссс. Ето тук има много пдфи с информация за този конвертор. ПЦИ варианта на 0404 ползва PCM1804, а 1212м използва AK5394A. Не че ми е много ясно, но все пак да си отговоря на това, което питах, може на някой да му е полезно за вбъдеще На УСБ варианта на 0404 не намерих... Цитирай
synchu Отговорено Септември 12, 2008 Отговорено Септември 12, 2008 Няма какво да си отговориш и на питащите също няма какво да се отговори Конверторните чипове са само един елемент от цялата верига. Качеството на конверсията зависи от един куп други компоненти като филтри, захранване и т.н. Качеството на чиповете е сходно във всички конвертори Но сам си си отговорил какво ти трябва Цитирай
Fenix Отговорено Септември 12, 2008 Автор Отговорено Септември 12, 2008 Не, аз че не разбирам, не го и крия. Но се чудех, примерно дали разликата в E-mu 0404 USB и E-mu 0202 e само във броя на входовете и дали оттам идва и разликата в цената (т.е. дали човек може да каже че са от един клас, просто с различен брой входове) или едното е по-ниско, защото искам да си взема някое, но както винаги парите са проблем, та един вид си търся нещо що годе биващо дори хубаво ако може. И понеже предполагам, че особено тези двете ползват сходни схеми, предполагам и начина на изработка е един и същ, единственото което остава си мисля, че са конверторите ааа, и наистина не знаех, че не може да се пъхне мик в картата без предусилвател, а УСБ варианта си идва поне с някакъв, на първо време, предусилвател та това ми се изясни благодарение на темата Цитирай
fLiSk Отговорено Септември 12, 2008 Отговорено Септември 12, 2008 Моят съвет е да прегледаж ревютата добре, понякога разликата може да е само във броя и вида входове, но понякога по-горните класове от една и съща серия имат по - добри конвертори или различни други добавки (софтуерни ефекти и тунери и т.н.), които си оказват влияние на цената а може специално на теб да не три трябват примерно. Това го казвам от гледната точка на някой, който разбира почти колко теб, миналата седмица и аз като теб за първи път минах през този процес. Другото хубаво е, че има някои ревюта където е обяснено простичко като за теб и мен, тоест може да понаучиш нещо докато ги преглеждаш. Ето ти няколко сайтчета където можеш да се поразровиш за повечко инфо: http://www.soundonsound.com http://www.musictechmag.co.uk Имат доста голяма база данни за тези неща и на мен поне ми бяха полезни определено. Разбира се винаги се намира по нещичко и в хармони-то... Цитирай
Fenix Отговорено Септември 12, 2008 Автор Отговорено Септември 12, 2008 оо 10х! Нещо такова много ще ми помогне! хармонито го изядох разбира се, ма там има по едно, две ревюта по тия въпроси Мерси! Това би било полезно и за други предполагам. Цитирай
Recommended Posts