Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Ако имаш някакъв верен кавал пробвай да го "прекопираш" на пвц-то. Знаеш ли колкоцолова тръба ти трябва, че и това съм забравил. Ако никой нищо не ти каже по-точно ми пиши лс, има кого да питам.

Редактирано от yotzzo
Отговорено (Редактирано)

Аз направих сайта преди време. Ето оригиналната статия - http://www.geocities.com/daniel_papuga/kaval.html

ПП: Току-що го направих като влезнете в kaval.free.bg направо да ви пренасочва към оригиналната статия, така че да не се правят излишни теми.

Редактирано от MoDz
  • 2 months later...
  • 11 months later...
Отговорено

Имам точно такъв кавал от няколко дни и тъкмо щях да си взимам "Начална школа за кавал" на Тодор Прашанов и прочетох някъде, че книгата е за "До кавал" , а моят е Ре ... може на някой да му се стори глупав въпросът, но книгата ще ми свърши ли работа да се науча да свиря на "Ре кавал" ? =)

• 1 month later...
Отговорено

Здравейте.ВЕМЕТО,сигурно си разбрал веднага,че кавала в"ДО"строй и ре-КАВАЛ-са един и същ кавал.Най-нискиа тон е РЕ,а на горе зависи колко си "луд" :whistle: (майтап) тук си го пише дори! :thumbs_up:

• 11 months later...
Отговорено

Здравейте Колеги значи аз съм се учил с такъв кавал от PWC тръби...значи всичко е да го догодиш според размера...Ре кавалът е 64 см. p1030652e.jpg ето самите парчета: p1030644111.jpg ,p1030646165.jpg ,p1030648131.jpg,p103064746464.jpg Ми кавалът е със 8 см по къс от Ре,До кавалът е с 8 см по дълъг от Ре,Си бемола е с 8 по дълъг от ДО ... аз свиря с Ре кавал и най-високият тон ,който може да стигна е До диес Ре на 3-та октава :)

• 1 month later...
  • 2 months later...
Отговорено

Здравейте Колеги значи аз съм се учил с такъв кавал от PWC тръби...значи всичко е да го догодиш според размера...Ре кавалът е 64 см. p1030652e.jpg ето самите парчета: p1030644111.jpg ,p1030646165.jpg ,p1030648131.jpg,p103064746464.jpg Ми кавалът е със 8 см по къс от Ре,До кавалът е с 8 см по дълъг от Ре,Си бемола е с 8 по дълъг от ДО ... аз свиря с Ре кавал и най-високият тон ,който може да стигна е До диес Ре на 3-та октава :)

Благодарско за тази информация, брат, но ще е още по пълно, ако доприложиш и размера (широчина) + позицията (къде се намира) задния отвор, както и външния + вътрешния диаметър на самия кавал. :rolleyes:

• 1 year later...
Отговорено

Здравейте на всички! Пиша по повод на снимките с размери качени от toni9332. Леле мале :blink: ...!...? Значи разбирам че е доста стара темата но си стои и търсачките препращат към нея .Та значи ,Тони незнам как си мерил ама разстоянията не са верни и всяко детенце което сметне сбора от мм на средното еклеме ще ти каже че прави -30.1см, при обща дължина 25,5см. И при резонатора е същото положение защото сбора от всички разстояния е17см при обща дълж. -16.3. Аз разбирам от къде е грешката защото съм направил доооста кавалчета (за теб незнам ).Та ако в твойте отвори влезе нещо широко 11мм. (1.1см) то направо го хвърляй тоя кавал :cheers2: ,а фрезенка или скосяването (което надлъжно е дори по голямо) не влиза във ф на отвора. Който търси ще намери че оптималната ширина на отворите е 8.5 -8.7 но може да варира и в по големи граници в зависимост от желания. А кавала е прост инструмент но не се взимат разстояния от интернет .Първо се търси вътр.диаметър на кавала и в зависимост от ширината може да се раздалечават или приближават отвори и дължини .Няма да пускам разстояния а просто идеята ми беше да обърна внимание на конкретния чертеж .Всеки може да измери разстоянията на готов кавал но по прецизно и с внимание .По старите модели са с по тесни пръстови отвори и по тесни вътрешно а от там и по длъжки .Малко по тихи и по трудни за свирене но по отчетливи и въобще по източен тип инстр. За модерните ....еми имат подобрения в наустника и възможност за перфектен отвор но пък що ли все по на зле отива работата незнам :( . А в чужди сайт видях разтояние с грешка 4-5мм. което е доста .Успех на майсторите и свирачите и :thumbs_up:

• 3 years later...
Отговорено

Темата е стара, но не и за мен. Изчетох темата в оф-роуд, но линконете и снимките не се отварят всички. Дотук разбрах, че ми трябва:

Тръба ф17 вътр. диаметър, 64см дължина.

Фаска от един и край.

Дупки 8мм.

Не разбрах разстоянието между отворите и разположението им. Да, различни са за различни материали, но ние имаме пвц тръба... Ще съм благодарен на някакъв съвет за изработката.

• 3 weeks later...
Отговорено

За който се интересува намерих размери тук и тук . От първия направих с тънкостенна ПВЦ тръба, а от втория линк, с дебелостенна полипропиленова такава, като и в двата случая изкарвам звук, но ми е трудно да го задържам и "моделирам". Опитите продължават.... Да видим до кога. Поздрави :cheers2: .

• 3 months later...
Отговорено

Баща ми има метален и свиреше доста добре на него.сега предпочита пищялката но металния си стои и може да се ползва за много неща,примерно да счупиш на някого главата с него.Доста подхудящ размер и тегло има за целта. :wallbash:  :yes: