ToniPetkov Публикувано Август 30, 2008 Публикувано Август 30, 2008 Искам да попитам дали някой може да ми даде как се прави кавал от ПВЦ тръба, защото kaval.free.bg не работи нещо. Благодаря предварително Цитирай
yotzzo Отговорено Август 30, 2008 Отговорено Август 30, 2008 (Редактирано) Ако имаш някакъв верен кавал пробвай да го "прекопираш" на пвц-то. Знаеш ли колкоцолова тръба ти трябва, че и това съм забравил. Ако никой нищо не ти каже по-точно ми пиши лс, има кого да питам. Редактирано Август 30, 2008 от yotzzo Цитирай
MoDz Отговорено Август 30, 2008 Отговорено Август 30, 2008 (Редактирано) Аз направих сайта преди време. Ето оригиналната статия - http://www.geocities.com/daniel_papuga/kaval.html ПП: Току-що го направих като влезнете в kaval.free.bg направо да ви пренасочва към оригиналната статия, така че да не се правят излишни теми. Редактирано Август 30, 2008 от MoDz Цитирай
Johney053 Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 Този сайт нямаше ли го на български? Цитирай
исон Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 Абе хора каква е тая PVC-кавална мания.Ето едни направени с разбиране кавалчета-[ http://www.dalavera.com/3/posts/22__/35967...3407__PVC_.html Цитирай
BPEMETO Отговорено Ноември 15, 2009 Отговорено Ноември 15, 2009 Имам точно такъв кавал от няколко дни и тъкмо щях да си взимам "Начална школа за кавал" на Тодор Прашанов и прочетох някъде, че книгата е за "До кавал" , а моят е Ре ... може на някой да му се стори глупав въпросът, но книгата ще ми свърши ли работа да се науча да свиря на "Ре кавал" ? =) Цитирай
исон Отговорено Януари 3, 2010 Отговорено Януари 3, 2010 Здравейте.ВЕМЕТО,сигурно си разбрал веднага,че кавала в"ДО"строй и ре-КАВАЛ-са един и същ кавал.Най-нискиа тон е РЕ,а на горе зависи колко си "луд" (майтап) тук си го пише дори! Цитирай
toni9332 Отговорено Декември 11, 2010 Отговорено Декември 11, 2010 Здравейте Колеги значи аз съм се учил с такъв кавал от PWC тръби...значи всичко е да го догодиш според размера...Ре кавалът е 64 см. ето самите парчета: , ,, Ми кавалът е със 8 см по къс от Ре,До кавалът е с 8 см по дълъг от Ре,Си бемола е с 8 по дълъг от ДО ... аз свиря с Ре кавал и най-високият тон ,който може да стигна е До диес Ре на 3-та октава Цитирай
paraborn.com Отговорено Януари 13, 2011 Отговорено Януари 13, 2011 Търся учител по кавал във Велико Търново. mobile: 0878 900 110 skype: bormata mail: dkiliev@gmail.com Димитър Илиев Цитирай
велчо Отговорено Март 19, 2011 Отговорено Март 19, 2011 Здравейте Колеги значи аз съм се учил с такъв кавал от PWC тръби...значи всичко е да го догодиш според размера...Ре кавалът е 64 см. ето самите парчета: , ,, Ми кавалът е със 8 см по къс от Ре,До кавалът е с 8 см по дълъг от Ре,Си бемола е с 8 по дълъг от ДО ... аз свиря с Ре кавал и най-високият тон ,който може да стигна е До диес Ре на 3-та октава Благодарско за тази информация, брат, но ще е още по пълно, ако доприложиш и размера (широчина) + позицията (къде се намира) задния отвор, както и външния + вътрешния диаметър на самия кавал. Цитирай
исон Отговорено Юли 31, 2012 Отговорено Юли 31, 2012 Здравейте на всички! Пиша по повод на снимките с размери качени от toni9332. Леле мале ...!...? Значи разбирам че е доста стара темата но си стои и търсачките препращат към нея .Та значи ,Тони незнам как си мерил ама разстоянията не са верни и всяко детенце което сметне сбора от мм на средното еклеме ще ти каже че прави -30.1см, при обща дължина 25,5см. И при резонатора е същото положение защото сбора от всички разстояния е17см при обща дълж. -16.3. Аз разбирам от къде е грешката защото съм направил доооста кавалчета (за теб незнам ).Та ако в твойте отвори влезе нещо широко 11мм. (1.1см) то направо го хвърляй тоя кавал ,а фрезенка или скосяването (което надлъжно е дори по голямо) не влиза във ф на отвора. Който търси ще намери че оптималната ширина на отворите е 8.5 -8.7 но може да варира и в по големи граници в зависимост от желания. А кавала е прост инструмент но не се взимат разстояния от интернет .Първо се търси вътр.диаметър на кавала и в зависимост от ширината може да се раздалечават или приближават отвори и дължини .Няма да пускам разстояния а просто идеята ми беше да обърна внимание на конкретния чертеж .Всеки може да измери разстоянията на готов кавал но по прецизно и с внимание .По старите модели са с по тесни пръстови отвори и по тесни вътрешно а от там и по длъжки .Малко по тихи и по трудни за свирене но по отчетливи и въобще по източен тип инстр. За модерните ....еми имат подобрения в наустника и възможност за перфектен отвор но пък що ли все по на зле отива работата незнам . А в чужди сайт видях разтояние с грешка 4-5мм. което е доста .Успех на майсторите и свирачите и Цитирай
SviStyle Отговорено Август 2, 2012 Отговорено Август 2, 2012 Потърсете тук. Има доста информация по темата и снимков материал. http://www.offroad-b...ead.php?t=31816 Даже и колегата Зашев се сдоби с такава свирка. 1 Цитирай
harsi Отговорено Април 10, 2016 Отговорено Април 10, 2016 Темата е стара, но не и за мен. Изчетох темата в оф-роуд, но линконете и снимките не се отварят всички. Дотук разбрах, че ми трябва: Тръба ф17 вътр. диаметър, 64см дължина. Фаска от един и край. Дупки 8мм. Не разбрах разстоянието между отворите и разположението им. Да, различни са за различни материали, но ние имаме пвц тръба... Ще съм благодарен на някакъв съвет за изработката. Цитирай
harsi Отговорено Април 28, 2016 Отговорено Април 28, 2016 За който се интересува намерих размери тук и тук . От първия направих с тънкостенна ПВЦ тръба, а от втория линк, с дебелостенна полипропиленова такава, като и в двата случая изкарвам звук, но ми е трудно да го задържам и "моделирам". Опитите продължават.... Да видим до кога. Поздрави . Цитирай
asan79onbashi Отговорено Юли 29, 2016 Отговорено Юли 29, 2016 Баща ми има метален и свиреше доста добре на него.сега предпочита пищялката но металния си стои и може да се ползва за много неща,примерно да счупиш на някого главата с него.Доста подхудящ размер и тегло има за целта. Цитирай
Recommended Posts