MiroLambov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Само да вметна , че струните за класическа китара нямат размер (попринцип) , а относно Стага , пробвай го сам и ако ти е удобен и звучи добре го взимай , аз така направих с първата си китара и съм доволен (до колкото е възможно) от избора си... Цитирай
devoliana Отговорено Август 26, 2008 Автор Отговорено Август 26, 2008 На мен парите не са ми проблем разполагам с 400/500лв за китара.Отностно това дали правя разлика между различните видове китари-да правя наясно съм по този въпрос.Навремето имах една китара Кремона"роза" ма беше в потресаващо състояние реставрирах си я ,но не мина много време преди пак да стане на части,затова сега си търся нова.Не съм свирила почти и пръстите ми са много нежни,а с перце нито ми е удобно нито ме радва как звучи,затова за момента се ориентирам към китари (с наелонови струни и полу закраглен гриф)това е причината да гледам тази китара ,а и ми я препоръчаха,а отделно смятам да си взема Stagg SW201 но за по-нататък като свикна малко ,а и неговите струни са метални,а грифа по тънак. Цитирай
Додо Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 ^ Лично според мен, правиш грешка по този начин. Ако смяташ да си взимаш в бъдеще китара с метални струни(като този стаг, който показа), а сега имаш средствата, по - добре направо сега я вземи. Според мен, няма смисъл да свикваш на класическа и после да свикваш на western. Това беше моя съвет. Успех! Цитирай
Dread Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 В такъв случай едноличен отговор на твоя въпрос не може да се даде. При тези китари няма общовалидни правила, а по-скоро конкретни бройки. Ако имаш доверие на слуха си, отиди и си избери сама, ако ли не - намери някой, на когото можеш да разчиташ. За нещастие правилото за класическите китари, което изказа Евтим е напълно реално - просто е малко по-трудно да се сдобиеш с такава, която да е задоволителна за теб дълго време срещу малко пари. Но съм сигурен, че с известно подбиране ще стане работата, помисли си много добре какво търсиш като звук. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 (Редактирано) Дали ? На акустичните/класическите китари имаш едно нещо наречено "резонаторен отвор", ако не си чувал . Та точно колко ще ти продължи отзвучаването на акорда е в доста голяма степен зависимо от резонанса, който се получава. Ако нямаш добър резонанс (свирил съм на такива китари) независимо какви струни имаш - найлонови, метални - same shit. Евтините китари не правят разлика по типа на струните. Както и скъпите. Да не говорим, че съм чувал по концерти (класически) как скъпи и именити найлонки звучат по-зле от моята "noname" за 120 лева. Хайде да си говорим и за "tension-a" ? Да си забелязал случайно при пренапрежение как отзвучаването ти намалява ? И как на акустичка с метални струни ти поставяш 9-ки, а аз на класическата 12-ки (примерно)? Защо така ? За какъв "еднакъв диаметър" си говорим с тебе ? Хайде да не поставяме абсолютизма като принцип. Изказванията ти по темата са половинчати и не съвсем компетентни. Хайде да не занимаваме целия форум със нашите спорове. Ако искаш да говорим по темата, може да се видим и да говорим, не да се крием зад никове и да си приказваме глупости. Неведнъж съм споменавал, че съм писал софтуери за изчисление на един куп неща по китарата, интонации, напрежения, различни типове струни и т.н., така че за твое огромно съжаление изобщо не съм толкова бос в теротетичната част, колкото се опитваш да ме изкараш. А твоите обяснения намирам за доста "научнопопулярни" - разглеждаш си някакъв случай и правиш заключения на базата на него. Аз мисля че няма спор, че найлоновата струна при еднакви други условия отзвучава по-малко време. За спектъра на хармонициите и също едва ли може да се спори много. Останалото са напразни философии и разтягания на локуми. Ако свириш на класическа китара, може да донесеш една да я сравним с моята "кремона-Лилия", да видим на коя струните отзвучават повече.... Въпросите за напрежението, които поставяш са абсолютно безмислени без да е налице конкретен контекст, диаметър на струната, напрежение, мензура и др. По твоята логика щом като се увеличава напрежението, отзвучаването намалява, то тогава трябва като отпуснем струната, тя да отзвучава безкрайно дълго. А знаеш ли при определена струна, дадена мензура и идеални условия как да изчислиш напрежението, при което струната има максимално дълъг тон - съмнявам се да си запознат с теорията зад това... Говорим си за еднакъв диаметър, защото ти спориш за масата на струните -> виж в каталога колко тежи единица дължина 0.009 стоманена струна и после виж колко тежи единица дължина 0.012 неоплетена найлонова струна - май по-малко, а? А ако найлоновата беше 0.009 и тя? Май щеше да е доста по лека... Иначе си прав - найлоновата струна се разтяга много и нейния диаметър като се опъне няма много общо с диаметъра и отпусната. При стоманата тези изменения са минимални заради(по спомен)хиляди пъти по-големия модул на еластичност на стоманата. Редактирано Август 26, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
prayer4eto Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 ^ Всичките тези неща знам, че ги знаеш. Само че на практика отзвучаването не е характеристика само на струната. Това искам да ти кажа. И не е въпросът за научно-популярния момент в изказването ми - на теория не ме търси. Но СЪМ СВИРИЛ на акустички с метални струни, които отзвучават по-зле и от баба ми. Така че говоря от личен опит. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 (Редактирано) Е, и аз говоря от личен опит. В случая под евтини китари с метални струни имам предвид евтини стаг и фендер, докато под евтини класически китари имам предид стаг, евтини фендер с пиезо, мартинез, валенсия и т.н. Специално НА МЕН, металните ми звучат по-добре, по-звънко и с по-дълъг състейн. Затова и ги препоръчвам, когато купувача не знае какво иска и няма да се насочва към класическа музика. Може някой ден да се разходим да пробваме емпирично, ако ти е интересно и ти се намира някой друг свободен час. Едит: към евтините метални слагам и моята Кремона-Лилия, която не бих заменил за нищо от гореспоменатите. Едит2: По принцип съм свирил малко на класически китари, обаче съм чувал няколко майсторски класически китари, които ми звучат доста звънко и приятно. Затова и казвам, че може би евтините уестърн китари са по-приемливо решение - колкото и относително да е това, те ми звучат приятно, докато МАСАТА класически евтини китари ми звучат като лейки с жици, ако може така да се изразя. Ще се радвам на записче на твоята класическа, ако имаш как да я запишеш. Редактирано Август 26, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
prayer4eto Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 ^ С най-голямо удоволствие @devoliana - добре се ориентираш, като гледам ситуацията. Но пак зависи - ако свириш много, то по-добре найлонова - повече щади пръстите. Ако е просто за купони и кефа - което ти харесва като звук. Задължително пробваш или молиш да ти бъде изпробвана, или пък си водиш някого с тебе в магазина, да я пробва. Аз лично не харесвам акустичните с метални струни заради твърде звънливия тон, предпочитам доста по-мекия такъв на класическата китара( но не глух!!! ). А щом не си зле финансово, то погледни модела на Stagg - C538/C548 -> C538 е 3/4 големина, т.е. - една идея по-малък и с по-тесен гриф. Общо взето - пробваш всичко в магазина, докато не се увериш, че купуваш това, което най-много ти харесва. Цитирай
badValue Отговорено Август 27, 2008 Отговорено Август 27, 2008 На мен парите не са ми проблем разполагам с 400/500лв за китара.Отностно това дали правя разлика между различните видове китари-да правя наясно съм по този въпрос.Навремето имах една китара Кремона"роза" ма беше в потресаващо състояние реставрирах си я ,но не мина много време преди пак да стане на части,затова сега си търся нова.Не съм свирила почти и пръстите ми са много нежни,а с перце нито ми е удобно нито ме радва как звучи,затова за момента се ориентирам към китари (с наелонови струни и полу закраглен гриф)това е причината да гледам тази китара ,а и ми я препоръчаха,а отделно смятам да си взема Stagg SW201 но за по-нататък като свикна малко ,а и неговите струни са метални,а грифа по тънак. като седят така нещата (финансово).. огледай и други неща ... на съм пипал проста така ми попадна Ценова листа КОРТ .... има различни модели метални/найлонови - "фурнировани"/масивни ... (не вярвам някои да каже че принципно масива не е ПО-ДОБРИЯ вариант за акустична) горе-долу в този ценови диапазон ... виж също така Ямаха...- уж по-добри но и по- скъпи (и тях не съм пробвал) пробваи и Фендер ... тези марки си ми познати на нашия пазар (освен Стаг) ... така че УСПЕХ !!!!! вярвам че ВСИЧКИ тук ще се радват да се кефиш на НоватаСиКитара !!! Цитирай
Harvester Of Sorrow Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 По принцип китарката е добре. Имам такава от година и половина и не смятам да я сменям. Цитирай
Harvester Of Sorrow Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 Опа, сега се усетих откога е темата Цитирай
Recommended Posts