Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за реализация с музика


Recommended Posts

Хай на всички! От три години ходя на уроци по класическа китара. Напредвам бързо и много ми харесва, но идва момента, в който трява да се запитам с какво ще се занимавам и с какво ще си изкарвам прехраната..Мого бих искала да стана професионалист, но живота на музиканта не е лесен. Бих искала да знам какви възможности за работа и въобще каква(какви) професия ще имам ако завърша с класическа китара, за да знам дали да избера нещо друго докато му е времето...Ако имате някаква представа ще съм много благодарна да ми помогнете. Тенк Ю предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Акоз авършиш педагогическа специалност,може да станеш даскал по музика в училище.

Или даскал по китара към някоя школа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^В общи линии.

Може и да си си музикант, с група (или пък сама), и да се мъчиш да си търсиш къде да свириш из България (а в последствие и другаде, щото тук не съм сигурен колко хора точно знаят какво аджеба е класическа китара), но за това си трябват масово здрави гащи.

 

Но ако наистина имаш желание - пробвай се. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е да се запиташ дали изобщо искаш да си музикант или не.

Ако ти се занимава - то кл.китара е един прекрасен инструмент защото развива хармоничното и полифоничното чувство на музиканта и ако един ден решиш да пееш или свириш на друго или дори да аранжираш и композираш - китарата ще ти е от голяма полза! Не е като да учиш например обой или какъвто и да е друг солов инструмент на който се свири само една мелодия.

А за реализацията - всичко е въпрос на шанс и късмет. То може и право да учиш и пак да метеш улици!?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, де, нали ходиш на уроци. Не си ли се замисляла да обсъдиш въпроса с учителя си? Това е много сериозно нещо.

Бъдещето ти единствено зависи от теб. Много сериозно обсъждаш въпроса с учителя си, виждаш какви са ти опциите и си преценяваш. Предполагам, говориш за висше музикално образование. Преглеждаш в кои училища можеш да кандидатстваш и какви са условията там. Питаш учителя си за разликата между това да ходиш на уроци и това да учиш музика в университет. Разликата е голяма. Уроците са насочени към добиване на изпълнителски умения. Вероятно няма да имаш никакви проблеми с изпълнението на произведения там. Но музиката е много повече...

За да те приемат, ще трябва да ходиш на уроци по солфеж. Отново питаш учителя си и за това.

 

Още - имаш ли алтернативи? С какво друго би желала да се занимаваш? Какви са условията там? Дали не може да учиш двете неща едновременно, ако са в един университет?

 

Изобщо, трябва да си поговориш хубаво с твоя учител. Той е човекът (или поне би трябвало да е), който знае какво ще ти коства да учиш това и да се занимаваш с него, но знае и каква полза има и какви са възможностите за реализация. Знае и какъв е смисълът да имаш висше музикално образование - много е важно да разбереш смисъла, защото ти можеш да си свириш страхотно и само с уроци. Знае и на какво ниво си.

 

Това е, което мога да ти кажа набързо. Остана само едно нещо - човек трябва да следва мечтите си. Изгради си истинска представа за реалността, но не изоставяй мечтите си :bravo:.

 

П.П. Сигурно си пролича, че и аз съм потънал в точно такива размишления в момента, макар и вътрешно да съм взел решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам долколко има смисъл, но ще споделя някои размишления ...

Ако ходиш на уроци и се развиваш добре като музикант по този начин, значи вече имаш доста добра основа за бъдещо развитие, дори и да не следваш (институционално) класическа китара. Прехрана само с класическа китара, освен ако не си гений, би била мисия трудна, ако не невъзможна (обзалагам се, че дори за гениите тя не е никак лесна). В този смисъл моето мнение е, че е най-добре да учиш нещо друго и по-продаваемо (икономика, право ...), като същевременно продължаваш да свириш и да се учиш самостоятелно, на уроци или като "второ висше" в управляем за тази концепция формат (с консерватория паралелно с друго следване едва ли ще смогнеш, по-скоро нещо от рода на НБУ).

Класическата китара и въобще класическата музика сама по себе си е фокусирана предимно върху възпроизвеждането на прецеденти, т.е. много добавена стойност от музканта (пак казвам, освен ако не си гений) като цяло няма. Поради това няма и кой знае какви пари в тази работа. Според мен, каквото и да учи, един музикант в наши дни има шанс за качествена и високо възнаградена реализация, само ако има оригинални идеи, и то годни за масова консумация идеи. Като човек, който никога не е учил институционално музика, не мога да твърдя доколко академичното образование в насока композиция и въобще това да учиш в консерватория (вкл. висока обща музикална ерудиция, близък контакт с музикантски среди и прочее неща извън учебниците и партитурите) помагат или пречат в това отношение, но твърдо съм на мнението, че, ако човек има необходимото съчетание от музикална грамотност, талант, въображение и хъс за музика, той може да направи нещо едовременно стойностно и рентабилно, независимо дали и какво е учил и завършил.

Така мисля аз - голям и известен музикант засега не съм станал, но, да не ми е уроки, определено продължавам да се занимавам с музика, като същевременно си изкарвам доста добре прехраната със съвсем различна професия. :help:

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво имаш предвид под реализация - ако говориш за авторски музики, албуми и слава-> едва ли ще стане така. За да стане човек популярен трябва да се налеят много пари в него, които трябва да се избият, а като имаш предвид българънът колко си купува музика... повечето наши "звезди" просто намират пари и си плащат на определени хора/медии за да бъдат "звезди".

 

Ако имаш предвид реализация тип пеене по фериботи, ресторанти, барове и кръчми - в това има пари, обаче трябва да пееш/свириш репертоар от евъргрийни/рокове/чалгии/естради/песновки и т.н. То ест - това си е баш по нашенски "кръчмарски музикант". Освен това, трябва да можеш да пееш, освен да свириш, защото" мацката зад даден инструмент" е определено по-слабо забележима от" мацката с микрофона", която се разхода между хората. Съответно трябва в този случай и малко да се "продаваш" с визия. За да можеш да работиш това и като попораснеш(респективно се омъжиш и т.н.) трябва мъжът ти да е музикант и да работите заедно, или пък да е ужасно търпелив човечец - тази работа е предимно нощна, човек става на обяд или в ранния следобяд, често му се случва да пътува и т.н., което създава проблеми с близките му, особено ако те практикуват професия тип "служба".

 

И не на последно място - за да навлезеш в тия среди трябва да се запознаеш с хора от тях. Съответно трябва да работиш за да има какво да им покажеш. Както във всяко нещо и тук се изискват приятелства и познанства.

 

За образование -> това едва ли е чак толкова важно(да показваш диплома). Важното е да си добра музикантка/певица. Това се вижда веднага и изисква много повече труд от взимането на диплома.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей. По принцип с класическа китара можеш да станеш наистина някой учител по музика, но стига да имаш доброто желание и воля, може да се реализираш и като член на оркестър, както с всеки друг класически инструмент. Може и самостоятелен изпълните да станеш. Да си спретнеш банда/група, да бъдеш наемник (по круизове, барове, гост-музикант) ...

 

Пред мене седеше този въпрос навремето, но бях по-малък - започнах на 11 години и след 7-и клас се чудех накъде да поема. Нашите ме разубедиха, аз се уплаших и т.н. Така или иначе не кандидатствах в музикалното, съответно и в момента се чудя как би се стекъл живота ми ако бях постъпил по друг начин.

 

Имаш време да решиш, но прецени всички възможности и разговаряй с учителя - все пак той можеда прецени докъде си с материала и дали ще се справяш успешно с нещата.

 

Успех с мисленето. Дилемата си е сериозна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пред мене седеше този въпрос навремето, но бях по-малък - започнах на 11 години и след 7-и клас се чудех накъде да поема. Нашите ме разубедиха, аз се уплаших и т.н. Така или иначе не кандидатствах в музикалното, съответно и в момента се чудя как би се стекъл живота ми ако бях постъпил по друг начин.

 

Мога да ти отговоря на този въпрос. С китаристът на (безизвестните) Sacred Trust сме свирили около 4 години заедно, бяхме съученици в музикалното, за жалост в България подобно заведение се подиграва с теб. С тази директорка, с цялото лицемерие в тези среди, не си изпуснал много. Та въпросният китарист (Цецо) е както ти каза

наемник (по круизове, барове, гост-музикант) ...
. Той е един от най-талантливите ни (класически) китаристи, с които съм имал удоволствието да свиря и се надявам пак да го направя в бъдеще, печелил е безброй конкурси и е страхотен музикант, и... ? Някой дължи ли му нещо за отделеното време, не. В крайна сметка е много е наивно човек да разчита само на инструмент, ако ще да е най-големият виртуоз, за който не сме чували. :) В момента съжалявам, че се оставих изцяло на музикалното да ме подготви за животът! Свирете заради музиката! Редактирано от Danny47
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да станеш учител по китара в музикално училище и освен това да даваш частни уроци, също вариант са и заведенията. Това е в България. В чужбина възможностите са много по-големи. Подкрепям колегата Евтим, че дипломата не е чак толкова важна, просто трябва да си много добра музикантка. Късмет, избери това, което теб те влече. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Виж сега,ако искаш по-задълбочено да се занимаваш с музика-университет ще ти трябва,да ли тука,да ли в чужбина,едно читалище или един частен учител това не може да ти го даде.Все пак в университета се учи,солфеж,хармония,музикален анализ и т.н,това което на истина ще ти трябва за напред като музикант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Музиката е велико нещо и за това, като религията тя е призвание !

Много са начините за реализация ! От свирене на фериботи, през учител в читалище или университет, до музикален редактор в медия или изпълнител в телевизионно шоу ! Във всеки случай важно е да се СВИРИ, а останалото винаги се нарежда ако човек обича истински това което прави !

Успех в избора !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво стана в края на краищата? Хубава тема стана, доволно обхвана различни аспекти. Само дето авторката се изпокри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

^ Щеше да стане съвсем хубава, само не разбирам защо модовете са ми изтрили мнението (то беше още при пускането на темата), което обобщаваше нещата много стабилно, поне за ситуацията в момента. Това, което бях написал се отнасяше за хора, които се изхранват и дори си позволяват да живеят задоволително добре от свирене.

 

Фактът, че някой от модериращите живее в своят малък свят, не означава, че аз съм се заял - нямаше нито агресивен, нито неадекватен тон, нито нещо, което не е вярно. Написаното съм го видял и гарантирам за него, не искам да споменавам цифри и изпадам в подробности.

 

Върнете ми мнението!

 

Стига вече своеволна проява на цезура, от хора, които не знаят в кой свят живеят и отричат всичко, което не разбират!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.