*Nagareboshi* Публикувано Август 12, 2008 Публикувано Август 12, 2008 Хай на всички! От три години ходя на уроци по класическа китара. Напредвам бързо и много ми харесва, но идва момента, в който трява да се запитам с какво ще се занимавам и с какво ще си изкарвам прехраната..Мого бих искала да стана професионалист, но живота на музиканта не е лесен. Бих искала да знам какви възможности за работа и въобще каква(какви) професия ще имам ако завърша с класическа китара, за да знам дали да избера нещо друго докато му е времето...Ако имате някаква представа ще съм много благодарна да ми помогнете. Тенк Ю предварително Цитирай
the_gorer Отговорено Август 12, 2008 Отговорено Август 12, 2008 ^ Акоз авършиш педагогическа специалност,може да станеш даскал по музика в училище. Или даскал по китара към някоя школа. Цитирай
Icarus Отговорено Август 13, 2008 Отговорено Август 13, 2008 ^В общи линии. Може и да си си музикант, с група (или пък сама), и да се мъчиш да си търсиш къде да свириш из България (а в последствие и другаде, щото тук не съм сигурен колко хора точно знаят какво аджеба е класическа китара), но за това си трябват масово здрави гащи. Но ако наистина имаш желание - пробвай се. Цитирай
savov Отговорено Август 13, 2008 Отговорено Август 13, 2008 Най-добре е да се запиташ дали изобщо искаш да си музикант или не. Ако ти се занимава - то кл.китара е един прекрасен инструмент защото развива хармоничното и полифоничното чувство на музиканта и ако един ден решиш да пееш или свириш на друго или дори да аранжираш и композираш - китарата ще ти е от голяма полза! Не е като да учиш например обой или какъвто и да е друг солов инструмент на който се свири само една мелодия. А за реализацията - всичко е въпрос на шанс и късмет. То може и право да учиш и пак да метеш улици!?! Цитирай
lizardman Отговорено Август 13, 2008 Отговорено Август 13, 2008 Добре, де, нали ходиш на уроци. Не си ли се замисляла да обсъдиш въпроса с учителя си? Това е много сериозно нещо. Бъдещето ти единствено зависи от теб. Много сериозно обсъждаш въпроса с учителя си, виждаш какви са ти опциите и си преценяваш. Предполагам, говориш за висше музикално образование. Преглеждаш в кои училища можеш да кандидатстваш и какви са условията там. Питаш учителя си за разликата между това да ходиш на уроци и това да учиш музика в университет. Разликата е голяма. Уроците са насочени към добиване на изпълнителски умения. Вероятно няма да имаш никакви проблеми с изпълнението на произведения там. Но музиката е много повече... За да те приемат, ще трябва да ходиш на уроци по солфеж. Отново питаш учителя си и за това. Още - имаш ли алтернативи? С какво друго би желала да се занимаваш? Какви са условията там? Дали не може да учиш двете неща едновременно, ако са в един университет? Изобщо, трябва да си поговориш хубаво с твоя учител. Той е човекът (или поне би трябвало да е), който знае какво ще ти коства да учиш това и да се занимаваш с него, но знае и каква полза има и какви са възможностите за реализация. Знае и какъв е смисълът да имаш висше музикално образование - много е важно да разбереш смисъла, защото ти можеш да си свириш страхотно и само с уроци. Знае и на какво ниво си. Това е, което мога да ти кажа набързо. Остана само едно нещо - човек трябва да следва мечтите си. Изгради си истинска представа за реалността, но не изоставяй мечтите си . П.П. Сигурно си пролича, че и аз съм потънал в точно такива размишления в момента, макар и вътрешно да съм взел решение. Цитирай
sevenstring Отговорено Август 13, 2008 Отговорено Август 13, 2008 (Редактирано) Не знам долколко има смисъл, но ще споделя някои размишления ... Ако ходиш на уроци и се развиваш добре като музикант по този начин, значи вече имаш доста добра основа за бъдещо развитие, дори и да не следваш (институционално) класическа китара. Прехрана само с класическа китара, освен ако не си гений, би била мисия трудна, ако не невъзможна (обзалагам се, че дори за гениите тя не е никак лесна). В този смисъл моето мнение е, че е най-добре да учиш нещо друго и по-продаваемо (икономика, право ...), като същевременно продължаваш да свириш и да се учиш самостоятелно, на уроци или като "второ висше" в управляем за тази концепция формат (с консерватория паралелно с друго следване едва ли ще смогнеш, по-скоро нещо от рода на НБУ). Класическата китара и въобще класическата музика сама по себе си е фокусирана предимно върху възпроизвеждането на прецеденти, т.е. много добавена стойност от музканта (пак казвам, освен ако не си гений) като цяло няма. Поради това няма и кой знае какви пари в тази работа. Според мен, каквото и да учи, един музикант в наши дни има шанс за качествена и високо възнаградена реализация, само ако има оригинални идеи, и то годни за масова консумация идеи. Като човек, който никога не е учил институционално музика, не мога да твърдя доколко академичното образование в насока композиция и въобще това да учиш в консерватория (вкл. висока обща музикална ерудиция, близък контакт с музикантски среди и прочее неща извън учебниците и партитурите) помагат или пречат в това отношение, но твърдо съм на мнението, че, ако човек има необходимото съчетание от музикална грамотност, талант, въображение и хъс за музика, той може да направи нещо едовременно стойностно и рентабилно, независимо дали и какво е учил и завършил. Така мисля аз - голям и известен музикант засега не съм станал, но, да не ми е уроки, определено продължавам да се занимавам с музика, като същевременно си изкарвам доста добре прехраната със съвсем различна професия. Редактирано Август 13, 2008 от sevenstring Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 (Редактирано) Зависи какво имаш предвид под реализация - ако говориш за авторски музики, албуми и слава-> едва ли ще стане така. За да стане човек популярен трябва да се налеят много пари в него, които трябва да се избият, а като имаш предвид българънът колко си купува музика... повечето наши "звезди" просто намират пари и си плащат на определени хора/медии за да бъдат "звезди". Ако имаш предвид реализация тип пеене по фериботи, ресторанти, барове и кръчми - в това има пари, обаче трябва да пееш/свириш репертоар от евъргрийни/рокове/чалгии/естради/песновки и т.н. То ест - това си е баш по нашенски "кръчмарски музикант". Освен това, трябва да можеш да пееш, освен да свириш, защото" мацката зад даден инструмент" е определено по-слабо забележима от" мацката с микрофона", която се разхода между хората. Съответно трябва в този случай и малко да се "продаваш" с визия. За да можеш да работиш това и като попораснеш(респективно се омъжиш и т.н.) трябва мъжът ти да е музикант и да работите заедно, или пък да е ужасно търпелив човечец - тази работа е предимно нощна, човек става на обяд или в ранния следобяд, често му се случва да пътува и т.н., което създава проблеми с близките му, особено ако те практикуват професия тип "служба". И не на последно място - за да навлезеш в тия среди трябва да се запознаеш с хора от тях. Съответно трябва да работиш за да има какво да им покажеш. Както във всяко нещо и тук се изискват приятелства и познанства. За образование -> това едва ли е чак толкова важно(да показваш диплома). Важното е да си добра музикантка/певица. Това се вижда веднага и изисква много повече труд от взимането на диплома. Редактирано Август 15, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
prayer4eto Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 Здравей. По принцип с класическа китара можеш да станеш наистина някой учител по музика, но стига да имаш доброто желание и воля, може да се реализираш и като член на оркестър, както с всеки друг класически инструмент. Може и самостоятелен изпълните да станеш. Да си спретнеш банда/група, да бъдеш наемник (по круизове, барове, гост-музикант) ... Пред мене седеше този въпрос навремето, но бях по-малък - започнах на 11 години и след 7-и клас се чудех накъде да поема. Нашите ме разубедиха, аз се уплаших и т.н. Така или иначе не кандидатствах в музикалното, съответно и в момента се чудя как би се стекъл живота ми ако бях постъпил по друг начин. Имаш време да решиш, но прецени всички възможности и разговаряй с учителя - все пак той можеда прецени докъде си с материала и дали ще се справяш успешно с нещата. Успех с мисленето. Дилемата си е сериозна. Цитирай
Danny47 Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 (Редактирано) Пред мене седеше този въпрос навремето, но бях по-малък - започнах на 11 години и след 7-и клас се чудех накъде да поема. Нашите ме разубедиха, аз се уплаших и т.н. Така или иначе не кандидатствах в музикалното, съответно и в момента се чудя как би се стекъл живота ми ако бях постъпил по друг начин. Мога да ти отговоря на този въпрос. С китаристът на (безизвестните) Sacred Trust сме свирили около 4 години заедно, бяхме съученици в музикалното, за жалост в България подобно заведение се подиграва с теб. С тази директорка, с цялото лицемерие в тези среди, не си изпуснал много. Та въпросният китарист (Цецо) е както ти каза наемник (по круизове, барове, гост-музикант) .... Той е един от най-талантливите ни (класически) китаристи, с които съм имал удоволствието да свиря и се надявам пак да го направя в бъдеще, печелил е безброй конкурси и е страхотен музикант, и... ? Някой дължи ли му нещо за отделеното време, не. В крайна сметка е много е наивно човек да разчита само на инструмент, ако ще да е най-големият виртуоз, за който не сме чували. В момента съжалявам, че се оставих изцяло на музикалното да ме подготви за животът! Свирете заради музиката! Редактирано Август 15, 2008 от Danny47 Цитирай
prayer4eto Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 ^ По наше време школата все още беше силна . Цитирай
Slav Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Можеш да станеш учител по китара в музикално училище и освен това да даваш частни уроци, също вариант са и заведенията. Това е в България. В чужбина възможностите са много по-големи. Подкрепям колегата Евтим, че дипломата не е чак толкова важна, просто трябва да си много добра музикантка. Късмет, избери това, което теб те влече. Цитирай
evans Отговорено Септември 4, 2008 Отговорено Септември 4, 2008 Виж сега,ако искаш по-задълбочено да се занимаваш с музика-университет ще ти трябва,да ли тука,да ли в чужбина,едно читалище или един частен учител това не може да ти го даде.Все пак в университета се учи,солфеж,хармония,музикален анализ и т.н,това което на истина ще ти трябва за напред като музикант. Цитирай
makedonetsa Отговорено Октомври 7, 2008 Отговорено Октомври 7, 2008 Музиката е велико нещо и за това, като религията тя е призвание ! Много са начините за реализация ! От свирене на фериботи, през учител в читалище или университет, до музикален редактор в медия или изпълнител в телевизионно шоу ! Във всеки случай важно е да се СВИРИ, а останалото винаги се нарежда ако човек обича истински това което прави ! Успех в избора ! Цитирай
lizardman Отговорено Октомври 7, 2008 Отговорено Октомври 7, 2008 И какво стана в края на краищата? Хубава тема стана, доволно обхвана различни аспекти. Само дето авторката се изпокри. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Октомври 20, 2008 Отговорено Октомври 20, 2008 ^ Щеше да стане съвсем хубава, само не разбирам защо модовете са ми изтрили мнението (то беше още при пускането на темата), което обобщаваше нещата много стабилно, поне за ситуацията в момента. Това, което бях написал се отнасяше за хора, които се изхранват и дори си позволяват да живеят задоволително добре от свирене. Фактът, че някой от модериращите живее в своят малък свят, не означава, че аз съм се заял - нямаше нито агресивен, нито неадекватен тон, нито нещо, което не е вярно. Написаното съм го видял и гарантирам за него, не искам да споменавам цифри и изпадам в подробности. Върнете ми мнението! Стига вече своеволна проява на цезура, от хора, които не знаят в кой свят живеят и отричат всичко, което не разбират! Цитирай
Recommended Posts