Jump to content
Българският форум за музиканти

Peavey Vortex V Exp


Valserp

Recommended Posts

'Що пък да не си пишем ревюта на придобивките? Не че съм някакъв капацитет, но предполагам, че някъде там има някой, който също може да загледа тази китара и да иска да почете малко :)

 

Сдобих се с евтино V - http://www.thomann.de/de/peavey_vortex_v_ex.htm .

 

Стандартните неща - тяло от липа, гриф от клен, ф-борд от палисандър...

 

Ето сега по-дълбок поглед:

 

1. Out of the box

 

Първото нещо, което може да се очаква от една евтина китара е да е абсолютно не-сетъпирана като пристигне. Моята даже дойде с разхлабена гайка на ключа на 6-та струна - самия ключ се въртеше свободно в дупката си. (Уж минават някакъв контрол като ги пращат от Томан... може по пътя да се е шибнала някъде, макар и много добре опакована.)

 

Грифът е идеално прав(няма дъга), втора струна бъждеше ужасно, а на флойда бяха закачени 2 пружини, като третата беше в торбичката с аксесоарите към китарата.

 

Както може да се очаква - боята й не е първо качество - виждат се малко бледи петна, но поне не случих на модел с мехурчета под боята(не че ми пука особено - боя не свири).

 

Балансът на китарата е перфектен, като има вариант, ако не сте доволни, да си преместите страп-бутона на всяка една от общо 5 дупки(които едновременно с това са и дупките за Bolt-on конструкцията). Това е честа практика сред собствениците на RR китари.

Bolts.jpg

 

2. Най-сетне готова да свири

Body.jpg

По китарата ме притесняваха 3 неща, преди да я пипна -

- Адаптерите се водят VERY HOT керамични - чудех се, дали това VERY HOT няма да означава просто VERY MICROPHONIC, без да издават някакъв отчетлив звук. Е - не е така - адаптерите шумят в пъти по-малко отколкото шумяха тези на по-скъпата "Yamaha RGX121S", а са и с една идея по-добри. Гейнът, който дават е добър(макар и не чак толкова HOT) а флажолетите излизат страшно чисто.

 

- Ясно е, че е от гадни материали... дали няма просто да звучи като диария, прекарана през усилвател?

Ами... не. Китарата обажда изненадващ състейн(за китара с Bolt-on и Floyd); ниските й са не-много по-слаби от тези на махагоновия ми Ibanez, а за сметка на това във високите позиции избива малко повече от същия.

 

- Лицензиран флойд на китара под 500 лева... Колко ли ще разстройва това говедо? Дали материалът ще струва?

Мисля, че все още е рано да си водя изводи за това, тъй като не съм разсвирил китарата(и струните и пружините са нови). Не съм очаквал чудеса, а този флойд може да издържи 3 песни(макс), ако не прекалявам с дайвовете, разбира се, което си е задоволително.

Материалът - Ами докато заключа китарата и хексаграмното ключе, което вървеше с нея, се изяде(вече не влиза в болтчетата... сериоз). Това ми вдъхва надеждата, че поне болтчетата са направени от малко по-корав материал.

 

- Екшън - Eкшънът й в момента е доволно нисък(за моите вкусове), а може и да се свали още, тъй като все още не съм оправил грифа(не съм си играл с тръс-рода). Китарата е общо взето за хора, които са по-добри в солата от мен :)

 

3. Допълнителни

 

- Тунерите й са Grover и изглеждат нечовешки яко.

Tuners.jpg

- Ключа за смяна на адаптерите е разположен на доста неудобно място(трябва да се пресегнете покрай ръчката на флойда, за да смените блендата, което засега се получава баааааавно при мен)

Body2.jpg

- Има само един потенциометър - Volume - околко него има увити 3 гумени пръстенчета, за по-лесен захват.

 

4. Финални думи

 

Определено не бих казал, че е нисък клас китара... по-скоро е някъде в долната прослойка на средните класове. Чистия й звук не е никак великолепен, но пък кой ще свири на такова животно без дист? :cheers2:

Общо взето ако много ви сърби за някакво V, а не ви се дават много пари - препоръчвам ви това в пъти пред всяко друго 500-тарско V. (Боята му може да не струва, но във всяко друго отношение мачка :headbang: )

 

5. Аудио

http://media.putfile.com/Vortex-33

Озвучих си кубето с един ментажен Shure SM58. Сори за качеството, ама ми писна да правя проба-грешка - копелето лови прекалено много бас. Ако има интерес ще записвам пак.

(Сори и за кофти свиренето :) )

Чейна ми е - Буустър Boss SD-1 => Уа педал CryBaby 535Q => Кубе Peavey Ultra 112

 

 

P.S. Е не, това не може да ми се случва... докато подреждах нещата за запис оставих китарата на един стол и я бутнах с непохватния си гъз... падна по рога и от двата се отлющи по малко боя, като долния дори се отчупи леко... да се е... РРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРГХ! В harmony-central един пич беше казал, че един от недостатъците на V китарите е, че трябва да свикнеш да ги гледаш олющени... ама това беше твърде скоро и твърде нелепо :) . Пазете си китарите, ей!

Borkn2.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тез кинти си е супер китара.

За чист звук пробвай на средно положение на превключвателя, поне при мен резултатът е

задоволителен.

Аз имам Peavey V-type EXP Limited Edition with tremolo, която е по-висок клас и е друга конструкция,

но предполагам, че някой от чарковете като адаптри, флойд и др. са същите.

Дизайнът на Грувър ключетата наистина кърти.

Такъв модел ключета съм виждал само при някои Peavey китари.

Редактирано от DILETANT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето малко чисти китари. Тоя път избиха много среди на микрофона... ще го схвана аз, ама ще мине време.

 

http://www.box.net/shared/ekl47cow00

 

(Putfile нещо се такова)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да кажа, че на чисто ми звучи особено добре, но е около нивото на Epiphone Flying V, което е доста задоволително на тая цена. А с дистер много ми харесва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъпдейт:

Както можеше да се очаква - болтовете при горното заключване(нъта) не са от най-качествен материал и резбите им бързо омекнаха и се прецакаха. Това обаче лесно може да се поправи - стандартен размер са и продават такива из магазините "крепежни елементи". Сега заключването е по-добро отколкото с оригиналните :yes:

 

По-лошото е, че на единия болт при долното заключване му се изяде шестограмната дупка(прекалено много натягам, да... :greenball: ) и сега го заключвам с клещи.

 

Та написах това, защото по-рано не можех да дам реална оценка на тремолото - ето я и нея - след малко ремонтна дейност тремолото къъъъъъърти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, не звучи много добре оценката на тремолото....

Ако всички винтове са стандартни, смени ги всички с най-здравите от железарията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, ремонти... Човек като си вземе нова кола не влиза веднага в сервиза. Сори за ламерския въпрос - не съм на ти с интернет търговията, ама тва Пиви гаранция няма ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гаранцията е от Томанн и е дълга и широка. Предпочитам сам да си я поправям, отколкото да тръгна да им доказвам, че не съм издевателствал с нея(което ще е трудно, поради белезите ;) ) и да я пращам(седмица), че те да ми я пращат после(още една седмица).

 

Още повече, че аз вече имам опит с евтин флойд и бях напълно подготвен(психически) за настоящите дребни проблеми.

 

Бай-Ганьовщина - майстори сме по всичко :D .

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много съжелявам че толкова скоро си успял да я издумкаш и обелиш :/

 

Моята китара, като нова я взех и карах 3-4 месеца преди да я Взема неправилно и непохватно за колана при което се откачи от захватката и китарата думна върху ръба на леглото и се обели леко от едната страна, а от среща се вдлъбна. Тъкмо бях решил да си взимам някакъв полир за дърво, след това се отказах :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.