Jump to content
Българският форум за музиканти

Im New Bastard


WAYNE_STATIC

Recommended Posts

здрасти на всички аз като бебе новичък започнах да се занимавам с китарка преди около месец и половина -два си зех ел. китара ама хич не ме бива забивам поуер акорди и акорди и г/д свиря минорната и блузовата скала(много бавно и понякога не удрям правилната струна ако искам да ударя 3 удрям 2 ) които намерих в нета на 17 съм късно ли е вече да се развивам в музиката или не и да се уча сам по нета или да хвана учител

бту: ако тръгна на учител по колко г/д се плаща за 1 астрономически час. :nono:;)

Редактирано от WAYNE_STATIC
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е късно.

По добре с учител, силно препоръчително е.

Само даскал не стига - трябва след урока по много пилене сам.

Не се помотвай, ако те мързи, и на 3 години е късно.

Ако не те мързи, и на 30 не е твърде късно.

Няма фиксирана международна цена за преподаване на уроци по китара, сещаш се - 10-20 лв - различно.

Вложи пари... за без пари няма да стане.. пак се сещаш.

Вади песни и сам. Чети, намери си музикална литература. За препоръчване е да ходиш и на солфеж.

Наготово няма да стане като с магическа пръчка - лесно нЕма.

Не си прави илюзии, че тръгваш на уроци и догодина си номер едно.

Ако си постоянен и свириш по много, както и слушаш и четеш, след 5 години може да си прилично добър.

Ако си много надарен ио изпълнителен - може и след 2-3.

Ако си средно изпълнителен след 8-10 примерно.

Всичко зависи предимно от ТЕБ. Ако работиш и не си правиш илюзии - ще стане. Ако се надяваш всичко да стане само или някой да те научи да свириш с магическа пръчка - няма да стане.

Последно - свири с някой - помага повече - но с някой заинтересован, не с някой, който държи да се направи на по-добър от теб(или ти от него). С някой, който също иска да свири, а не да дрънка с цел да си разведрява скуката.

Направете банда, свирете песни. Стремете се към качествено изпълнение, не към перчене, премълчаване и говорене зад гърба - казвам ти го, защото този сценарии е най-често срещания при "музикантите". С идиоти няма смисъл да се занимаваш - резултат няма. Опитай се да си намериш по-надъхани, талантливи и по възможност по-скромни и изпълнителни съмузиканти. Ти също недей да летиш в облаците и да се самопревъзнасяш - смешно е.

 

Това е положението :).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много благодаря за бързия отговор :) мноу добре ми се отдава инртрото на смоук он дъ уотер и част от интрото на мастер оф пъпетс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още нещо - обръщай много внимание на точното и добре звучащо изпълнение.

Записвай се и се слушай за да не изпадаш в самозаблуди.

Свири толкова бързо, колкото можеш и по-бавно. Не се опитвай да се надскочиш - няма да стане.

Напредването е бавен процес. Всеки опит да напреднеш изведнъж те връща по-скоро назад.

Основната дума е "СЛУШАЙ". Тази дума трябва да ти е много по-голям приоритет от "СВИРИ".

"СВИРЯ" - "СЛУШАМ" = "ДРЪНКАМ/ДЖАРКАМ".

 

Предполагам си мечтаеш за група. Имай предвид, че в една група, която трябва да звучи приятно на слушателя, най-често най-важният човек е не китариста, не басиста, не барабаниста а ПЕВЕЦА/ПЕВИЦАТА.

 

Ако вокала не се чува добре, а останалите музиканти искате да се изпъчите колко сте велики се получава една какафония, която абсолютно никой не ще да слуша. Затова още от сега свиквай с мисълта, че ти си китариста, човека който трябва да звучи добре, умерено силно, балансирано, приятно, не натрапващо се. Твоя звезден миг е единствено китарното соло, когато има такова. Ако всеки в групата иска винаги да се чува, винаги да е номер едно, винаги да е над другите - то група не става - става пасмина от нещастници :). Малък си, затова ти казвам тези неща, за да не се блъскаш сам 5-10 години за да почнеш да ги виждаш.

 

Добър певец/певица + умерено свирене + добро изпълнение = слушаемо изпълнение.

 

Лош певец, "всичко на макс", "аз съм голяма работа", надвикване на инструменти/певец - това са неща, които гарантират посредственото изпълнение.

 

Като се съберете, научете се сами да се слушате едон друг и да се балансирате, вместо да упреквате техниката, озвучителя и т.н..

 

Намерете си певец/певица. вижте къде пее вокала ви и къде се мъчи - къде вече му е високо.

Ако му е високо - ваша работа е да транспонирате песните по-надолу - това е работа, изискваща усилия.

Нама универсален певец, който да изпее всяка ваша приумица, която ви хрумне да свирите.

Всеки певец си има диапазон, където звучи добре, места, където му е прекалено ниско и места, където видимо се мъчи, защото му е високо. Транспонирайте песните така, че да лягат добре на диапазона му. Той е вашето лице - ако той звучи зле - всички звучите зле.

Добре е вокала да е музикален и да посещава уроци. Имай предвид, обаче, че добрите певци са рядко срещани птици и най-често ще трябва да правите доста компромиси с вокала. Добрия вокал с голям диапазон е рядкост и най-често ще търси по-добра реализация от пеене с някаква сбирщайн групичка от младежи. Формули от сорта "Тоя/тая не става, ще си намерим добър певец" обикновено не работят(поради липса на добри), и най-често вие, музикантите трябва да свършите много работа по транспониране на песента, за да може тя да пасне на певеца/певицата ви.

Ако певеца ви харесва как пее като емоция, музикалност и тембър - той е вашия човек, пък ако не може да изпее дадена песен, ако се мъчи - ваша работа е да му я смъкнете. Той трябва и да се чува най-добре от всички вас за да звучи добре и да се чува сам себе си - да не се надвиква с музикантите, да чува добре какво прави за да има контрол върху гласа си. 5 минути нечуване и пресилване на гласа обикновено означават преумора, пресипналост, изобщо лошо звучене и много тихо и гадно пеене, въпреки опитите да се вика, поне 1-2 дни след това. Това важи дори за много добрите певци. Ако искате да имате яко, контролирано и изразително пеене - трябва да се примирите с факта, че певеца трабва да чува себе си по-добре от вас - инструменталистите.

 

Изобщо... дерзай. Ако искаш и се постараеш - ще успееш.

Аз ти нахвърлях малко мисли, които да имаш предвид.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пак ти благодаря ужасно много е иска ми се да свиря в група но за мен е още мноу рано иначе съм сериозем мноу се забавлявам с китарката и се надявам след няколко години да свиря добре. и последно да попитам има ли някакви упражнения за кутрето че то ми се движи както му хрумне :) или ще се развире в процеса на свирене

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ефтим доста подробно ти е описал процеса - "какво, как, защо". Е предполагам и сам ще се съгласиш, че след оказаната помощ от човека може да вкарваш тук таме главна буква, запетайка и други подробности, като правописец - четенето на постовете ти е стресиращо:)

 

Ако го вземеш предвид ще те черпя три перца по избор. Напълно съм сериозен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва ти основно много желание и упоритост :oops: . На мен примерно понякога ми се случва да започна да свиря в 10 и нещо сутринта и ъм 3-3 и нещо да усетя че съм гладен , без да осъзнавам колко съм свирил :rulez: . Но по-важно е слушането..Слушай..Има доста приятни за слушане неща качени из нета от които може да научиш доста . .С бачкане всичко ще стане (не очаквай за 2-3 месеца да станеш Ричи Блекмур :Р..Учим се цял живот..) ...Засега мога да ти препоръчам да се съберете с приятелчета и да дрънкате някои по-лесни парчета като Лейди ин блек / Бийтълс , даже има едно парче на Пинк Флойд Он дъ търнинг ауей което според мен е идеално за 2 рия месец някъде да се учи :) .

 

И едно съветче : Не се облягай толкова на табовете , свириш защото ти е фън ,не защото искаш да имитираш някой , нали? :icon_shithappens:

 

 

 

*Едит: Тоя Мастър ъф пъпетс го заеби :) .

Редактирано от Zero Tolerance
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Видях, че в тази тема сте доста навити да помагате :icon_shithappens: Та аз съм на същото ниво. След 2 години мечти най-сетне се сдобих с електрическа китарка :rulez: Днеска ми е първия урок. Ще ходя всяка седмица по един път за един час, може и два. Та интересно ми стана, вие препоръчвате да се слуша, но какво ? Аз лично слушам много, почти цял ден, но си говорим за хард рок, хеви метъл и т.н Освен това ми е интересно, какво да свиря освен упражненията които ми дава учителя ? По колко часа на ден е допустимият минимум да свиря за да напредвам. Питам защото нямам особено много време, лятото с приятели, плаж, почивки, купони и т.н, през останалото време училище... сещате се, но това не значи, че няма да отделям време за китарката си :oops: !

Та мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, че съм кой знае колко добър даже хич, но според мен ако искаш да станеш наистина добър заебаваш плажовете купоните и тем подобни ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо аз не искам да стана професионалист. Искам да си свиря за кеф цял живот. Знам, че не съм никакъв талант, но музиката е едно от нещата заради които живея, най-добрият ми приятел :icon_shithappens: А и мисля, че мога да отделям няколко часа на ден за да дрънкам ! Затова ви питам, да си направя графика все едно :rulez:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aко искате да свирите нещо повече от Смоук он дъ уатър и някви булшит глупости интрота на Металика, просто се хванете, научете акордите, чрез тях изграждате усещането за китарата, за хармония, вземете се научете да си настройвате китарата (толкова много "китаристчета" съм виждал, които плямпат навсякъде "тва знам на Металика, тва на еди кой си"), а всъщност не могат да си настроят китарата ... не използвайте китарата като инструмент чрез който да изкарате звук, нека китарата бъде част от вас и чрез нея да изразявате емоциите си ... според мен е огромна грешка ако човек не виждал китара през живота си, си купи електрическа китара .... огромна грешка ... акустичната китара научава на много неща (често несъзнателно), но това вече е споменато в друга тема...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питам защото нямам особено много време, лятото с приятели, плаж, почивки, купони и т.н, през останалото време училище... сещате се, но това не значи, че няма да отделям време за китарката си :thumbs_up: !

Аз започнах да се уча да свиря на морето :recourse: така че можеш да се досетиш сам ... плажовете и почивките са най доброто място за тренировки, а купоните ... купоните са място за изява :thumbs_up: да изпеете 10-15 песни заедно с приятели и китарен съпровод е супер голям кеф, и аз дори не мога да си се представя самия себе си на купон без кухарката ми Кремона ... така че китарата трябва да стане част от вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леков не съм много съгласен за това,че няма как направо да започнеш с електрическа.При теб така се е случило и вярвам,че помага доста.И все пак много китаристи направо са започнали с електрическа и пак са станали добри.Цаката според мен е не толкова каква ти е китарата а колко си запален.С по-горните постове ще уплашите хората-никой не иска да стане "прилично добър" след 10 години,нали? :thumbs_up: колкото ти е яко толкова...на всеки е ясно,че без труд няма да постигне нищо.Например да свириш 2 часа после да не ти се свири,но да свириш още 6 часа само защото учителя или някой добър китарист така е казал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мен е огромна грешка ако човек не виждал китара през живота си, си купи електрическа китара .... огромна грешка ... акустичната китара научава на много неща (често несъзнателно), но това вече е споменато в друга тема...

 

С цялото ми уважение, но това изобщо не е така. Не виждам какво пречи на човек да си учи акорди, гами и арпежи и на електрическата китара. Ако не е заинтересован да свири на класическа (или акустична) китара, няма защо да си хаби парите, за да си купува такава.

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.