Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на хард диск за студийния компщтър?


onyx

Recommended Posts

Здравейте пичове :thumbup:

Оборудвам си домашно студио на що годе прилично ниво и следващата стъпка е компютъра. Избрал съм си дъно Gygabite и CPU Intel Quad Core Q6600, безшумна видео карта и т.н., обаче въпросът, който се питам е какъв хард диск ще е най-подходящ. Спял съм се на 3 варианта:

 

500GB SATA, 32cashe , 7200rpm - 165 лева

750GB SATA, 32 cashe, 7200rpm - 255 лева

1000GB SATA, 32 cashe, 7200rpm - 330 лева

 

 

Според вас, коя от тези 3 оферти ще е най-добре да избера? Благодаря предварително!!! :)

Редактирано от onyx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 броя по 500 GB. На единият инсталираш операционната система и слагаш евентуално семплите за VSTi. Вторият го ползваш за самите записи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
2 броя по 500 GB. На единият инсталираш операционната система и слагаш евентуално семплите за VSTi. Вторият го ползваш за самите записи.

 

А не е ли по-добре да е 1 хард диск 1000GB....но пък ако стане нещо с единия поне другия да е ок :) Ако купя 2 хард диска по 500GB SATA, то как е най-добре да ги разделя - на колко дяла да бъде всеки и по колко GB да са дяловете? Да речем колко GB да оставя за операционната система (засега е Win XP) и колко GB за останалите дялове? :thumbup:

Редактирано от onyx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е RAID0+1, но толкова хард дискове надали ще изтраеш - шум, топлина и т.н.

 

Един диск за системен (Windows + аудио софтуер) и един диск за данни е минимума.

 

Разделянето на parititions не е много добра идея, тъй като главата на диска и прилошава от търсене на MFT. Ако имаш само един хард диск би било добре да го разделиш на две части и на първата да ти е операционната система, на втората твоите лични данни - при такава конфигурация можеш да преинсталираш колко си искаш пъти операционната система без да засягаш твоите лични данни. При наличие на два хард диска проблемът е решен съвсем естествено - на първият диск ти е операционната система, аудио софтуер, семпли и прочие, които можеш да преинсталираш по всяко време, докато на вторият хард сиск са твоите данни.

 

По-добро решение е 3 хард диска - 1 за системата (малък - 80 - 160 GB) и два за твоите данни свързани в RAID1(т.е. огледално) - ако единият хард диск сдаде багажа, другият може да се ползва да се възстановят данните. За операционната система не е необходимо такава сигурност, тъй като винаги можеш да я преинсталираш в рамкитена 1 - 2 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се обадя, че предложенията на Ники са супер. Остава да си избереш вариант според възможностите и мераците си. Успех! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да добавя, че между производителността на вградения в дъното райд контролер и производителността на специализиран скъп контролер няма нищо общо (личен опит). :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

И аз да попитам:

1. Това озна4ава ли, 4е евтиния РАИД няма да ми свър6и работа???

2. Някои каза, 4е били 6умни и топлели. Това сигурно ли е, за6тото аз искам да си взема 146 ГБ с 10 000 оборота и последното не6то, което искам е да ми спе4е процесора или да не мога да си 4уя KRK-то от бръм4енето на харда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.