onyx Публикувано Юли 16, 2008 Share Публикувано Юли 16, 2008 (Редактирано) Здравейте пичове Оборудвам си домашно студио на що годе прилично ниво и следващата стъпка е компютъра. Избрал съм си дъно Gygabite и CPU Intel Quad Core Q6600, безшумна видео карта и т.н., обаче въпросът, който се питам е какъв хард диск ще е най-подходящ. Спял съм се на 3 варианта: 500GB SATA, 32cashe , 7200rpm - 165 лева 750GB SATA, 32 cashe, 7200rpm - 255 лева 1000GB SATA, 32 cashe, 7200rpm - 330 лева Според вас, коя от тези 3 оферти ще е най-добре да избера? Благодаря предварително!!! Редактирано Юли 16, 2008 от onyx Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
niki123bg Отговорено Юли 16, 2008 Share Отговорено Юли 16, 2008 2 броя по 500 GB. На единият инсталираш операционната система и слагаш евентуално семплите за VSTi. Вторият го ползваш за самите записи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
onyx Отговорено Юли 16, 2008 Автор Share Отговорено Юли 16, 2008 (Редактирано) 2 броя по 500 GB. На единият инсталираш операционната система и слагаш евентуално семплите за VSTi. Вторият го ползваш за самите записи. А не е ли по-добре да е 1 хард диск 1000GB....но пък ако стане нещо с единия поне другия да е ок Ако купя 2 хард диска по 500GB SATA, то как е най-добре да ги разделя - на колко дяла да бъде всеки и по колко GB да са дяловете? Да речем колко GB да оставя за операционната система (засега е Win XP) и колко GB за останалите дялове? Редактирано Юли 16, 2008 от onyx Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
niki123bg Отговорено Юли 16, 2008 Share Отговорено Юли 16, 2008 Най-добре е RAID0+1, но толкова хард дискове надали ще изтраеш - шум, топлина и т.н. Един диск за системен (Windows + аудио софтуер) и един диск за данни е минимума. Разделянето на parititions не е много добра идея, тъй като главата на диска и прилошава от търсене на MFT. Ако имаш само един хард диск би било добре да го разделиш на две части и на първата да ти е операционната система, на втората твоите лични данни - при такава конфигурация можеш да преинсталираш колко си искаш пъти операционната система без да засягаш твоите лични данни. При наличие на два хард диска проблемът е решен съвсем естествено - на първият диск ти е операционната система, аудио софтуер, семпли и прочие, които можеш да преинсталираш по всяко време, докато на вторият хард сиск са твоите данни. По-добро решение е 3 хард диска - 1 за системата (малък - 80 - 160 GB) и два за твоите данни свързани в RAID1(т.е. огледално) - ако единият хард диск сдаде багажа, другият може да се ползва да се възстановят данните. За операционната система не е необходимо такава сигурност, тъй като винаги можеш да я преинсталираш в рамкитена 1 - 2 часа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
f1_sound Отговорено Юли 17, 2008 Share Отговорено Юли 17, 2008 Слушай Ники123 той истината ти говори Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юли 17, 2008 Share Отговорено Юли 17, 2008 И аз да се обадя, че предложенията на Ники са супер. Остава да си избереш вариант според възможностите и мераците си. Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юли 19, 2008 Share Отговорено Юли 19, 2008 Само да добавя, че между производителността на вградения в дъното райд контролер и производителността на специализиран скъп контролер няма нищо общо (личен опит). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Юли 29, 2008 Share Отговорено Юли 29, 2008 И аз да попитам: 1. Това озна4ава ли, 4е евтиния РАИД няма да ми свър6и работа??? 2. Някои каза, 4е били 6умни и топлели. Това сигурно ли е, за6тото аз искам да си взема 146 ГБ с 10 000 оборота и последното не6то, което искам е да ми спе4е процесора или да не мога да си 4уя KRK-то от бръм4енето на харда. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts