ecmjazz Публикувано Август 3, 2005 Публикувано Август 3, 2005 (Редактирано) Абе по всички школи и учебници за бас съм виждал, че при дясната ръка се получава една чупка в китката така както е и в пръстите и освен това китката стои перпендикулярно на струните. Обаче наскоро изтеглих видео-урока на Gary Willis - Progressive Basics и той показва съвсем различна техника за дясната ръка като се аргументира достатъчно добре - китката и ръката до лакътя да образуват права линия - така било по-лесно да си движиш пръстите и така било при контрабаса. Освен това при него китката не е перпендикулярна на струните а под ъгъл и то обратен на този с който контрабасистите примерно свирят. Това веднага ме провокира и погледнах Маркъс Милър - той си пердаши с чупка в китката, която е и перпендикулярна на струните та пушек се вдига. Патитучи май също така свиреше. Ха сега кажете кого да слушам? :wow: Едит: сега гледам Джако - при него дясната ръка е по-скоро както казва Гари Уилис. Редактирано Август 3, 2005 от ecmjazz Цитирай
разбойник Отговорено Август 3, 2005 Отговорено Август 3, 2005 Който си избереш Техниката на Уилис е много специфична и силно повлияна от факта, че е бил китарист преди да се хване с бас. Единствените басисти, които съм виждал да ползват тази постановка са негови ученици. Почти всички свирят както Милър и Патитучи - със "счупена" китка. Някои от известните са имали проблеми с ръцете и са убили доста време и пари за лечение (сега ми хрумват Стю Хем и Б. Шийн). Всичко е индивидуално, но винаги е добре да се избягват екстремни ъгли на сгъване на китките (и за двете ръце!), както и да следиш за болки при свирене. Мен лично ме боли дясната ръка ако прекаля със сгъването й (аз свиря ~ перпендикулярно на струните). За правата китка е вярно, че води до по-малко натоварване на сухожилията и така можеш да избегнеш сериозни контузии. Друг начин да изправиш китката освен постановката на Уилис е да свириш с бас с гриф колкото се може по-перпендикулярно (главата на грифа да сочи нагоре, тялото на баса - ниско), но това не винаги е възможно поради естествения баланс на повечето инструменти. Цитирай
ecmjazz Отговорено Август 3, 2005 Автор Отговорено Август 3, 2005 Благодаря! Ще пусна още една тема за дясната ръка. Цитирай
Recommended Posts