Jump to content
Българският форум за музиканти

Техника на дясната ръка?


ecmjazz

Recommended Posts

Абе по всички школи и учебници за бас съм виждал, че при дясната ръка се получава една чупка в китката така както е и в пръстите и освен това китката стои перпендикулярно на струните. Обаче наскоро изтеглих видео-урока на Gary Willis - Progressive Basics и той показва съвсем различна техника за дясната ръка като се аргументира достатъчно добре - китката и ръката до лакътя да образуват права линия - така било по-лесно да си движиш пръстите и така било при контрабаса. Освен това при него китката не е перпендикулярна на струните а под ъгъл и то обратен на този с който контрабасистите примерно свирят. Това веднага ме провокира и погледнах Маркъс Милър - той си пердаши с чупка в китката, която е и перпендикулярна на струните та пушек се вдига. Патитучи май също така свиреше. Ха сега кажете кого да слушам? :wow: ;);)

 

Едит: сега гледам Джако - при него дясната ръка е по-скоро както казва Гари Уилис.

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който си избереш :curse:

Техниката на Уилис е много специфична и силно повлияна от факта, че е бил китарист преди да се хване с бас. Единствените басисти, които съм виждал да ползват тази постановка са негови ученици.

 

Почти всички свирят както Милър и Патитучи - със "счупена" китка. Някои от известните са имали проблеми с ръцете и са убили доста време и пари за лечение (сега ми хрумват Стю Хем и Б. Шийн). Всичко е индивидуално, но винаги е добре да се избягват екстремни ъгли на сгъване на китките (и за двете ръце!), както и да следиш за болки при свирене. Мен лично ме боли дясната ръка ако прекаля със сгъването й (аз свиря ~ перпендикулярно на струните).

 

За правата китка е вярно, че води до по-малко натоварване на сухожилията и така можеш да избегнеш сериозни контузии. Друг начин да изправиш китката освен постановката на Уилис е да свириш с бас с гриф колкото се може по-перпендикулярно (главата на грифа да сочи нагоре, тялото на баса - ниско), но това не винаги е възможно поради естествения баланс на повечето инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.