pioneer 306c Публикувано Юли 13, 2008 Публикувано Юли 13, 2008 Та сдобих се и известно количество ясен и по малко орех талпите са над 15г. За тялото е ясно че ще го правя от ясена понеже ореха не ми достига. Но дилемата е за грифа.За фретборд съм решил от ореха да правя. Дали да го правя от едно цяло парче или да го слепям от 3 по малки освен това дали до комбинирам ясена с ореха ако го слепям Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 13, 2008 Отговорено Юли 13, 2008 Фретборда трябва да е от едно парче. Орехът не е подходящ материал, макар че се срещат и такива китари. Гриф се прави от явор, не знам доколко ясена е подходящ материал. Можеш да го направиш от орех, има такива китари, макар че не е популярен материал за грифове. Цитирай
pioneer 306c Отговорено Юли 13, 2008 Автор Отговорено Юли 13, 2008 Фретборда трябва да е от едно парче.Орехът не е подходящ материал, макар че се срещат и такива китари. Гриф се прави от явор, не знам доколко ясена е подходящ материал. Можеш да го направиш от орех, има такива китари, макар че не е популярен материал за грифове. явно не съм се изразил както трябва за което се извинявам фрета ще е от едно парче но за останалата част на грифа се чудя дали не е по добре да е слепена отколкото едно парче та за това се допитвам до вас въпреки че съм изчел доста теми във форума и изгледал не малко клипове за изработка на такива но не намерих това което ме интересува. Та за материала ми е горе долу ясно от какви дървесини се изработва но по горе споменах че имам само ясен и орех И тъй като съм започнал с въпросите да забия още един> когато тръс рода се монтира от горната страна на грифа преди да се залепи фретборда този канал който е направен за него трябва ли да има дъга понеже имам някоя друга снимка на която се вижда че има а пък изгедах и няколко клипа на които пък се вижда че фрезата не описва дъга при обработката(демек няма) ? Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 13, 2008 Отговорено Юли 13, 2008 (Редактирано) трябва да има дъга - не че в някой евтини грифове не е цял канал и се натиска само отгоре, но е добре около тръсрода да няма луфт и хлабаво. доколкото знам можеш да ползаш ореха за гриф, но за фингърборд по принцип не се ползва - виждал съм на 1-2 места да се ползва, но не е типично. можеш да залепиш по дължина няколко парчета орех за гриф - ще стане много здрав гриф, а ако средното е явор или махагон - още повече, но ясен категорично не става за гриф а каква ще е китарата като форма, електроника и тн? Редактирано Юли 13, 2008 от Overdrive Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 13, 2008 Отговорено Юли 13, 2008 (Редактирано) Ореха е по-твърдо и здраво(и тежко) дърво от махагона. Ако ще правиш грифа от парчета, и това ще е с цел укрепване, не цел визия, бих ти препоръчал да си срежеш така талпата, че да направиш 2 "bookmatched(огледални)" парчета и в средата да нямаш излишни ленти, ами да си направиш грифа просто от 2 парчета, слепени през средата. Канала за тръсрода е препоръчително да е дъговиден, макар да не е задължително. Горната част над него трябва да е дъговидна, де... Редактирано Юли 13, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
pioneer 306c Отговорено Юли 14, 2008 Автор Отговорено Юли 14, 2008 трябва да има дъга - не че в някой евтини грифове не е цял канал и се натиска само отгоре, но е добре около тръсрода да няма луфт и хлабаво. доколкото знам можеш да ползаш ореха за гриф, но за фингърборд по принцип не се ползва - виждал съм на 1-2 места да се ползва, но не е типично. можеш да залепиш по дължина няколко парчета орех за гриф - ще стане много здрав гриф, а ако средното е явор или махагон - още повече, но ясен категорично не става за гриф а каква ще е китарата като форма, електроника и тн? знам че с явор ще е по добре но нямам ясена ми изглежда бая твърдо дърво като че ли по твърдо от ореха Формата ще е на ibanez jem 777 само че без флойд и няма да режа отвора за ръкохватката адаптерите ще са мое производство на този етап а и може за постоянно ако ги направя като на сегашната ми китарка иначе мисля за EMG 81 bridge, EMG 85 neck ще търся обаче хубави потенциометри щото ми е писнало от всичките боклуци които предлагат тук по магазините за електроника Въпреки че няма да има флойд мисля да направя закл. на струните по нататък мисля да сложа и някоя друга снимчица тия дни ще ходя до дърводелеца да накроим матряла Цитирай
Daniel_V Отговорено Юли 14, 2008 Отговорено Юли 14, 2008 Викаш JEM777 ... ама без ръкохватката то си става чисто RG. Иначе относно тва, че искаш заключване без тремолото, няма лошо ама не ти ли се струва , че ще е по-добре визуално (и не само) ако сложиш заключващи ключове. Попринцип така се прави. Успех ти желая в начинанието! Цитирай
npokonu Отговорено Юли 14, 2008 Отговорено Юли 14, 2008 (Редактирано) Въпреки че няма да има флойд мисля да направя закл. на струните Не е добра идея. При промяна в температурата струните се отпускат или стягат, което води до нужда от донастройване. Как мислиш да донастроиш? Ако си с фиксиран бридж даже и заключващи ключове не ти трябват. Ако правилно навиваш струните няма да имаш нужда от заключване. Редактирано Юли 14, 2008 от npokonu Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юли 14, 2008 Отговорено Юли 14, 2008 (Редактирано) Хаха, абе ти направи дървенията като хората, пък тогава мисли за активни EMG-та, хубави потенциометри и т.н. Това обаче ме притесни: Въпреки че няма да има флойд мисля да направя закл. на струните Няма как да стане това, защото ако имаш заключване на струните, ти трябва и фина настройка на бриджа. Първо, защото като заключиш струната, макар и да е била перфектно настроена преди да я заключиш тя мърда малко от верния тон. А само със заключване, без фината настройка на флойд никога няма да можеш да настроиш китарата както трябва. Второ, виждал съм бридж, който хем е фиксиран, хем е с вина настройка на една единствена китара, на signature китарата на единия китарист на Slipknot - Mick Thomson, а именно ТАЗИ - МТМ1. От сега да ти кажа, да си намериш такъв бридж е почти невъзможно. А и дори и да има ще струва майка си и баща си... Затова обмисли добре тоя вариант, за да не си блъскаш главата после. Според мен npokopu много добре си го каза - сложи си някакъв стандартен фиксиран бридж и при правилно навиване на струните и настройване на китарата няма да ти трябват дори заключващи ключове. Едит: Правопииис.. Редактирано Юли 14, 2008 от SomeoneElse Цитирай
pioneer 306c Отговорено Юли 14, 2008 Автор Отговорено Юли 14, 2008 Викаш JEM777 ... ама без ръкохватката то си става чисто RG.Иначе относно тва, че искаш заключване без тремолото, няма лошо ама не ти ли се струва , че ще е по-добре визуално (и не само) ако сложиш заключващи ключове. Попринцип така се прави. Успех ти желая в начинанието! Ок нека си е rg стават и грешки някой път. Ако успея да си намеря закл. ключове ще бъдат монтирани Цитирай
pioneer 306c Отговорено Юли 14, 2008 Автор Отговорено Юли 14, 2008 Хаха, абе ти направи дървенията като хората, пък тогава мисли за активни EMG-та, хубави потенциометри и т.н. Това обаче ме притесни: Въпреки че няма да има флойд мисля да направя закл. на струните Няма как да стане това, защото ако имаш заключване на струните, ти трябва и фина настройка на бриджа. Първо, защото като заключиш струната, макар и да е била перфектно настроена преди да я заключиш тя мърда малко от верния тон. А само със заключване, без фината настройка на флойд никога няма да можеш да настроиш китарата както трябва. Второ, виждал съм бридж, който хем е фиксиран, хем е с вина настройка на една единствена китара, на signature китарата на единия китарист на Slipknot - Mick Thomson, а именно ТАЗИ - МТМ1. От сега да ти кажа, да си намериш такъв бридж е почти невъзможно. А и дори и да има ще струва майка си и баща си... Затова обмисли добре тоя вариант, за да не си блъскаш главата после. Според мен npokopu много добре си го каза - сложи си някакъв стандартен фиксиран бридж и при правилно навиване на струните и настройване на китарата няма да ти трябват дори заключващи ключове. Едит: Правопииис.. За дървенията не се притеснявай,ще стане пък emg-тата ще почакат ако трябва, китарата не я бързам понеже си имам една две още на които да си свиркам Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 14, 2008 Отговорено Юли 14, 2008 ако имаш достатъчно орех по-добре направи целия гриф от орех - може без фингърборд - като на старите фендери - тръсрода през канал отзад да се монтира. Цитирай
pioneer 306c Отговорено Юли 15, 2008 Автор Отговорено Юли 15, 2008 ако имаш достатъчно орех по-добре направи целия гриф от орех - може без фингърборд - като на старите фендери - тръсрода през канал отзад да се монтира. имам достатъчно за гриф от цяло парче ли имаш предвид или да го слепям Цитирай
vlex Отговорено Юли 15, 2008 Отговорено Юли 15, 2008 Има предвид да сложиш прагчетата директно на грифа без фретборд. Аз лично не те съветвам, щото не би ми изглеждало готино поне на мен - ма тва е моето мнение и не ангажирам никого с него Поздрави, Влад Цитирай
Recommended Posts